Totuşi, în acest an, datorită excesului de precipitaţii pe o perioadă mai lungă în lunile mai si iunie, maturarea culturilor de cereale de toamnă s-a accelerat (datorită bolilor aparatului foliar). În aceste condiţii, odată cu pierderea aparatului foliar şi a precipitaţiilor excedentale, apare un spectru mai larg de buruieni. Fig 1. Sorghum halepense prezent în cultura de grâu aflată în plină maturare accelerată, o privelişte obişnuită în România în acest an, în regiunile infestate cu Sorghum. Controlul buruienilor înainte de recoltat cu ajutorul produselor erbicide este o bună practică tradiţională, din mai multe motive:
Spre deosebire de controlul buruienilor prin lucrări mecanice ale solului, tratamentul cu erbicid înainte de recoltat (desicare) conservă mult mai bine umiditatea din sol.
Rezistență la ploaie. Datorită compoziției sale speciale, substanţa activă a produsului Roundup Energy este absorbită şi translocată de buruieni mai rapid decât alte produse cu o substanţă activă similară şi deci ploaia survenită imediat după tratament va avea un impact minor asupra eficienţei produsului (fig. 2-4). Fig. 3-4. Efectul Roundup Energy aplicat în doză de 3 l/ha împotriva Sorgum halepense, când o ploaie uşoară a apărut după aplicare la mai puţin de o oră. Foto stânga: Sorgum la momentul aplicării, foto dreapta: 36 de zile mai târziu.
Fig. 5. Roundup Energy la doză de aplicare de 3,2 l/ha a controlat total Sorghum în condiţiile unor temperaturi ridicate şi secetă din luna august. (Cărpiniş, 29 august 2012).
Fig. 6-7. Eficienţa pe termen lung a produsului Roundup Energy după un termen scurt până la cultivare. (foto stânga) Câmp infestat cu Sorgum şi Convolvulus şi netratat. (foto dreapta) Câmp tratat cu Roundup Energy aplicat la doză de 3,2 l/ha cu două zile interval de aşteptare până la cultivare.
agresivă, dificil de controlat, care se răspândeşte rapid în Europa Centrală, inclusiv în România. Constituie, de asemenea, un mare motiv de îngrijorare din punctul de vedere al sănătăţii publice, din cauza faptului că polenul acestei buruieni provoacă alergii. Este foarte important ca aceste buruieni să fie controlate bine înainte să înflorească pe mirişti, unde este posibil să crească foarte viguros, peste alte buruieni anuale şi foarte uşor să devină dominante în câmp. Roundup Energy, fiind un erbicid sistemic, controlează eficient aceste buruieni (fig. 8), spre deosebire de controlul mecanic (fig. 9). Fig. 8. Eficienţa produsului Roundup Energy, aplicat în doză de 2,4 l/ ha împotriva Ambrosia, la două săptămâni de la aplicare. Fig. 9. Mijloacele mecanice de combatere a buruienilor Ambrosia nu se dovedesc eficiente, din cauza capacităţii puternice de regenerare a plantei
Fig. 10. Agropyron repens - tratat şi netratat, udat în acelaşi timp şi cu aceeaşi cantitate de apă. Fig. 11. La o zi după udare, pământul din vasul din dreapta, care a fost tratat, este încă umed, în timp ce rizomii vii, netrataţi din vasul din stânga, au pierdut umiditatea la o zi după irigare, din cauza transpiraţiei.
Recomandări pentru utilizarea produsului Roundup Energy ca desicant înaintea recoltării cerealelor sau a rapiţei Când umiditatea boabelor cerealelor ajunge la 28% se aplică Roundup Energy 3.2 l/ha, în 200-250 l apă pentru distrugerea costreiului, pălămidei şi a volburei, iar pentru stuf, doza recomandată este de 4 l/ha. Acesta este cel mai bun moment pentru combaterea tuturor buruienilor, deoarece fiziologic sunt în stadiu optim de acumulare, înaintea înfloritului, iar absorbţia este maximă datorită foliajului bine dezvoltat. După 5 zile dacă vorbim de costrei şi 7 zile pentru volbură, pălămidă şi stuf, se poate începe recoltatul bineînteles dacă umiditatea cerealelor a atins nivelul optim. Nu se aplică Roundup Energy pentru loturile semincere. Dacă din diferite motive nu s-a făcut desicarea înainte de recoltat, tratamentul cu Roundup Energy se va efectua după lucrarea de dezmiriştire. Dezmiriştirea este recomandată după recoltarea cerealelor şi a rapiţei şi are ca scop distrugerea samulastrei, Ambrosia, Agropyron, Sorghum, Convolvulus şi punerea în contact cu solul a seminţelor rămase negerminate care urmează să fie distruse ulterior printr-un tratament. Bogdan Soare, director vânzări CropProtection Monsanto pentru RO, BG & MD [email protected] Tel. 004 0722.335.770
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|