REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dezvoltarea unei piete durabile pentru biogaz

15/12/2011

0 Comments

 
Picture
_Compania Trinergi Grup a organizat la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti o conferinţă de presă cu tema „Dezvoltarea unei pieţe durabile pentru biogaz în Europa Centrală şi de Est”. Printre principalii parteneri ai acestui eveniment s-au numărat mai multe asociaţii de profi l din Europa, precum European Biogas Association (EBA) din Belgia, Fraunhofer (IWES) din Germania, Centre for Renewable Energy Sources and Savings (CRES) din Grecia, Czech Biogas Association (CzBA) din Republica Cehă, JSC (ENPRO) din Bulgaria şi mulţi alţii.

Alături de firma Trinergi Grup, evenimentul a fost susţinut de Agenţia pentru Competitivitate şi Inovare a Comisiei Europene, în cadrul Proiectului European BiogasIn, finanţat de CE prin programul „Intelligent Energy Europe”. Conferinţa a avut ca scop promovarea biogazului, ca fiind una dintre principalele resurse de energie regenerabilă şi sursă importantă de creştere economică în România. În acelaşi timp, manifestarea şi-a propus să promoveze beneficiile pe care biogazul le poate aduce pentru întreaga societate, prin implicarea părţilor interesate în simplificarea procedurilor de autorizare şi finanţare a investiţiilor în biogaz. Principalele subiecte abordate de participanţi în cadrul conferinţei de presă au făcut referire la: producerea de energie regenerabilă; scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră; producerea de îngrăşăminte organice; bune practici agricole şi alinierea la politica UE pentru biogaz. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor europene, precum dl Dario Dubolino, ofiţer proiecte din cadrul Agenţiei Executive pentru Competitivitate şi Inovare, dna Ana Kojakovic, coordonator proiect, ai autorităţilor naţionale regionale şi locale, asociaţii, institute de cercetare, bănci, precum şi companii naţionale şi internaţionale din domeniu. BiogasIn, finanţat de UE, îşi propune să creeze o piaţă durabilă pentru biogaz prin evidenţierea beneficiilor biogazului pentru comunităţile locale, prin raţionalizarea procedurilor de autorizare pentru investiţiile în biogaz, prin ajustarea şi crearea de noi scheme de finanţare, iar ţările-ţintă ale acestui proiect sunt Bulgaria, România, Republica Cehă, Grecia, Letonia, Croaţia şi Slovenia. România reprezintă una dintre cele mai slabe pieţe de biogaz din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, arată o tendinţă de creştere. Cantitatea de energie primară produsă de instalaţii de biogaz autohtone a fost mai mult decât dublă între 2008 şi 2009. În anul 2009, energia produsă de instalaţiile de biogaz echivalează cu 1,3 ktep (kilot echivalent petrol), care reprezintă o putere de energie electrică de 1 GWh. În cadrul proiectului, România are patru regiuniţintă, respectiv Buzău, Vrancea, Giurgiu şi Teleorman, unde vor fi întreprinse acţiuni de promovare a biogazului.

Ţinte energetice
Piaţa energiilor regenerabile din România este în plină dezvoltare, noi capacităţi intrând în exploatare în fiecare an. La nivel naţional a fost luată o serie de măsuri pentru atingerea ţintelor României pentru energia regenerabilă, cum sunt elaborarea şi evaluarea strategiei de evaluare a SRE şi a planului naţional de acţiune pentru promovarea energiilor regenerabile, care ar trebui să aibă ca rezultate aşteptate creşterea producţiei de energie din SRE până în 2015, la 23,37 TWh energie electrică şi 3527,7 mii tep energie termică, creşterea producţiei E-SRE până în 2020 la 38% din consum (32,5 TWh). Potrivit organizatorilor, până în acest moment accentul a fost pus pe dezvoltarea cu precădere a energiei eoliene şi foarte puţin pe dezvoltarea altor direcţii de producţie a energiilor regenerabile (solar, biomasă). Prin acest eveniment, Trinergi Grup şi BiogasIn au dorit să aducă în atenţie şi alte surse de energii regenerabile, iar utilizarea unui mix de energii regenerabile, în care producţia de energie din biomasă să deţină o pondere ridicată, constituie o soluţie pentru dezvoltarea sustenabilă a României pe termen lung. La nivel european, instalaţiile de biogaz sunt răspândite în ţările din vestul Europei, care au susţinut prin măsuri politice active dezvoltarea pieţei de biogaz. În schimb, ponderea energiei obţinute din biogaz este mult mai mică în ţările din estul şi sudul Europei, deşi potenţialul este foarte ridicat. România a desfăşurat în anii '80 un program la nivel naţional pentru cercetarea, dezvoltarea şi implementarea de instalaţii de biogaz. Din păcate, atât din considerente tehnice, cât mai ales din cauza schimbărilor economice, facilităţile existente în acea perioadă nu au fost menţinute.

Ce este biogazul?
Biogazul este un amestec de metan, dioxid de carbon, azot, hidrogen şi hidrogen sulfurat. Compusul dorit este metanul, dar compoziţia exactă a biogazului variază în funcţie de materia primă utilizată pentru producerea acestuia. Biogazul este produs anaerob, ceea ce înseamnă că poate fi generat doar în absenţa oxigenului (digestie anaerobă - AD). Digestia anaerobă are loc în mod normal în digestoare, care sunt special concepute pentru acest scop, ele fiind izolate ermetic de oxigen şi lumină. În general, digestoarele pot utiliza multe materiale biodegradabile. Cele mai frecvente categorii de biomasă utilizată în instalaţiile europene de biogaz sunt: gunoi de grajd şi nămoluri animaliere, reziduuri şi produse secundare agricole, deşeuri organice digerabile din industria agroalimentară, fracţiunea organică a deşeurilor municipale, nămol de canalizare, culturi energetice, de exemplu porumb, sorg, trifoi. Spre deosebire de combustibilii fosili, arderea biogazului eliberează doar cantitatea de CO2 atmosferic care a fost înmagazinată de plante în timpul creşterii lor. Astfel, circuitul de carbon al biogazului este închis. Din acest motiv, utilizarea biogazului reduce emisiile de CO2 şi contribuie la evitarea creşterii concentraţiei de CO2 în atmosferă, care ajută la lupta împotriva încălzirii globale.

Trinergi Grup este o companie cu capital privat românesc, înfiinţată în anul 2006, cu scopul de a promova sursele de energie regenerabilă, prin furnizarea de servicii de consultanţă şi inginerie. Compania a fost înfiinţată în strânsă legătură cu societatea Mangus Sol (ca furnizor de echipamente) şi şi-a propus să sprijine dezvoltarea utilizării surselor de energie regenerabile printr-o activitate concertată, ce a vizat atât dezvoltarea de proiecte în acest domeniu, cât şi participarea la activităţi de popularizare.

Ana MUSTĂŢEA_
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE