REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Deutz-Fahr - o istorie de peste 150 de ani

15/4/2017

0 Comments

 
Picture
FLORIN NEACŞU, NHR Agropartners - singurul importator autorizat SDF pentru România

Istoria grupului SDF este o împletire armonioasă a istoriilor firmelor componente Fahr, Deutz, Same, care au fost fondate pe la jumătatea secolului al XIX-lea de nişte oameni geniali, entuziaşti, vizionari, cu spirit antreprenorial şi cu determinarea de a realiza maşini noi, necesare în agricultură.
Picture
Toate aceste firme au influenţat în mare măsură dezvoltarea tehnicii şi a maşinilor agricole, venind în sprijinul fermierilor.

Compania Fahr producea încă din 1864 echipamente agricole. În 1911, cel mai important produs al ei era o cositoare-legătoare, în timp ce primul tractor Fahr a fost construit în 1938, fiind un tractor cu motor Diesel de 22 CP în 2 cilindri. După al Doilea Război Mondial, compania şi-a extins gama de produse pentru a face faţă noilor necesităţi: mai multe modele de tractoare, maşini de tocat furaje, cositori, greble, maşini de întors fânul, maşini de recoltat cereale, inclusiv combine, prese, tocătoare de paie, remorci autoîncărcătoare, maşini de fertilizat şi de lucrat solul.

Pe de altă parte, firma Deutz îşi trage seva din inovaţiile fondatorilor. Mergând pe linia inovării, în 1864, Otto şi Langen au fondat compania Otto&Co. în Köln, prima fabrică de motoare din lume, care a devenit în 1938 Klockner-Humbold-Deutz AG. Ei au fost cei care în 1867 au realizat „motorul cu gaz atmosferic“, medaliat cu aur la Expoziţia Universală de la Paris pentru cel mai economic motor. În 1872, fabrica s-a extins, luând naştere Gasmotoren-Fabrik Deutz AG (GFD). Preocupat de inovaţii, în 1876 Otto a inventat motorul cu combustie internă în 4 timpi, cu aprindere prin scânteie. În 1884, Otto a realizat sistemul de aprindere cu magnet (cu ruptor-distribuitor), care a fost achiziţionat mai apoi de Bosch.

În 1907, a început la GF Deutz producţia de serie pentru motoare Diesel. Între 1907 şi 1912, sub conducerea lui Etore Bugatti, au fost construite aici câteva modele de maşini. În 1914, fabrica avea 3.400 de muncitori şi 700 de lucrători în birouri. În 1921, s-a format un consorţiu cu Motorenfabrik Oberrusel AG, compania schimbându-şi numele în Deutz AG.

În 1930, Motorenfabrik Deutz AG a fuzionat cu Machinenbauanstalt Humboldt AG fondată în 1856 şi Motorenfabrik Oberursel AG (fondată în 1892) a fuzionat cu Humboldt-Deutz Motoren AG. În 1937-1938 a fost preluată firma Klockner şi compania a fost redenumită Klockner-Humboldt-Deutz AG, unul dintre cele mai importante grupuri germane, asigurând cu motoare toate sectoarele industriei: maşini, camioane, trenuri, vapoare, avioane şi tractoare. Suferind pierderi imense în al Doilea Război Mondial, când peste 74% din fabrica din Köln a fost distrusă, fabrica a fost nevoită să-şi întrerupă producţia de motoare în iarna 1944-1945, după care a început reconstrucţia, ajungând în 1950 la 13.000 de salariaţi, 40.000 de motoare cu un total de 1,5 milioane de cai putere, 10.000 de tractoare şi 6.000 de vehicule industriale. În 1959, au fost realizate tractoare cu o nouă generaţie de motoare cu răcire cu aer şi cu suspensie pe puntea faţă pentru îmbunătăţirea tracţiunii şi a confortului. Cu acestea, împreună cu primele motoare în 6 cilindri şi cu transmisiile 4x4, Deutz a înregistrat un succes de vânzări deosebit. Motoarele răcite cu aer au rămas până în anii ’90 o caracteristică a mărcii Deutz-Fahr.

Deutz-Fahr a luat fiinţă în 1968, prin preluarea pachetului de acţiuni Fahr, o companie importantă din grupul Klockner-Humboldt-Deutz AG, care producea deja maşini agricole. În 1978, a fost lansată pe piaţă o nouă generaţie de tractoare Deutz-DX cu transmisie sincronizată, lubrifiere forţată, patru roţi motoare standard, ridicător hidraulic cu comandă electronică şi cu cabină cu suspensie, cu puteri de la 80 la 200 CP, care din 1982 au avut marca Deutz-Fahr. La începutul anilor ’80, compania Deutz-Fahr a cumpărat firma americană Allis Chalmers, tranzacţie care s-a dovedit a fi un dezastru financiar. Deutz-Allis a fost vândută grupului AGCO în 1988. Chiar în aceste condiţii, în 1992 Deutz-Fahr ajunsese să producă tractorul cu numărul 1 milion şi să modernizeze produsele folosind motoare de 160-230 CP şi transmisie powershift cu comandă electronică produse de grupul Same+Lamborghini+Hurliman (SLH). Cu toate acestea, deşi au fost făcute eforturi mari, Deutz-Fahr nu şi-a revenit şi în 1995 a fost vândută grupului Same, luând naştere grupul Same-Deutz-Fahr (SDF). Ca şi în cazul celorlalte firme din grup, şi Same are tradiţie în tractoare. Fraţii Cassani, doi tineri entuziaşti şi ingenioşi, au inventat şi construit primul tractor cu motor Diesel în 1927, pe care l-au introdus în producţia de serie. Ei şi-au pus amprenta pe fiecare tractor pe care l-au construit, stabilind filozofia companiei de îmbunătăţire şi inovare continuă. Nepoţii lor sunt încă în fabrică, ţinând viu spiritul inovativ.

Orientat în permanenţă spre progres, inovare, eficienţă, calitate şi respect faţă de mediul înconjurător, grupul SDF face investiţii în cercetare şi în producţie. În 2016, grupul SDF a lansat noua generaţie de tractoare din seriile 6, 7 şi 9 Tier 4 final, cu motoare de până la 340 CP. Şi gama de tractoare sub 100 CP a fost modernizată cu ocazia trecerii la normele Tier 4 final. De asemenea, a fost făcută o investiţie impresionantă în noua fabrică de la Lauingen (Germania), una dintre cele mai moderne şi performante din lume, care a intrat în plin în producţie la începutul acestui an. Vechea fabrică din Lauingen a fost transformată în muzeu şi un frumos centru pentru vizitatori şi îşi aşteaptă oaspeţii începând cu luna mai 2017. În loc de concluzie, aş sublinia că, în cei peste 150 de ani de existenţă, o serie de firme importante au pus cărămidă peste cărămidă pentru ca azi Grupul SDF să fie cea mai mare companie privată producătoare de tractoare din lume, mărindu-şi an de an cota de piaţă, fiind al patrulea mare producător mondial de tractoare.

În afară de tractoare, în grup se produc şi combine pentru cereale, complet modernizate şi completate cu noile serii C 6000, C 7000 şi C 9000, încărcătoare cu braţ telescopic şi maşini pentru recoltarea furajelor. În România, prin începerea colaborării cu NHR Agropartners, firma Deutz-Fahr a pornit pe un drum nou, cu convingerea că şi aici marca Deutz-Fahr va ajunge la nivelul de apreciere de care se bucură în Germania şi în alte ţări europene. Profesionalismul şi atitudinea echipei NHR, dinamismul şi seriozitatea de care a dat dovadă în cei peste 16 ani de când funcţionează în România sunt argumente care susţin această convingere. Majoritatea fermierilor care au achiziţionat anii trecuţi combine şi tractoare Deutz-Fahr apreciază calitatea şi fiabilitatea acestora, calitatea lucrărilor, uşurinţa exploatării, precum şi consumurile reduse de combustibil, iar rezultatele testelor făcute la mai multe ferme din ţară atât cu tractoarele, cât şi cu combinele adaugă un plus de optimism echipei NHR şi fermierilor care se pregătesc să achiziţioneze utilaje Deutz-Fahr.

Picture
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE