REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 1 Aprilie 2020

1/4/2020

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 1 Aprilie 2020

-  Aveţi probleme cu livrarea legumelor  în această perioadă?
Picture
Mircea Bujor, ferma SEMA Grup de producători, comuna Dracea, judeţul Teleorman

„Pentru legumicultura la solar, anul a debutat bine, cel puţin din punct de vedere climatic. La noi, primele livrări au început cu spanac, ceapă verde, urzici şi alte verdeţuri, dar urmează salate, varză, usturoi etc. Cultivăm împreună aproximativ 27 de hectare şi avem o mare varietate de legume pe care o vindem numai în supermarketuri. Acesta a fost avantajul nostru în perioada aceasta. Am livrat aproape zilnic, dar au apărut şi blocaje logistice şi în fiecare zi comenzile se modifică. Situaţia a devenit mai dificilă cam de la jumătatea lunii martie, când s-a simţit o scădere a cererii. Scăderile în vânzări au fost destul de consistente: la spanac, de exemplu, am avut cam 70% reducere, la fel şi la ceapă, livrăm 30 de baxuri/zi faţă de 100150. Per total, cererea a scăzut la mai toate legumele pe care le avem în perioada aceasta din cauză că s-a redus şi numărul cumpărătorilor. Şi pieţele de gros sunt închise sau funcţionează la capacitate redusă. Noi livrăm numai pentru lanţul de retail. A fost cerere foarte mare la un moment dat şi s-au creat blocaje la transportul mărfurilor, au fost maşini insuficiente care să redistribuie ceea ce livrau fermierii. Nu ştiu cum merge la alţi legumicultori, dar problema noastră acum este legată de forţa de muncă. Oamenii vechi cu care lucrăm de mulţi ani nu prea mai vor să vină, iar oameni noi ţi-e frică să aduci în fermă. Pe de altă parte, i-am cam blocat şi pe ei, vin pe rând, lucrăm în schimburi mult mai greu. Din păcate, nici măsurile din partea ministerului nu sunt eficiente. Sprijinul cuplat nu îl dă până prin luna mai, din câte am înţeles. Important este să deblocheze banii de la APIA. Nu ne-am făcut un plan anume pentru perioada următoare, nici nu putem. Dar ne vedem de treabă ca şi până acum, semănăm, plantăm conform programului. Nu ne putem opri din activitate, doar că lucrăm mai încet.“


Picture
Cătălin Petrache, Marcoser, comuna Matca, judeţul Galaţi

„În zona aceasta, în comuna Matca, sunt foarte puţini cultivatori care plantează verdeţuri. Dar de la jumătatea lunii martie s-a simţit un anumit blocaj, s-a redus numărul celor care veneau să cumpere marfă pentru pieţe. Cel mai mult acum se livrează castraveţi. Noi, din sera noastră, vom începe livrarea abia prin luna aprilie, dacă şi vremea se îndreaptă (deocamdată avem vânt puternic şi 2 grade Celsius, dar se resimt ca -3...-4). Blocajul în zonă a fost la castraveţi: preţul a fost de 10 lei trufandaua, iar săptămâna trecută (20 martie - n.a), era în jur de 5-6 lei. Vom livra şi noi tot castraveţi, ardei iute, ardei gras şi poate vinete dacă vremea va fi favorabilă. Din ce ştiu, relaţia cu supermarketurile este normală, se fac comenzi şi se livrează, este drept că într-un ritm încetinit, inconstant. Problema a fost cu marfa destinată pieţelor agroalimentare, pentru că nici cumpărători nu mai sunt. Cel mai greu le este acum celor care nu au o relaţie stabilă nici cu piaţa liberă, nici cu supermarketul şi care produc la întâmplare. Ei au rămas puţin pe dinafară cu o serie de verdeţuri, ridichi, marfă perisabilă. În zona Matca se cultivă predominant tomate, ardei, vinete etc. Şi în momente ca acestea se văd efectele producţiei haotice, pentru că toţi care au procedat aşa anul trecut, la fel s-au comportat şi anul acesta. Eu nu văd pe la noi vreo superasociaţie care să facă ceva în sensul acesta. Depinde acum ce relaţie şi-a creat fiecare organizaţie, cum sunt negociate contractele. Cine şi-a negociat/stabilit contractele până la această oră, livrează. Semnalele sunt pozitive din acea direcţie pentru că, cel puţin în mediul urban, cumpărătorii se duc cu preponderenţă spre hipermarket. Şi probabil în pieţele mari, cu tradiţie. În Tecuci, de exemplu, am văzut că funcţionează piaţa, dar fiecare kilogram în minus se simte.“

Picture
Sorin Popa, "Legume de Vidra“ Cooperativă Agricolă, judeţul Ilfov

„La nivel de cooperativă avem 3-4 hectare numai de salată, care este una dintre principalele culturi. Chiar în această perioadă am încheiat un ciclu şi vom planta în continuare. Avem şi noi mici probleme cu livrarea, dar nu este vina celor din retail. Comenzile diferă mult de la o zi la alta, în funcţie de vânzările pe care le au şi ei. Am auzit că se vehiculează creşteri de preţuri, dar noi am vândut cu 10% mai ieftin decât anul trecut, la fel şi marketul, însă nouă ne-au crescut cheltuielile. Din fericire avem contracte stabile, o relaţie veche, ştim pe ce cantităţi şi pe ce bani muncim. Comenzile, din punct de vedere cantitativ, sunt aproape la fel ca anul trecut în aceeaşi perioadă. Nu avem probleme deloc din acest punct de vedere, doar mici sincope, blocaje la depozite, care nu durează mai mult de o zi, două, din cauza logisticii. Dacă nu avem comenzi, nu recoltăm. Lucrăm relativ normal, dar normal ar fi ca la nivel de Guvern să se faciliteze accesul producătorului român la hipermarketuri, să prioritizeze marfa românească în această perioadă pentru a susţine, pe de o parte, continuitatea în activitatea de producţie a fermelor şi, pe de altă parte, să susţină finanţarea agriculturii locale. În felul acesta şi consumatorii noştri vor avea numai de câştigat. Putem produce mai mult. Dar este o problemă şi a noastră, a micilor fermieri care nu suntem asociaţi pentru a livra suficientă marfă împreună. În ultima vreme mă sună zilnic câte 4-5 producători din zonă care ne cer să le preluăm marfa (nu să intre într-un sistem ca al nostru) pentru că nu au unde să vândă. Din păcate nu îi putem ajuta, noi avem contracte pe cantităţi precise şi doar atât producem, cât putem vinde. Dacă nu vom acoperi cererea s-ar putea să apelăm şi la ei, dar nu avem siguranţa calităţii şi a continuităţii. Nu vor să producă în condiţiile noastre, când apare un preţ mai mare pentru o scurtă perioadă, fug şi vând acolo. De aceea vedem acum că sunt mulţi producători care au recoltat legumele şi nu ştiu ce să facă cu ele.“

Picture
Aurel Tănase, preşedinte OIPA Legume-Fructe

„Acum este haos şi bineînţeles că până când nu se vor lua măsuri de organizare a fermierilor, să se comunice cu ei ca să facă ceea ce trebuie, adică să adune o cantitate suficient de mare care să justifice transportul, lucrurile nu se vor schimba în bine prea curând. Şi să se ştie de marfă, de unde vine, de la ce producători. Eu a făcut un modul, un astfel de proiect pe care l-am trimis ieri secretarului de stat responsabil de achiziţii (25 martie - n.a). Asta pe de o parte. Pe de alta, a scăzut foarte mult numărul cumpărătorilor, este şi acesta o problemă. Din păcate, foarte multe nu putem face. Livrările, pentru cei care sunt organizaţi, merg, ce-i drept mai greu. Pentru cei care nu sunt, să stea acolo sănătoşi până când vor realiza ce au de făcut. Este o lecţie dură. Organizarea fermierilor şi comunicarea cu ei sunt două aspecte pe care am tot insistat în ultimii ani. Nu poate să spună cineva că nu s-a ştiut, că nu s-a putut. Acum a apărut şi această facilitate din partea Uniunii, a unor credite pentru depăşirea acestei situaţii, în valoare de 100.000 de euro. Deocamdată nu ştim care sunt condiţiile în care se acordă, dar cu siguranţă vor trebui adaptate la situaţia de aici. Cât priveşte problema corturilor/a spaţiilor pentru preluarea mărfii de la producătorii locali (sesizată de Florin Ciobanu în judeţul Olt, de exemplu, care au fost instalate, apoi au fost luate înapoi din cauza noilor restricţii impuse de autorităţi privind circulaţia oamenilor), nu foloseşte nimănui dacă nu servesc scopului pentru care au fost gândite. Îmi pare rău de măsura pe care au luat-o. Dacă MADR nu are puterea să pună în practică un sistem firesc - să se ştie de marfă (de producător), toţi să aibă ambalaje de unică folosinţă, cu cod marcat şi un sistem de comunicare între cei care au capacitate de vânzare (piaţă/supermarket/angrosist) şi furnizori şi să ne folosim de interesul populaţiei pentru marfa românească - să lase pe altcineva să o facă. Am fost sunat de producători că un mare lanţ de supermarketuri aduce salată din Italia. Ar fi mare păcat, mai ales acum când verdeţurile româneşti sunt în plin sezon. Este o crimă să faci asta acum. Apar castraveţii, varza, tomatele... Aşa că principala problemă este reglementarea pieţei, să punem punct haosului şi oportuniştilor. Cine nu se aliniază poate să dispară, poate să facă altceva, dar cei care vor să facă treabă, trebuie sprijiniţi. Forţa de muncă este încă o problemă, dar valul de nou-veniţi reprezită o sursă pentru anul acesta, trebuie să muncescă şi ei undeva.“

Roxana DRĂGHICI

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE