REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Diagnoza stadiului II al porumbului: de la 8 frunze până la apariţia paniculului

15/5/2018

0 Comments

 
Picture
Aceasta este perioada în care procesele de creştere sunt cele mai intense, cerinţa pentru apă şi nutrienţi a porumbului fiind foarte crescută. Astfel, orice carenţă apărută acum va afecta negativ producţia. Înainte de luarea oricărei decizii de intervenţie, problemele apărute trebuie evaluate din punct de vedere al probabilităţii atingerii/depăşirii pragului economic de dăunare.
De observat diferenţele între hibrizi şi practicile agricole: Dacă plantele de porumb apar dezvoltate anormal, este necesar să identificăm unele dintre simptomele următoare: neuniformitatea taliei plantelor (plante înalte/plante scunde). Cauzele posibile de apariţie sunt determinate de răsărirea neuniformă sau plante răsărite la momente diferite din cauza neuniformităţii adâncimii de semănat şi a neuniformităţii umidităţii solului; în condiţii de secetă, acces variabil al plantelor la nutrienţi şi apă sau nutrienţii nu sunt accesibili plantelor; pH acid al solului; sindromul terenurilor lăsate pârloagă exprimat prin teren cu fertilitate neuniformă; greşeli la erbicidarea culturii; concentrarea nutrienţilor la suprafaţa solurilor uscate.

Apariţia copililor în număr mare - cauzele posibile sunt: afectarea vârfului de creştere din cauza vătămărilor mecanice sau produse de dăunători; condiţii favorabile de creştere la începutul perioadei de vegetaţie exprimate prin umiditate optimă, fertilitate ridicată a solului sau ambele; densitatea prea mică, exprimată prin numărul de plante la unitatea de suprafaţă; golurile de pe rândul de plante; caracteristică de hibrid; boli, mai ales mana gramineelor.

Frunze decolorate sau uscate - cauzele posibile sunt: carenţa minerală a unuia din elementele N, P sau K; fitotoxicitate exprimată la contactul direct cu frunzele. Simptomul este prezent de obicei la capătul rândurilor, în zona de întoarcere a utilajelor (supradozare); temperaturi ridicate care dau aspectul de oprit, de înălbire care se observă în special la frunzele din vârf; variaţii de temperatură exprimate prin nopţi reci urmate de zile senine, călduroase; boli şi dăunători (Helminthosporium) (păienjeni sau dăunători ai sistemului radicular); vătămări mecanice; îngheţ sau ger; caracteristică de hibrid; tulpini care sechestrează nutrienţi (aceste tulpini au culoarea roşu-vineţiu (expresie antocianică) şi apare în urma acumulării de zaharuri, a căror translocare este blocată spre ştiulete în faza incipientă de formare.

Uscarea inelului de frunze (inima plantei) - cauzele posibile pot fi: bolile specifice porumbului (putregaiul bacterian al tulpinii); dăunători specifici (Ostrinia, Helicoverpa etc.); fitotoxicitate din cauza aplicării întârziate a erbicidelor postemergente; arşiţa puternică datorată temperaturilor care depăşesc 38°C (în funcţie de umiditatea disponibilă şi de hibrid).

Frunze punctate sau colorate în dungi posibil din cauza rosăturilor de Diabrotica - cauzele posibile pot fi: pH acid al solului, ceea ce determină başicarea în dungi a frunzelor, urmată de îngroşarea/învineţirea şi uscarea zonei afectate; carenţe minerale de B, Fe, Mg, Mn, N sau K; fitotoxicitate din cauza driftului la erbicidare sau la fertilizare; boli specifice, cum ar fi: arsura bacteriană, pătarea în ochi, ofilirea lui Goss, pătarea bacteriană, Phisoderma, rugina, mana gramineelor, viroze; dăunători specifici, de tipul: Diabrotica (adult), păianjeni, tripsi, dăunători ai rădăcinii care pot induce simptome de carenţă sau secetă; grindină, care poate afecta vârful de creştere, care în cazul în care este distrus, nu va mai forma panicul, dar polenizarea ştiuletelui este încă posibilă; temperaturi alternante; determinare genetică (aspect dungat); vânt puternic datorat alternanţei nopţi reci, urmate de zile senine, călduroase.

Frunze sfâşiate sau mâncate - cauzele posibile sunt determinate de: animale sălbatice sau domestice, identificate prin urmele ce se pot observa pe sol; dăunători, cum ar fi: Helicoverpa, Ostrinia, omizi miniere etc.; grindina - dacă vârful de creştere este distrus, planta nu va mai forma panicul, dar polenizarea ştiuletelui este încă posibilă; vânt puternic; boli specifice porumbului, cum ar fi mana gramineelor.

Plante pitice, frunze adunate, cu pete sau benzi mozaicate, eventual frunze galbene sau roşii - cauzele posibile ar fi atacul de viroze sau pseudoviroze, cum ar fi: necroza letală a porumbului, spiroplasma porumbului, piticirea şi cloroza porumbului, care conduc la apariţia unor internodii foarte scurte; mozaicul porumbului.

Prezenţa pe plante de tumorete gri sau negre, datorită bolilor porumbului, în special a atacului de tăciune comun al porumbului.

Tulpini firave, în formă de fus, galbene - cauzele apariţiei acestor simptome pot fi generate de: carenţe minerale; exces de umiditate în sol; densitate prea mare (plante/hectar); vătămări ale rădăcinii datorate atacului dăunătorilor sau al unor vătămări chimice sau mecanice; vătămări ale tulpinii datorate atacului de boli sau dăunători şi a unor vătămări mecanice.

Plante ofilite sau înrulate - cauzele acestor simptome pot fi: efectul direct al fenomenelor de arşiţă/secetă, vătămări ale rădăcinii datorate atacului de dăunători sau vătămări mecanice sau chimice; vătămări ale tulpinii datorate vătămărilor mecanice rezultate în urma aplicării lucrărilor de îngrijire sau a unor dăunători, în special Ostrinia.

Frunzele din vârf strâns înrulate (aspect de „frunze de ceapă“) - cauzele apariţiei acestor simptome sunt: efectul de fitotoxicitate, eventual prin aplicarea necorespunzătoare a unor erbicide hormonale; soluri reci la începutul perioadei de vegetaţie; sindromul creşterii rapide datorită alternării perioadelor calde cu cele reci, care grăbeşte sau încetineşte creşterea, ducând la „sindromul creşterii accelerate a ţesuturilor“; dezechilibru nutriţional exprimat prin toxicitate cu B sau carenţă de Ca; vătămări mecanice; caracteristică de hibrid.

Tulpini crescute sub formă de „gât de lebădă/gâscă“ - cauzele apariţiei acestui simpom sunt: plantele recuperează, după vătămarea rădăcinii, după atacul de dăunători (Diabrotica, nematozi); fitotoxicitate la erbicidele hormonale, solul este compactat, vătămările mecanice şi vânturile puternice; recuperarea după stres prezent la începutul perioadei de vegetaţie.

Rădăcini ondulate, scurtate - cauzele posibile apariţiei acestui simptom sunt: vânt puternic şi soluri umede; soluri uscate şi fierbinţi la suprafaţă; vânturi putenice; soluri săturate; fitotoxicitate, din cauza erbicidelor hormonale aplicate necorespunzător.

Plante răsucite sau care cresc înclinate la 90 de grade - cauzele simptomului pot fi generate de vătămări mecanice datorate atacului de dăunători (Diabrotica, nematozi), fitotoxicităţii la erbicidele hormonale, solul este compactat, vătămări mecanice făcute de agregatele agricole folosite la întreţinerea culturii şi vânturi puternice.

Plante aplecate sau frânte - cauzele acestui simptom pot fi datorate vânturilor puternice, care, în special pe solurile umede, pot rupe plantele la nivelul nodurilor inferioare, vătămări ale rădăcinii, dăunători (animale domestice sau sălbatice) la tulpină, ale căror urme se observă pe sol, dăunători la tulpină (Ostrinia), fitotoxicitate urmată de vânt din cauza aplicării unor erbicide hormonale şi a rădăcinilor slab dezvoltate, sol compact, rădăcini secundare slab dezvoltate pe soluri uscate datorate simptomului accentuat de semănat superficial, boli specifice porumbului (putregaiuri ale tulpinii), fenomenului de grindină.

Plante care se ofilesc şi mor subit - cauzele acestui fenomen sunt de natură meteorologică şi fitotehnice, mai precis fulgere, secetă, acolo unde solurile au capacitate mică de reţinere a apei, îngheţ sau ger în paralel cu boli specifice porumbului (putregaiul moale al tulpinii, Pythium) şi fenomenului de fitotoxicitate datorat unor greşeli la erbicidare.

Panicul atacat în faza de burduf - cauza posibilă este atacul masiv al dăunătorilor, dintre care menţionăm Helicoverpa şi afidele

Paniculul înlocuit de o masă verde, ca o tufă; planta cu mai mulţi copili şi funze groase, dungate - aceste fenomene pot avea ca şi cauză dăunătoare atacul de boli specifice porumbului, respectiv mana gramineelor.

Panicul proliferat, cu aspect mumifiat apare din cauza atacului de boli specifice porumbului, respectiv atacului de tăciune al ştiuleţilor şi al paniculelor.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE