REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermieri - 15 Iulie 2020

15/7/2020

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermieri:

- Cum a decurs/decurge campania de recoltare la cultura de grâu?
Picture
Mihai Păduraru, şef fermă Moldova Farming SRL, Filipeşti, judeţul Bacău

„În acest moment (10 iulie - n.r.) suntem în campania de recoltare la grâu, iar rezultatele nu sunt cele mai bune deoarece seceta a afectat aproximativ jumătate din suprafaţa cultivată, de 200 de hectare, iar producţiile se situează între 2,5 şi 3,5 t/ha, în funcţie de soi. Avem numai loturi semincere, trei soiuri cu genetică străină şi unul autohton, care, din păcate, a performat cel mai puţin dintre toate. Unul dintre soiurile pe care ne bazăm să creştem media generală a producţiei este Moisson de la Syngenta. Acesta s-a aclimatizat foarte bine în zona noastră şi în ultimii 4 ani s-a situat în top. Referitor la calitatea seminţelor, încă nu avem rezultatele finale deoarece producţia este în drum spre condiţionare, însă 2020 nu a fost un an bun pentru grâu. Cu sprijinul promis de stat, nu cred că vom ieşi în pierdere, dar nici de profit nu putem discuta. La cultura de grâu am avut o suprafaţă de 100 de hectare calamitată în proporţie de 100%. În mare parte, producţia seminceră este comercializată, iar ce rămâne o folosim pentru necesarul intern. Este posibil să fie o criză de sămânţă de grâu în acest an, mai ales că producţiile sunt cel mult la jumătate, mă refer la judeţul Bacău, iar recolta poate să nu fie în totalitate conformă pentru semănat. În toamnă, suprafaţa pe care o vom aloca culturii de grâu va fi între 200 şi 250 de hectare, dintr-un total de 1.000 de hectare, şi destinaţia va fi tot producere de sămânţă. Probabil din această toamnă şi celelalte ferme din grup, cele din Neamţ şi Vaslui, vor produce sămânţă de grâu pentru că a fost dezvoltată foarte bine partea de comercializare. Culturile de floarea-soarelui şi porumb se prezintă foarte bine, au o densitate bună şi talie înaltă. Primăvara viitoare vom semăna 100 de hectare de floarea-soarelui pentru sămânţă. La cultura de porumb nu putem produce deocamdată sămânţă, dar în viitorul apropiat sperăm să putem iriga 200-300 de hectare şi să putem demara şi această activitate.“

Picture
Ştefan Trandafir, administrator SC Trandafir SRL, Fierbinţi Târg, judeţul Ialomiţa 

​
„Am încheiat recoltatul la grâu, a fost foarte dificil deoarece plantele au fost mărunte, s-a cules greu, cu viteză mică, iar producţia rezultată a fost foarte proastă, de până la 2.000 kg/ha. Suprafaţa semănată cu grâu a fost de 280 de hectare. De regulă, cultura de grâu, într-un an normal, asigură un câştig foarte mic, spre deloc, însă noi o cultivăm din respect faţă de pâine şi pentru a asigura o plantă premergătoare culturilor de primăvară. Anul acesta înregistrăm o pierdere foarte mare la cultura de grâu. Va trebui să cumpăr sămânţa la un preţ mai ridicat, în condiţiile în care preţul de valorificare pentru grâul de consum a rămas la fel cu cel de anul trecut, de 0,70-0,72 lei/ kg. Raportul este de circa 10 kg de grâu pentru consum pentru 1 kg de grâu pentru sămânţă. Este un an dificil pentru că, atunci când nu obţii producţii, nu dispui nici de bani. În plus, s-au calculat foarte prost şi despăgubirile care ne vor fi alocate. Pe fruntea agricultorilor scrie faliment de astă primăvară. La rapiţă am reuşit să ne scoatem la limită cheltuielile de producţie pentru că a avut un preţ bun, de 1,70 lei/kg. Cea care a răsărit în septembrie a fost mai frumoasă şi a dat o producţie de 2.500 kg/ha, iar cea care a răsărit mai târziu a rămas mică şi producţia a fost de doar 1.000 kg/ha. La această cultură trebuie să faci o producţie de peste 3 t/ha ca să ieşi în câştig. Culturile de primăvară se prezintă binişor, dar seceta începe să le afecteze.“

Picture
Marius Bran, director SCDA Caracal, judeţul Olt

„Pentru SCDA Caracal, campania a fost mult mai scurtă comparativ cu anii anteriori datorită investiţiilor făcute în ultimii ani, durând doar 15 zile. Ne bucurăm că am reuşit să recoltăm în cele mai bune condiţii, producţiile sunt bune, satisfăcătoare, raportat la condiţiile dificile acestui an agricol. 80% din grâu a fost de sămânţă, iar campania de comercializare a început în urmă cu o lună şi până în acest moment am reuşit să vindem aproximativ 450 de tone. În cadrul staţiunii producem sămânţă din soiuri autohtone, respectiv Otilia, Glosa şi Izvor, este de foarte bună calitate, selectată la cele mai înalte standarde de calitate şi tratată cu fungicidul Redigo, de la compania Bayer, împreună cu un adjuvant care conţine microelemente pentru stimularea germinării şi dezvoltarea în primele faze de vegetaţie. Consider că este o criză reală pe piaţa de seminţe de grâu deoarece seceta s-a manifestat pe 7-8 judeţe din ţară şi cultura a fost afectată sau chiar compromisă în unele zone. În judeţul Olt, producţiile au variat de la o zonă la alta, au fost de la foarte bune până la foarte slabe, deoarece precipitaţiile au căzut neuniform, în perioade diferite şi de aceea s-au obţinut aceste diferenţe pe o rază destul de mică. Am observat şi anumite greşeli tehnologice, fermierii au fertilizat chiar în condiţii de secetă şi i-au făcut culturii mai mult rău decât bine. Grâul obţinut în staţiune are o calitate excepţională, am reuşit să menţinem cultura sănătoasă, departe de atacul de dăunători şi agenţi patogeni, fapt ce a făcut să treacă şi mai uşor peste stresul cauzat de secetă. La SCDA Caracal grâul a suferit circa două săptămâni din cauza lipsei de precipitaţii, dar când ploile au venit, acesta şi-a revenit şi i-am aplicat tratamente de calitate.“

Picture
Cozma Gheorghe, administrator SC Agro Ilmar SRL, Târgu Frumos, judeţul Iaşi 

​
„După două luni de secetă, respectiv lunile martie şi aprilie, în care nu a plouat deloc, temerile noastre s-au adeverit şi producţiile obţinute sunt foarte mici, situându-se între 1.000 şi 2.000 kg/hectar. La un cost cuprins între 3.000 şi 3.200 lei/hectar şi un preţ de valorificare, la ora actuală (10 iulie - n.r.), de 0,75 lei/kg, nici nu reuşesc să îmi scot investiţia. Grâul l-am înfiinţat pe 450 de hectare, din care 100 de hectare l-am întors şi cealaltă parte l-am lăsat pentru că n-am avut încredere că ceea ce semănăm se mai face, şi acest lucru s-a adeverit, pentru că am pus porumb pe suprafaţa întoarsă şi acum suferă şi el de lipsa apei. Ni s-a spus că o să primim despăgubiri, la început spuneau de 2.300 lei/hectar, în funcţie de gradul de calamitate, acum au scăzut la 900 şi până în septembrie nu ne mai dau nimic; poate interesul este să dăm faliment şi să ne cumpere străinii. Nu ştiu ce sămânţă de grâu voi putea salva, dacă va avea putere germinativă, dar probabil vom fi nevoiţi să cumpărăm. Speranţa este în culturile de primăvară, dar şi acestea au început, de circa o săptămână, să sufere de lipsa precipitaţiilor. Porumbul nu înaintează, iar plantele de floarea-soarelui sunt uscate până la jumătate. Nu ne mai trage inima dacă nu avem sprijin nici de sus şi nici de la guvernanţi. Seceta s-a instalat, practic, din iarnă, pentru că ploile din mai şi iunie nu au putut reface rezerva din sol, au fost torenţiale, apa s-a dus la vale şi nu a intrat în profunzime. Plantele trăiesc cu apa acumulată în stratul superior pentru că în profunzimea solului nu există. Nu am mai văzut acest fenomen. Dacă anii trecuţi ne confruntam cu seceta ştiam însă că în profunzimea lui există apă. Acum plantele trăiesc cu ce găsesc în primul strat de sol şi din cauza acesta îngrijorările pentru la toamnă sunt mai mari pentru că ne vom putea confrunta cu o secetă pedologică deosebită.“

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE