REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dezinfecţia solului în sere şi solarii

1/9/2019

0 Comments

 
Picture
Dezinfecţia solului în sere şi solarii

Dezinfecţia solului în sere şi solarii este o lucrare foarte importantă, de care depinde sănătatea viitoarei culturi. În acest scop, se utilizează numai produse de protecţie a plantelor omologate pentru prevenirea pagubelor produse de bolile vasculare ale plantelor, nematozi sau insecte care iernează în diferite stadii în sol. De aceea, pentru prevenirea transmiterii bolilor şi dăunătorilor de la un ciclu de cultură la altul, specialiştii recomandă ca dezinfecţia să se facă la pregătirea solului, înainte de înfiinţarea fiecărui ciclu de cultură.

Autoritatea Naţională Fitosanitară transmite fermierilor români, prin intermediul buletinelor de avertizare emise în perioada de pregătire a spaţiilor protejate, ce produse pot folosi pentru dezinfecţia solului, respectiv:
  • Nemasol 510 şi Raisan 51, produse utilizate ca dezinfectant al solului cu spectru multiplu de combatere: nematozi, dăunători sau agenţi patogeni de sol şi buruieni. Aceste produse în contact cu solul umed se descompun într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură şi nu lasă reziduuri care să fie preluate în plantă;
  • Basamid Granule, care are un spectru larg de combatere, cu acţiune asupra mai multor categorii de agenţi patogeni şi se aplică prin instalaţia de picurare, între ciclurile de cultură, atunci când terenul a fost eliberat de resturile vegetale.

Dezinfecţia solului poate fi realizată cu substanţe cu spectru multiplu de combatere a nematozilor, dăunătorilor şi agenţilor patogeni de sol şi a buruienilor. În contact cu solul umed, o substanţă lichidă de tratament solubilă în apă se descompune într-un gaz care dezinfectează solul sau substratul de cultură. Protecţia împotriva nematozilor este realizată pe o perioadă îndelungată, fiind astfel permisă efectuarea ciclurilor prelungite de cultură sau a două cicluri succesive. Substanţa activă, conform specialiştilor, nu se deplasează uşor în sol pentru a asigura o distribuţie bună în stratul de pământ, motiv pentru care este important ca aceasta să fie aplicată cât mai aproape de agenţii patogeni, în vederea combaterii lor. Terenul se eliberează de resturile vegetale, iar solul se mărunţeşte bine, pentru a asigura o bună distribuţie. Aplicarea se efectuează în orele dimineţii, când temperatura este mai scăzută, pentru a împiedica evaporarea în timpul administrării.

Un alt dezinfectant al solului sub formă de microgranule are o acţiune nematocidă, insecticidă, fungicidă şi erbicidă. Acesta se aplică la suprafaţa solului şi se încorporează.

Dezinfectarea solului se poate face în orice moment, cu condiţia ca temperatura solului să fie de minim 6°C. Se practică, în special, iarna sau vara, înainte de înfiinţarea culturilor. În pregătirea terenului, înainte de aplicare, specialiştii precizează că trebuie ţinut cont de câteva aspecte şi anume, se îndepărtează orice rest vegetal înainte de efectuarea procedurii. În cazul resturilor mici şi rădăcinilor, acestea se încorporează în sol din timp, astfel încât să se descompună până la efectuarea dezinfecţiei pentru evitarea, pe cât posibil, a păstrării în sol a bolilor din resturile vegetale şi a nematozilor din rădăcinile plantelor. Solul trebuie să fie bine mărunţit înainte de aplicarea granulelor, altfel gazul dezinfectant se poate evapora uşor printre bulgării mari de sol, tratamentul fiind astfel ineficient.

Înainte de înfiinţarea culturii, se efectuează un test de siguranţă pentru a evita compromiterea culturii. Testul de siguranţă se efectuează cu răsaduri plantate în solul dezinfectat. Se trece la înfiinţarea culturii dacă nu se observă efecte de fitotoxicitate după 3-4 zile. Dacă se administrează îngrăşăminte organice, acestea trebuie să fie cât mai bine descompuse şi se aplică cu cel puţin 2 săptămâni înainte de efectuarea tratamentului. Dacă îngrăşământul organic conţine multă materie vegetală nedescompusă, poate împiedica distribuţia gazului în straturile de sol, fiind afectată eficienţa tratamentului. Nu se efectuează dezinfecţia într-un spaţiu protejat în care sunt şi plante de cultură, deoarece acestea vor fi afectate. Se are în vedere ca ulterior dezinfectării să nu se aducă în spaţiul protejat pământ nedezinfectat (de exemplu, dacă răsadurile au fost repicate în substrat ce conţine şi pământ de pădure).

Această verigă tehnologică, de dezinfecţie a solului, trebuie luată în considerare şi efectuată mai ales în cazul spaţiilor protejate, unde se practică monocultura sau cultivarea de specii cu boli şi dăunători comuni. Anual, se înregistrează suprafeţe mari de culturi compromise în urma atacului nematozilor sau bolilor vasculare, însă nu trebuie să uităm de dăunători precum Tuta absoluta sau Thrips spp., care iernează în diferite stadii în sol, motiv pentru care dezinfecţia se realizează în mod obligatoriu.

Autoritatea Naţională Fitosanitară atrage atenţia că pot fi luate măsuri aspre împotriva celor care utilizează produse de protecţie a plantelor în afara celor omologate, acestea constând în sancţionarea cu amenzi contravenţionale şi interdicţia de a comercializa producţia obţinută.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE