REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Dialog cu fermierii - 1 Iulie 2020

1/7/2020

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 1 Iulie 2020:

- Care este situaţia culturilor de primăvară în ferma dvs.?
Picture
Ion Stricat, Societatea agricolă Sebeşeana, Sebeş, judeţul Alba Iulia 

​
„Am o fermă de 500 de hectare cu grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, dar per total, împreună cu familia, mă ocup de aproximativ 1.000 ha. Anul acesta am semănat 70 de hectare cu rapiţă. Ploile din ultima perioadă au făcut bine culturilor semănate în primăvară, dar nu şi grâului, care oricum este aproape de recoltat. Aş putea spune chiar că ne-a încurcat puţin, s-au acumulat vreo 200 de litri în două săptămâni. Numai într-o singură zi au fost 40-50 de litri. În afară de aceste ploi, care ne ţin pe loc cu tratatmentele, nu putem spune că am avut probleme deosebite. Doar erbicidarea a trebuit să o aplic şi a doua oară. Culturile de primăvară sunt într-o stare farte bună, dezvoltate normal. Porumbul a fost semănat înainte de Paşte, am avut suficientă umiditate în sol, mai puţin o zonă de vreo 30 de hectare. Şi densitatea este bună, cât am semănat, atât a răsărit. Însă după ploile din ultimile zile, au apărut băltiri şi vom avea probeme dacă nu se reduc precipitaţiile. Din fericire, plantele sunt destul de mari, nu le acoperă apa cum am văzut la alţii prin zonă. Într-un an ca acesta s-a văzut mai bine ce înseamnă o alegere corectă a hibrizilor. Noi, în general, lucrăm cu Dekalb, KWS şi Pioneer. Dar cei care fac parte din noile generaţii sunt mai pretenţioşi la lucrări, la erbicidări. Şi la floarea-soarelui (Syngenta) speranţele sunt la fel de mari, cultura arată foarte bine, este aproape la înflorit. Dar după câte surprize am avut anul acesta, mi-e teamă să mai fac vreo estimare a producţiei. La rapiţă cred că vom reuşi să obţinem circa 3 tone/ha, iar la grâu cam 3-4 tone (faţă de 5-6 într-un an bun), însă pentru zona noastră este bine. Şi calitatea grâului a fost puţin afectată. Dar, pentru că avem spaţii de depozitare proprii, îl mai ţin. Seceta de la început, ploi acum, plus restricţiile de muncă şi circulaţie, au făcut să fie un an extrem de dificil. Cu toate acestea, nu cred că vor creşte preţurile la grâul de sămânţă, pentru ce avem nevoie în ţară suntem acoperiţi. Depinde şi de cum se va vinde în toamnă.“

Picture
Cosmin Micu, comuna Vinca, Mănăştur judeţul Arad

„Ploile nu ne încurcă, parcă niciodată nu sunt suficiente. Am avut o primăvară mult prea uscată, cum nu a fost de 30 ani. În iarnă am avut vreo 130 de litri şi am reuşit să irigăm doar 50 de hectare cu porumb şi 60 de hectare de grâu, pentru că suntem şi producători de sămânţă. Suprafaţa totală pe care o lucrăm este de aproximativ 1.800 de hectare, dar pe 500 de hectare facem prestări servicii. Din ele, 500 de hectare sunt cu grâu, 200 de hectare cu orz, pe 450 de hectare am semănat rapiţă, 240 de hectare cu floarea-soarelui, iar restul este cu porumb. Ne bucurăm că rapiţa arată foarte bine, ne aşteptăm să obţinem 3.500-4.000 kg/ha (a pornit bine de la răsărire, a intrat în iarnă cu 8-10 frunze şi nu a suferit prea mult în primăvară din cauza lipsei de apă). Şi la culturile de primăvară am avut umiditate suficientă, au răsărit şi s-au dezvoltat bine până acum. Am reuşit să facem la timp lucrările, care anul acesta au fost atent realizate, având ca scop conservarea apei. Porumbul acum arată excepţional, are 10-14 frunze şi este o cultură pe care, deocamdată, am putea paria. Dacă ar fi să fac acum o estimare, arată de la 10 tone în sus, dar nu avem încă elemente de rod, iar răsturnări de situaţie au fost destule anul acesta. Şi floarea-soarelui arată destul de bine, este în faza de 14 frunze (23.06 - n.a.), cred va înflori cam în două săptămâni. Lucrurile nu sunt perfecte, nu a răsărit uniform peste tot şi nu are densitate optimă peste tot. Dar, date fiind condiţiile, este bine. Însă din cauza secetei am avut mari probleme cu rozătoarele: hârciog, iepure şi şoareci de câmp. Extrem de greu de combătut, mai ales că hârciogul este specie protejată. Şi a mai apărut un fenomen cu care nu ne-am mai confruntat la grâu: strângerea spicului la vârf la unele soiuri, mai ales la cele care în primăvară au pornit foarte bine şi au crescut. Neavând apă ulterior, spicul s-a redus. Nu ştiu dacă România va produce anul acesta mai mult de 4 milioane de tone.“

Picture
Valentin Jecu, Inacor Land SRL, localitatea Râmnicelu, Buzău

„Ferma mea nu este prea mare, lucrez aproximativ 500 de hectare, din care 220 de hectare grâu de toamnă, 150 de hectare porumb, vreo 100 de hectare cu floarea-soarelui. Chiar dacă nu putem iriga, până acum a fost bine. Anul acesta însă a fost (este) un an greu, mai ales la păioase, unde recoltele vor fi foarte slabe. Eu sper să obţin la grâu măcar 3.000 kg/ha. O parte va fi bun de panificaţie, o parte nu. Am avut în ultima lună maxim 100 de litri de precipitaţii şi oricum ploile de acum au venit prea târziu. Sper să ne ajute măcar culturile de primăvară, în care ne punem mari speranţe. Câmpul arată foarte bine. Am reuşit să le semănăm la timp, au răsărit toate plantele, dar din păcate, din cauza secetei, răsărirea nu a fost uniformă. Faţă de alţi ani, am făcut lucrări speciale pentru conservarea apei. O problemă mai mare au fost buruienile, pentru care a trebuit să intervenim atât preemergent, cât şi postemergent, deoarece o parte din ele au răsărit din nou, târziu, din cauza ploilor. În alţi ani nu ne confruntam cu acest lucru. Însă porumbul este o cultură pe care mizez anul acesta. La fel este şi la floarea-soarelui, care arată foarte frumos acum. Cât despre producţii... mi-e şi frică să spun ceva, pentru că, aşa cum am văzut, orice este posibil. Am în cultură cam jumătate din suprafaţa de porumb genetică românească, de care sunt mulţumit. Sezonul trecut am semănat şi rapiţă, dar nu a răsărit. Aşa că acum nu am mai pus, nu am vrut să mai risc, din cauza secetei şi a imposibilităţii de a iriga. Văd că nici la vecinii mei nu arată prea bine. Probabil va scădea spre jumătate producţia.“

Picture
Cornel Stroescu, Hastro Sovarna, Mehedinţi
​

„La noi, în sudul judeţului, nu a plouat aproape deloc în ultimele două săptamâni. Zona noastră este foarte afectată de secetă, mai ales aici pe cursul Dunării. Şi culmea, sistemul de irigaţii nu funcţionează cum şi când trebuie, contrar a ceea ce au declarat unii pentru presă. Anul acesta nu am mai vrut să închei contract cu ei pentru că nu dau apa atunci când avem nevoie. Cred că în contract ar trebui stipulat (exceptând forţa majoră, când nu au apă să tragă) că voi fi despăgubit de companie atunci când fac comandă la apă şi nu primesc. Ce fac dacă vreau să cultiv legume? Suprafaţa de circa 2.000 de hectare pe care o lucrez împreună cu familia am împărţit-o astfel: pe 500 de hectare am semănat rapiţă, 650 de hectare sunt cu grâu, cam 150 de hectare cu mazăre, porumb pe 400 de hectare, şi restul floarea-soarelui. Chiar dacă primăvara a fost secetoasă, am avut două precipitaţii cu zapadă la final de martie care au ajutat foarte mult, rezerva acesta de apă fiind foarte bună pentru semănăturile de primăvară. Terenul a fost pregătit mereu din toamnă, apoi la început de martie, după care nu mai facem o altă pregătire, intrăm doar la semănat. De aceea am avut o răsărire foarte bună. Acum porumbul este la aproape 2 m, are densitate, este în parametri. La fel şi floarea-soarelui care este aproape la înflorit. Acum am avea nevoie de mai multă apă. Singurul lucru care mă îngrijorează este tratamentul la sămânţă, la care nu prea avem alternative şi la care nu ştiu câte derogări vom mai primi, pentru că am tot făcut asta în ultimii ani şi nu au apărut substanţe. La grâu sperăm la o producţie de vreo 6.000 kg/ha, arată destul de bine având în vedere condiţiile. Şi la rapiţă ne aşteptăm cam la 3.500-4.000 kg/ha.“

Roxana DRĂGHICI

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE