REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 1 Mai 2021

1/5/2021

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 1 Mai 2021:

- Cum a decurs/decurge campania de însămânţare pentru culturile de primăvară?


Picture
Mihai Budai, tehnolog Agroind Cauaceu, judeţul Bihor
​

„A început greu din cauza vremii, iar la ora actuală (22 aprilie - n.r.), campania este finalizată în proporţie de 70%. Suprafaţa alocată culturilor de primăvară este de 1.500 ha, din care 700 ha pentru floarea-soarelui şi 800 ha pentru porumb. Hibrizii pe care îi folosim provin de la mai multe companii producătoare de seminţe, cum ar fi Syngenta, Pioneer, Monsanto, KWS etc. Folosim 30-35% hibrizi de porumb semitimpurii, 15-20% timpurii şi restul, de 45-50%, semitardivi pentru a asigura producţii bune. Regimul de aprovizionare a solului cu apă este bun spre foarte bun. Temperaturile scăzute, alternanţa acestora dintre noapte şi zi, fac ca răsărirea să fie înceată pentru această perioadă. Îngheţurile târzii care au survenit nu au fost benefice pentru cultura de cereale păioase pentru că a fost în faza de diferenţiere a organelor de reproducţie şi, ca atare, plantele s-au reglat pentru o producţie mai redusă. Nici culturii de rapiţă nu i-au priit gerurile apărute după pornirea în vegetaţie pentru că i-au redus dominanţa apicală, însă acum cultura se prezintă bine, ramifică şi a început să înflorească. Nu asistăm la un mers climatic normal, pentru o primăvară caracteristică, deoarece nopţile sunt reci, iar temperaturile nu au depăşit în timpul zilei 14-15 grade Celsius. În privinţa dăunătorilor la culturile de prăşitoare nu sunt probleme, pentru că ni s-a acordat acea derogare privind utilizarea substanţelor neonicotinoide la tratamentul seminţelor. Pentru protecţia florii-soarelui, am încercat să nu fie după culturile care nu au fost tratate cu imidacloprid. În general, a fost înfiinţată după porumb pentru că acesta a fost tratat şi acolo rezerva de dăunători, precum Agriotes, a fost redusă. Comparativ cu campania de anul trecut, aceasta a fost puţin mai grea, dar în final a decurs bine.“

Picture
Andrei Petrică, administrator SC Agrilemi, localitatea Mavrodin, judeţul Teleorman
​

„Am finalizat campania de însămânţare şi pentru noi nu au fost probleme, a decurs bine, iar regimul de precipitaţii ne-a ajutat, pentru că este unul foarte bun. În luna februarie, ne-am speriat pentru că au căzut doar 5 l/mp, însă în lunile care au urmat cantitatea de apă provenită din precipitaţii a crescut, respectiv la 77 l/mp în martie şi 55 l/mp în aprilie. Am înfiinţat cultura de floarea-soarelui pe o suprafaţă de 175 ha şi la această data (22 aprilie - n.r.) este în curs de răsărire. Am ales doi hibrizi de tip high-oleic de la compania Syngenta, respectiv Talento şi SY Experto, care au dat rezultate bune anul trecut. Referitor la atacul dăunătorilor nu avem emoţii deoarece ţinem tot timpul cultura sub observaţie şi putem interveni cu insecticide dacă este nevoie. La cultura de porumb am renunţat deoarece, conform asolamentului, trebuia să-l semăn în apropierea unei păduri, unde sunt mistreţi şi provoacă probleme. Am prevăzut acest lucru din toamna anului trecut şi astfel am mărit un pic suprafaţa de rapiţă, orz, grâu şi floarea-soarelui. În asolamentul fermei avem aceste patru culturi şi am renunţat la porumb şi mazăre. Faptul că nu mai cultiv porumb nu afectează profitul fermei deoarece culturii alocăm oricum un procent mic, de 10-20% din suprafaţa pe care o lucrăm, de 1.100 ha. Oscilaţiile de temperatură nu au afectat culturile de toamnă. Rapiţa s-a dezvoltat bine, la ora actuală fiind înflorită în proporţie de 5%. Este o situaţie mult mai bună decât anul trecut şi sperăm să continue la fel.“

Picture
Dumitru Lixandra, localitatea Afumaţi, judeţul Dolj
​

„Campania de însămânţare a culturilor de prăşitoare am finalizat-o pe 17 aprilie, iar suprafaţa lucrată în această primăvară a fost de 230 ha, dintre care 45 ha am alocat culturii de floarea-soarelui şi diferenţa celei de porumb. La ora actuală solul este bine aprovizionat cu apă deoarece au căzut suficiente precipitaţii. În materie de genetică, noi folosim cu precădere hibrizi de la compania Syngenta. Campania este puţin întârziată faţă de anul trecut pentru că temperaturile au fost scăzute. La momentul semănatului, temperatura din sol era mai scăzută, însă tendinţa a fost de creştere şi acum floarea-soarelui a început să răsară, iar în 2-3 zile urmează şi porumbul, dacă vremea continuă să se încălzească. Atacul de dăunători la cultura de porumb îl prevenim prin tratamentul seminţelor cu produse pe bază de neonicotinoide. La cultura de floarea-soarelui, probleme mai mari ridică viermii-sârmă decât răţişoara. Oscilaţiile de temperatură au cauzat culturii de grâu câteva şocuri, aceasta s-a îngălbenit, dar a început să-şi revină. Cultura de rapiţă se prezintă bine şi am intervenit în această primăvară cu două tratamente pentru protecţia acesteia. Am aplicat două tratamente cu insecticide împotriva gărgăriţei tulpinilor (Ceutorhynchus napi) şi un fungicid împotriva bolilor specifice.“

Picture
Dan Jigău, administrator Agromec Vidra, judeţul Ilfov

„Suntem la finalul campaniei, mai avem 50 ha pe care trebuie să le semănăm, dar avem exces de umiditate şi trebuie să mai aşteptăm. Aici vom semăna floarea- soarelui. În această primăvară, suprafaţa pe care o însămânţăm este de circa 600 ha şi este ocupată cu porumb (opt hibrizi) şi floarea-soarelui (trei hibrizi). Temperaturile scăzute ne-au pus într-o oarecare dificultate pentru că am întârziat demararea semănatului, însă noi avem capacitate mare de semănat şi ne-am mişcat destul de repede. Am semănat în medie peste 60 ha/zi. Avem în dotare utilaje care se adaptează necesităţilor noastre. Fiecare campanie de însămânţare diferă şi de aceea am investit în utilaje, pentru a ne adapta diverselor condiţii de lucru. Sperăm să avem răsărire uniformă pe întreaga suprafaţă - acesta este şi motivul pentru care am schimbat semănătorile. Pentru controlul dăunătorilor din sol am încercat să avem un asolament în care cultura de floarea-soarelui să vina după porumb. Pentru că aceşti dăunători nu-i mai putem controla nici la grâu şi nici la rapiţă, planta premergătoare culturii de floarea-soarelui nu poate fi alta decât porumbul, asupra cărora mai avem un control. În sol, seminţele au germinat şi ne aşteptăm ca săptămâna viitoare (26-30 aprilie), dar asta şi în funcţie de vreme, să avem primele plante la suprafaţa solului. Solul este bine aprovizionat cu apă în stratul superior, însă mai puţin în adâncime. Din cauza faptului că a fost frig, am fragmentat tratamentele la culturile de toamnă, în sensul că am făcut mai multe treceri şi nu am combinat mai multe produse de protecţie. Dacă foloseam mai multe produse fitosanitare la un singur tratament nu făceam decât să stresez plantele. Toate inputurile s-au scumpit şi desigur că orice creştere a preţurilor ne afectează, fie că este vorba de îngrăşăminte, motorină sau ţevi de irigat, pentru ca vin după anul trecut, care a fost dificil pentru noi, fermierii.“

Ana IONIŢĂ



0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE