REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dezbatere privind asigurarea si gestionarea riscurilor financiare in agricultura

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
În decursul acestui an, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) a organizat mai multe seminarii, care au avut ca teme de dezbatere perspectivele filierei de cereale, reforma politicii agricole comune după 2013, situaţia terenurilor agricole şi organizarea filierei laptelui în România. La conferinţa organizată la data de 27 noiembrie 2012, subiectul abordat a fost asigurarea şi gestionarea riscurilor financiare şi comerciale în agricultură.

În prima parte a evenimentului au luat cuvântul reprezentanţi ai unor bănci comerciale, societăţi de asigurare, firme de consultanţă şi case de avocatură. Sebastien Record, director asociat al 3 D Conseil - firmă de consultanţă în domeniul accesării fondurilor europene, a apreciat că investiţiile realizate pe cele 6 milioane de hectare cultivate cu cereale la nivelul ţării se ridică la suma de 6 mld. euro şi că aceasta ar fi valoarea cu care ar trebui finanţaţi producătorii agricoli. Potrivit acestuia, din cele 6 mld. euro, circa 2 mld. euro reprezintă costurile cu inputurile folosite în agricultură.

De la banca comercială Crédit Agricole România a fost prezent dl Boualem Hocine, deputy general manager, care a precizat că o caracteristică a băncii este aceea că produsele financiare pe care le oferă sunt într-o oarecare măsură personalizate. „În România, suntem o bancă mică, ce-i dă o anumită caracteristică, mai precis apropierea de clientelă. În lumea agricolă, cunoaşterea antreprenorilor este foarte importantă. Când intri într-o relaţie cu o întreprindere o faci pe termen lung, pentru că în agricultură, spre deosebire de alte activităţi economice, profitul nu se obţine pe termen scurt”, a spus dl Hocine. Din partea BRD Groupe Société Générale a fost prezent dl Dan-Florian Petre, responsabil Piaţă, departamentul Strategie şi Marketing, care a subliniat experienţa bancii în finanţarea sectorului agricol. „Avem o experienţă de 7 ani în acest domeniu, iar procentul de finanţare a sectorului agricol este de aproximativ 9% din totalul expunerii bancii comerciale. Avem o gamă de produse dedicate, care ţine seama de specificul activităţilor agricole. Am fost alături de fermieri, Ministerul Agriculturii şi APIA încă de la momentul demarării primelor programe de finanţare, precum SAPARD sau Fermierul. Totodată, am fost prima bancă, în anul 2008, care a prefinanţat subvenţiile în agricultură”, a afirmat dl Petre.

În privinţa riscurilor în agricultură şi asigurări existente pe piaţă, a vorbit dl Lucian Marin, director tehnic al Groupama: „Riscurile care pot apărea şi poliţele de asigurare care se pot încheia sunt foarte multe. Putem avea poliţe de asigurări pentru culturile agricole, pentru animale, tractoare şi echipamente agricole etc., dar toate acestea duc la costuri ale companiei, costuri care trebuie acoperite sau diminuate. Pentru micşorarea acestor costuri se face, în primul rând, o identificare a riscurilor care pot apărea într-o companie şi apoi măsurile care se pot lua pentru a fi controlate. Avem o politică de a urmări toate aceste riscuri şi de a le diminua. O companie de asigurări este interesată să vadă managementul firmei. În cazul unei ferme de animale, ne interesează modul în care sunt respectate curăţenia şi procedura de lucru. Dacă este o fermă vegetală, ne interesează modul în care sunt efectuate tratamentele şi sunt respectate toate celelalte verigi de producţie. Asigurăm pagubele produse de grindină şi furtună, care sunt destul de frecvente, şi mai asigurăm îngheţul de iarnă”, a afirmat dl Marin. În cadrul conferinţei, s-a discutat şi despre necesitatea găsirii unor soluţii pentru acordarea de despăgubiri în caz de secetă. Cei prezenţi au fost de părere că toţi actorii interesaţi, precum agricultorii, asigurătorii şi autorităţile, ar trebui să conlucreze pentru a se putea găsi o soluţie comună. „Deocamdată nu am reuşit să ne aşezăm cu toţii la masă şi să găsim soluţii la această problemă”, a spus reprezentantul societăţii de asigurări.

Creditul furnizor - cea mai întâlnită formă de finanţare
În partea a doua a seminarului a fost dezbătută tema „Creditul furnizor şi riscul comercial în agricultură”, la care au luat parte Gabriela Coman, director general Guyomarc’h Nutriţie Animală, Florin Constantin, Country Manager România & Bulgaria Euralis Semences, Eugen Anicescu, Managing Director Coface România, şi Gheorghe Cireap, administrator al Romvelia Prodcom. Guyomarc’h este prima companie multinaţională specializată în nutriţia animală care a intrat pe piaţa românească, iar investiţiile realizate de către aceasta depăşesc 5 milioane de euro. „La începutul activităţii, lucrurile mergeau foarte bine, în sensul că plăţile decurgeau normal. Nu erau discuţii privind ipoteci, gajuri, cecuri sau bilete la ordin. Acum ne confruntăm cu o dezordine din punct de vedere al aspectelor financiare şi primele victime suntem noi, o mare parte din furnizorii de inputuri. Putem spune că noi suntem cei care asigurăm finanţarea în agricultură”, a precizat dna Coman.

Potrivit directorului general al Guyomarc’h Nutriţie Animală, pentru întărirea parteneriatului cu producătorul agricol ar trebui să participe şi ceilalţi actori din piaţă. Un apel asemănător a fost făcut şi de dl Florin Constantin, Country Manager România & Bulgaria Euralis Semences: „Piaţa din România are un potenţial foarte mare şi încercăm să găsim soluţii. Rata de default din agricultură este mai mică decât în alte sectoare economice şi de aceea invităm băncile comerciale să se implice mai agresiv în acest sector, să vină să ne suplinească”, a afirmat dl Constantin. Totodată, acesta a îndemnat fermierii români să pună bani deoparte în anii agricoli buni, astfel încât în anii nefavorabili să poată dispună de anumite resurse financiare. Potrivit directorului Euralis Seminţe România & Bulgaria, această practică este des folosită de fermierii
străini din statele dezvoltate.

„,Într-un an agricol bun, un agricultor francez pune deoparte 15% din cifra de afacere sau jumătate din profit. Această practică este regula de bază a fermierilor din ţările dezvoltate”, a susţinut dl Constantin. Gheorghe Cireap, administrator al Romvelia Prodcom, a apreciat că apariţia creditului furnizor în agricultură a scos agricultura din marasm, în condiţiile în care producătorul agricol nu avea acces la creditul bancar. „Apariţia în anii '95-'96 a furnizorilor multinaţionali de inputuri a condus la o ordine în agricultură, a făcut posibilă o planificare a activităţii agricole. Creditul furnizor reprezintă sursa principală de resurse pentru agricultorul român. Cred că dacă s-ar bloca acordarea creditului furnizor am rămâne în aer. Totuşi, aici vorbim despre un parteneriat între furnizorul de inputuri şi beneficiar şi consider că acela care va cultiva această relaţie va avea şi şanse de câştig”, a afirmat dl Cireap.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE