REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 1 Octombrie 2020

1/10/2020

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 1 Octombrie 2020:

- 
Ce anume vă motivează să parcurgeţi un program de tip MBA în agricultură, având în vedere că sunteţi manageri de ferme şi aveţi studii superioare?

- 
În ce măsură au afectat regulile de distanţare socială accesul la informaţiile pe care le pot furniza loturile demonstrative?


Picture
Cosmin Iancu, SC Picmar Prod Com, localitatea Grădiştea, judeţul Ilfov 

„Consider că trebuie să învăţăm tot timpul. Iar în această epocă informaţia poate să facă diferenţa între o afacere profitabilă şi o afacere mai puţin profitabilă. Sunt proaspăt absolvent al Facultăţii de Agricultură, sunt înscris într-un program de master privind agricultura durabilă şi doresc să particip şi la cursurile acestui program de tip MBA în agricultură deoarece consider că ceea ce voi învăţa poate aduce plus-valoare în fermă. În acest fel întâlneşti mai mulţi oameni, interacţionezi cu ei, afli problemele lor, le compari cu ale tale şi astfel îţi poţi creiona idei şi îţi poţi face planuri din care să iasă ceva bun. Este un program cu mai multe specializări şi mă interesează toate. La facultate am învăţat foarte multe lucruri, mi- am putut explica anumite procese lucrând în fermă, însă astăzi devin importante şi alte aspecte: cum să vinzi profitabil, cum să-ţi manageriezi afacerea, cum poate digitalizarea să facă ferma mai profitabilă ş.a.m.d. În fermă sunt multe lucruri de îmbunătăţit, însă am câteva idei privind managementul şi valorificarea recoltelor pentru că profitul nostru, al fermierilor, depinde de două variabile: producţia şi preţul de valorificare. Degeaba faci o producţie bună dacă nu o valorifici cum trebuie. De pildă, am terminat campania de recoltare la porumb şi în decurs de o săptămână preţul a crescut cu circa 100 lei/tonă. Aşadar, în această direcţie vom acţiona, dorim să construim spaţii de depozitare pentru o mai bună valorificare a producţiei. Din păcate, anul acesta este unul dificil pentru a face investiţii, dar vom fi nevoiţi să le demarăm.“

Picture
Răzvan Prelipcean, Ferma Naturleg, comuna Valea Ciorii, judeţul Ialomiţa
​

„Aşteptările mele vizavi de acest program MBA se referă la prezentarea de informaţii bine structurate şi adaptate la prezent. Nu mă interesează, de exemplu, un simplu master teoretic în care ţi se prezintă tehnologii standard, aş vrea să fie abordate chestiuni mai sofisticate care ţin de management, marketing, vânzare, aspecte juridice, negociere contracte. În acelaşi timp, mă interesează partea de finanţare, raporturi bancare, indicatori financiari etc. În cadrul fermei familiei mă ocup de activitatea legumicolă desfăşurată pe o suprafaţă de 60 ha, însă avem şi 450 ha de cultură mare. În câmp cultivăm rădăcinoase, bulboase, ardeioase şi solanacee. Ne pregătim singuri răsadurile în solarii pentru ca apoi să le plantăm în câmp, iar valorificarea producţiei o facem către supermarketuri, procesatori şi angrosişti. În acest an colaborăm cu trei lanţuri de supermaketuri, astfel că va creşte cantitatea de recoltă comercializată în acest fel. Consider că partea online devine din ce în ce mai importantă. În urmă cu doi ani ne-am făcut o imagine nouă online, un nou brand, pentru că am simţit nevoia interacţionând concret cu piaţa. Poate dacă aş fi ştiut din timp că este important şi acest aspect în agricultură - ştiam de importanţa lui, în general - aş fi făcut-o mai devreme. Fermierii trebuie să aibă şi cunoştinţe juridice, dar şi în ce priveşte negocierea de contracte. S-ar putea să existe anumite clauze care să te afecteze sau să-ţi asumi nişte răspunderi care depăşesc valoarea contractului. Eu deţin aceste cunoştinţe pentru că am absolvit Facultatea de Drept, dar şi ASE, însă mă gândesc la alţi colegi care nu le au, iar acest curs vine în întâmpinarea lor.“

Picture
Ionel Gheorghe, administrator SC Agro Fond Invest, Valea Argovei, judeţul Călăraşi

„Aceste restricţii ne-au afectat destul de mult pentru că ceea ce facem noi - prin loturile demonstrative pe care le organizăm - este să furnizăm informaţii la cald, acestea reflectând 100% realitatea. În cadrul platformelor, fermierii din zonă aveau posibilitatea să vină şi să vadă pe viu rezultatele aplicării anumitor tehnologii, însă actuala situaţie a limitat accesul la informare. Informaţiile sunt extrem de preţioase atunci când le culegi de la faţa locului pentru că nu sunt cosmetizate în niciun fel. La rapiţă am înfiinţat deja un lot demonstrativ pe circa 20 ha, unde am cultivat 23 de hibrizi. Până acum (25.09 - n.r.) cultura s-a dezvoltat bine şi urmează să efectuăm tratamentul pentru combaterea atacului de viespe (Athalia rosae). La grâu nu mai dorim să organizăm loturi, ci să însămânţăm suprafeţe mai mari unde să aplicăm diverse tehnologii. Personal, astfel de teste le fac din pasiune şi din dorinţa de a cunoaşte cât mai bine dedesubturile tehnologiei şi felul în care se comportă soiurile/hibrizii noi din portofoliul Alcedo. În general, trebuie să testăm şi noi genetica pentru că nu putem merge doar pe baza informaţiilor pe care le primim la modul general. În anii agricoli normali reuşim să atingem la grâu un nivel al producţiei de 10 t/ha şi de peste 5 t/ha la rapiţă, iar aceste rezultate se obţin după un lung şir de experienţe. Acordăm atenţie şi modului în care lucrăm terenul. Folosim tehnologii agresive, de însămânţare semidirectă, efectuând mai întâi o trecere cu un dezmiriştor, iar apoi semănăm direct cu o maşină care ne permite acest lucru, făcând în acelaşi timp şi fertilizarea. În acest mod am redus numărul de treceri şi în mod considerabil amprenta de carbon. Dacă înainte aveam un consum de motorină de 70-80 l/ha pentru înfiinţarea unei culturi de toamnă, acum acesta nu depăşeşte 30 l/ha. Sperăm ca 2021 să fie un an normal, astfel încât să avem posibilitatea să ducem la bun sfârşit demersul nostru: fermierii să poată vizita loturile demonstrative pe care le organizăm.“

Picture
Cosmin Băcanu, SC Băcanu Cosmin & Andreea Company, Furculeşti, judeţul Teleorman

„În această perioadă este foarte dificil să diseminăm informaţia. Cred însă că am reuşit să o facem prin intermediul televiziunilor de specialitate, iar acum, prin intermediul revistei, astfel încât ea să ajungă la câţi mai mulţi colegi fermieri. Lucrez o suprafaţă de 1.100 ha şi sunt reprezentant al companiei Corteva Agriscience în judeţul Teleorman. Din cei 23 de hibrizi de porumb pe care compania îi are în portofoliu, de la 240 până la 560 FAO, în cadrul platformei demonstrative am avut în testare 19 hibrizi. În zona noastră cel mai bine se pretează hibrizii semitimpurii. În condiţiile dificile din acest an, cu secetă pedologică prelungită, hibrizii Pioneer au performat. Din grupa FAO 340 s-a remarcat P9415, care a obţinut o producţie de 6.667 kg/ha. Campionul însă a fost P9889 asigurând o producţie de 7.553 kg/ha, urmat de P9610, cu 7.330 kg/ha. La floarea-soarelui am avut în testare 12 hibrizi, dintre care s-au remarcat P64LE136 şi P64LE137. O caracteristică importantă a acestora este toleranţa ridicată la secetă şi arşiţă - un element de interes pentru noi deoarece regiunea în care ne desfăşurăm activitatea este semiaridă spre aridă. Semănatul rapiţei s-a finalizat şi fermierii care au fost mai iscusiţi şi au semănat-o timpuriu s-au putut bucura de cei circa 13-18 l/mp care au căzut în urmă cu ceva vreme. Cultura are o răsărire uniformă, o bună dezvoltare şi urmează să o tratăm împotriva atacului de afide. În testare avem 14 hibrizi de rapiţă, însă cei care au performant în zonă au fost: PT264, PT271 şi PT275. Pot spune că fermierii teleormăneni sunt privilegiaţi deoarece loturile demonstrative pe care le organizăm le oferă posibilitatea de a alege hibrizii cei mai aproape de zona lor de cultură şi care dau producţiile cele mai mari.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE