REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Deriva la tratamentele fitosanitare -un fenomen periculos şi deloc de neglijat! (II)

1/10/2020

0 Comments

 
Picture
DR. ING. FLORIAN NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners

În timpul aplicării pesticidelor apar anumite pierderi datorate maşinilor de stropit (scurgeri, duze decalibrate etc.) şi pierderi prin evaporare sau prin deriva microparticulelor de soluţie.


Fenomenul de derivă se referă la flotarea în atmosferă şi mişcarea aleatorie (purtarea de către vânt) a microparticulelor de soluţie în afara zonei ţintă la aplicarea pesticidelor. Ea poate afecta eficienţa tratamentului în sine, prin faptul că atinge ţinta o cantitate mai mică de soluţie decât doza prescrisă, sănătatea oamenilor şi animalelor, prin pătrunderea substanţelor chimice toxice în zonele locuite din apropierea terenurilor agricole, în habitatul animalelor salbatice, poate afecta albinele, apele de suprafaţă şi animalele acvatice şi poate distruge culturile vecine cu câmpul care se tratează. Înţelegând efectele derivei şi factorii care o influenţează, se pot lua măsuri de diminuare a acesteia.

Maşina de stropit
​

Pe lângă condiţiile generale de care trebuie să se ţină seama pentru reducerea derivei (viteza şi direcţia vântului, turbulenţele atmosferice, inversiile termice, temperatura şi umiditatea atmosferică, înălţimea rampei faţă de ţintă, norma de lichid la hectar etc.), maşina de stropit este foarte importantă. Aceasta trebuie pregătită corespunzător, să nu aibă scurgeri, duzele să fie în stare bună şi să aibă uniformitate de distribuţie (să nu fie decalibrate), să fie alese şi poziţionate corect, filtrele să fie curate.

Protecţia jetului de soluţie

Dacă la gravitaţie se adaugă un curent de aer care protejează jetul de soluţie şi forţează particulele să ajungă pe ţintă (fie că vorbim de sol, de buruieni sau de plantele care se tratează), se reduce deriva şi soluţia ajunge acolo unde trebuie şi în cantitatea dorită. Este ceea ce face sistemul Twin de la Hardi.
Picture
Fig. 3. Masina tractată Hardi Commander 5500 Twin

Aceasta creează o perdea de aer care protejează jetul de soluţie de vânt şi de turbulenţele din spatele maşinii de stropit (reduce deriva), dar şi mişcă plantele, forţând soluţia să ajungă până la baza lor, pe ambele feţe ale frunzelor şi efectuând un tratament complet (fig. 4). Sistemul Twin se compune din două turbine mari, care produc un debit de aer de circa 2000 m3 pe fiecare metru lăţime de rampă, constant pe toată lăţimea acesteia. Acesta formează o cortină de aer dirijată spre sol, dar care poate fi înclinată 40° spre faţă şi 30° spre spatele maşinii în funcţie de direcţia din care bate vântul, pentru a reduce efectul vântului asupra jetului de soluţie.

Picture
Fig. 4. Acoperirea plantelor cu soluţie la distribuţia clasică (a) şi cu perdea de aer (b)

Picture
Fig. 5. Maşina autopropulsată Hardi Alpha 5200 Twin
​

O comparaţie concludentă între pulverizarea cu cortină de aer şi fără cortină de aer se poate vedea în figura de mai jos.

Picture
Fig. 6. Deriva cu sistemul Twin oprit/fără aer (a) şi pornit/cu perdea de aer (b)
​

Pe lângă aspectul vizual evident al reducerii derivei cu cortină de aer şi fără, sunt şi o serie de argumente ştiinţifice care susţin sistemul Twin. La sfârşitul anului 2018 Universitatea Aarhus - Centrul
de Cerecetare Flakkebjerg din Danemarca a publicat raportul de încercări „Deriva pulverizării şi uniformitatea depunerii (substanţelor chimice) cu o maşină de stropit convenţională şi cu Hardi Twin, la două viteze ale vântului“. Este o comparaţie între aceşti doi parametri de lucru ai unei maşini convenţionale pentru tratamente fitosanitare şi ai unei maşini Hardi Twin (cu cortină de aer de protecţie a jetului de soluţie). Încercările s-au desfăşurat pe parcursul a 2 ani, 2017 şi 2018, pe mirişte şi pe un câmp cu vegetaţie puţin înaltă. La ambele maşini s-au folosit duze LD-025 pentru o calitate medie a pulverizării la o presiune de 3 bari, echivalente cu duzele antiderivă. Aceste duze asigură o derivă foarte mică, un aspect important din punct de vedere al protecţiei mediului şi, în acelaşi timp, al economiei de produse de protecţia plantelor. Testele s-au desfăşurat la viteze de 8 şi 12 km/h la maşina convenţională şi 8, 12 si 16 km/h la Hardi Twin, la diferite viteze ale vântului (vânt normal, 3-4 m/s şi vânt mai puternic, 6-8 m/s). Doza de lichid a fost la ambele maşini 150 l/ha la testul la 8 km/h, 100 l/ha la 12 km/h. La Hardi Twin s-au făcut probe şi la 16 km/h, cu o doză de 75 l/ha. La toate testele s-au urmărit uniformitatea depunerii pesticidului pe suprafaţa solului şi deriva de pulverizare.

La pulverizarea în condiţii dificile cu aceleaşi duze, la aceeaşi viteză, presiune şi calitate a pulverizării s-au observat următoarele:

1. Depunerea pesticidelor pe câmp sub rampă este mult mai uniformă la maşina de stropit cu sistem Twin decât la maşina convenţională;

2. Variaţia depunerii pesticidelor sub rampă la maşina convenţională faţă de Twin a fost de până la 30%, ceea ce indică o reducere posibilă a produselor de protecţia plantelor cu 30% în mirişte sau la culturi rare şi puţin înalte. La culturi dense, acest procent poate fi chiar mai mare.
  • Twin reduce deriva cu până la 80% faţă de o maşină convenţională, cu aceleaşi duze, viteză de lucru şi la aceeaşi viteză a vântului.
  • La viteze mai mari ale vântului şi la viteză mai mare de lucru Twin face de departe o aplicare mai bună.

Reducerea derivei permite folosirea unor duze pentru pulverizare fină sau foarte fină, deci o acoperire foarte bună a ţintei, mărirea vitezei de lucru, aplicarea pesticidelor chiar la viteze ale vântului mai mari, la care maşinile clasice nu pot lucra, reducerea dozei de lichid la hectar şi, nu în ultimul rând, reducerea riscului de poluare a zonelor sensibile. Efecte similare se obţin şi la maşinile pentru tratamente în vii şi livezi cu panouri de o parte şi de alta a rândului de plante (de exemplu, Ecoprotect de la Gregoire), care creează o incintă etanşă în care se distribuie soluţia. Sunt disponibile în varianta tractată sau autopropulsată. Aceste maşini realizează un tratament de foarte bună calitate, elimină deriva şi recuperează surplusul de soluţie.

Picture
Fig. 7. Maşini de stropit cu tunel pentru vii şi livezi

Concluzii

Efectuarea tratamentelor fitosanitare este o operaţie scumpă şi de mare responsabilitate. Respectarea unor condiţii generale şi utilizarea unor maşini de stropit performante prevăzute cu sisteme de protecţie a jetului de soluţie, capabile să reducă deriva, sunt esenţiale pentru reuşita tratamentului şi pentru protejarea zonelor sensibile, a sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului. Viteza vântului, turbulenţele atmosferice, temperatura şi umiditatea aerului, tipul duzelor şi distanţa între ele, dimensiunea picăturilor, înălţimea de pulverizare, viteza de lucru şi doza de lichid la hectar, starea de dezvoltare a culturii şi de evoluţie a bolilor şi dăunătorilor, caracteristicile şi starea maşinii de stropit sunt elementele critice de care trebuie să se ţină seama la tratamentele fitosanitare.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE