REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Dialog cu fermierii - 1 Martie 2021

1/3/2021

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 1 Martie 2021:
  • Cum apreciaţi propunerea înaintată de comisia de specialitate din Camera Deputaţilor referitoare la posibilitatea tranzitării terenurilor proprietate privată fără acordul scris al proprietarilor în eventualitatea demarării de către fermieri a investiţiilor în irigaţii?
  • Cum comentaţi anunţul că nu se vor acorda despăgubiri pentru culturile de primăvară afectate de secetă?

Picture
Viorel Nica, preşedintele Ligii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii
​

„Multe asociaţii au solicitat modificarea articolului din Legea îmbunătăţirilor funciare care prevede necesitatea obţinerii acordului în scris al proprietarilor. Dacă se va modifica legea pentru obţinerea autorizaţiilor, nu vor mai exista piedici în modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii. În privinţa finanţării, sumele alocate pentru măsura de irigaţii s-au epuizat şi solicităm Ministerului Agriculturii să-i prelungească valabilitatea şi s-o alimenteze cu fonduri pentru că mulţi fermieri vor să-şi înfiinţeze organizaţii pentru a face investiţii în infrastructura secundară de irigaţii. La ultima sesiune de depunere a proiectelor, încheiată la sfârşitul anului trecut, au rămas 60 de proiecte, în valoare de circa 60 de milioane de euro, care nu au mai beneficiat de finanţare. Ministrul Agriculturii a promis că va face rost de bani de la Ministerul Mediului. Nevoia de irigaţii a crescut în rândul fermierilor, având în vedere şi seceta cu care ne-am confruntat anul trecut. La această dată în teren apa este asigurată la circa 70% din capacitatea de câmp. Anul trecut eram la plafonul minim.“

Picture
Gheorghe Lămureanu, administrator SC Agroterra, comuna Agigea, judeţul Constanţa

„Este o propunere foarte bună, mai ales că noi am susţinut-o de multe ori. Sper să se înţeleagă faptul că irigaţiile sunt de utilitate publică. O astfel de măsură ar accelera procesul de reabilitare a sistemului de irigaţii. În caz contrar, ni se cere imposibilul, anume să avem acordul scris al tuturor proprietarilor de teren. Pe o suprafaţă de 5 ha pot să am chiar şi 20 de moştenitori. În plus, nu sunt făcute cadastrarea şi intabularea. ANIF ar fi cea mai în măsură să facă lumină în această privinţă. Noi avem datoria să producem şi nu să fim mereu pe drumuri pentru obţinerea aprobărilor. Ne confruntăm cu foarte multă birocraţie, iar dacă ANIF ar prelua această responsabilitate ar uşura foarte mult procesul. O altă solicitare a noastră, a fermierilor, pe care de altfel am discutat-o cu ministrul Agriculturii şi am rămas uimiţi de cât de repede a îmbrăţişat-o, se referă la reabilitarea staţiilor de punere sub presiune cu ajutorul fondurilor europene. Ne bucurăm că ministrul va susţine această propunere în faţa Guvernului. Întreg sistemul de irigaţii ar putea fi reabilitat dacă irigaţiile ar fi declarate de utilitate publică şi de interes naţional. În ferma mea, primul proiect de irigaţii l-am întocmit în urmă cu 10 ani, iar după ce am obţinut toate autorizaţiile l-am implementat în 3 luni. În 2005, am început un alt proiect, pe care nici la ora actuală (25 februarie - a.c.) nu am reuşit să-l implementez. Au venit banii, am plătit proiectarea, am modificat proiectul de vreo 10 ori aşa cum au vrut cei de la Mediu, de la DSP, de la primărie, iar acum ni s-a cerut să facem intabularea conductelor vechi îngropate. Ca să implementez proiectul mai avem nevoie de o singură autorizaţie de la primăria comunei. Dacă vom reuşi să-l punem în practică, vom putea iriga, pe lângă cele 410 ha, o suprafaţă de încă 1.200 ha. În câmp, pentru a se reface rezerva de apă din sol ar trebui să cadă precipitaţii încă pe atât. Grâul este frumos, însă cam slab dezvoltat, abia se află în prima fenofază de dezvoltare.“

Picture
Costin Telehuz, preşedinte ACCPT Ialomiţa
​

„Suntem dezamăgiţi, dar, din păcate, nu este o premieră. Nu este pentru prima dată când un ministru sau un premier ne dezamăgeşte. Vom avea o întrevedere cu decidenţii din Guvern pentru că acum nu mai hotărăşte Ministerul Agriculturii ce se întâmplă cu despăgubirile. Nu rezolvăm nimic dacă ne ducem şi spargem geamurile ministerului, am adoptat calea dialogului şi sperăm să obţinem despăgubiri din rectificările ulterioare de buget. În ceea ce priveşte plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă afectate de secetă, aceasta s-a făcut în proporţie de 89-91%. Este posibil ca suprafaţa pentru care s-a cerut sprijin să fi crescut deoarece cuantumul despăgubirilor a suferit unele ajustări. Vreau să subliniez ca noi vom continua demersul pentru a obţine aceste despăgubiri. Ne vom continua treaba în câmp, vom semăna şi în această primăvară pentru că depindem foarte mult de acest an: dacă va fi unul bun din punct de vedere agricol, vom reuşi să depăşim aceste probleme. Ploaia rezolvă foarte multe probleme din agricultură. La ora actuală (25 februarie - n.r.), rezerva de apă din sol nu s-a refăcut complet, însă stăm mai bine decât anul trecut şi pot să spun că aşteptările sunt mai puţin pesimiste.“

Picture
Emil Bălteanu, preşedinte ACCPT Iaşi 

​
„În primul rând, nu suntem siguri că nu se vor mai acorda despăgubiri. Considerăm că dialogul încă nu s-a încheiat. Este adevărat că în bugetul Ministerului Agriculturii nu a fost prevăzută suma pentru despăgubiri. Împreună cu APPR şi Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare am făcut o serie de demersuri pentru sensibilizarea tuturor celor care fac parte din actualul Guvern ca să-şi îndrepte atenţia către noi. În al doilea rând, am avut susţinere în Consiliul Codului Fiscal, precum şi în cel Economic şi Social. Noi sperăm în soluţii alternative. O soluţie pe care am propus-o este aceea a garantării de către stat a unor împrumuturi de care să beneficieze fermierii şi care ulterior să fie acoperite din sumele obţinute din rectificări de buget. O altă soluţie este aceea de a beneficia de înlesniri la plata taxelor pe muncă în agricultură. Este necesar ca statul să găsească formule de asigurare a fermierilor împotriva riscului de secetă. Noi ne-am documentat şi cei care activează în agricultură de mai mulţi ani ştiu că înainte de anul 2007 exista un ajutor în acest sens. În cadrul adunării generale a ACCPT Iaşi (26 februarie) am avut o discuţie referitoare la plata despăgubirilor şi există posibilitatea ca săptămâna viitoare să avem acţiuni de protest în unele reşedinţe de judeţ din zona noastră. Ţinem ca opinia publică să fie informată despre problemele grave cu care ne confruntăm şi să convingem asupra faptului ca cererile noastre sunt îndreptăţite. Avem în asociaţie cel puţin 40-50 de fermieri care nu au recoltat nimic din culturile înfiinţate în toamna lui 2019, însă nici la cele semănate în primăvara lui 2020. În aceste condiţii, pentru unii dintre colegii noştri se pune problema supravieţuirii.“

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE