REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 1 Septembrie 2020

1/9/2020

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 1 Septembrie 2020:

- Care este opinia dvs. cu privire la nivelul despăgubirilor acordate pentru culturile de toamnă afectate de secetă şi ce alte măsuri consideraţi că ar fi benefice pentru fermieri?



Picture
Alina Creţu, director executiv APPR 

„Adoptarea ordonanţei de urgenţă în cauză vine în urma unor lungi dezbateri şi discuţii avute de către organizaţiile de fermieri cu Ministerul Agriculturii încă din luna martie, de când am sesizat această situaţie de urgenţă în care fermierii se aflau deja. În luna aprilie, am discutat lucruri concrete cu privire la conţinutul proceselor- verbale, întrunirea comisiilor de constatare (am făcut presiuni pentru a avea cât mai multe astfel de comisii la nivelul fiecărui judeţ afectat de secetă, cum sunt, spre exemplu, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila sau Iaşi). A fost o implicare totală în acest subiect pentru APPR. Acum s-a aprobat această OUG, dar nu trebuie să uităm că noi am cerut sume mult mai mari. Se acordă o despăgubire medie de 900 lei/ha - aceasta nu acoperă nici pe departe cheltuiala efectuată per hectar, cuprinsă între 2.500 şi 4.000 lei. Este clar că fermierii vor avea pierderi pe care nu le vor putea recupera nici măcar în anul următor şi este clar că trebuie să găsim înţelegere la partenerii noştri, fie că vorbim de furnizorii de inputuri, de cei din sistemul bancar sau de cei care ne achiziţionează produsele agricole pentru a găsi o modalitate de eşalonare a obligaţiilor pe care le avem către ei. Situaţia este cu adevărat dramatică şi aceste despăgubiri nu vor rezolva decât o mică parte din problemele pe care le avem. De câteva luni se fac demersuri la Banca Naţională a României şi suntem în discuţii atât cu Asociaţia Romană a Băncilor, cât şi cu Ministerul Finanţelor pentru a găsi o soluţie de amânare a ratelor fermierilor şi de reeşalonare a acestor plăţi pentru următoarea perioadă pentru că efectiv agricultorii sunt în imposibilitate de plată în acest moment. Sperăm ca în acest an extrem de greu partenerii noştri să fie înţelegători cu fermierii şi să găsească soluţii pentru că fermierii din România, care trec acum printr-o situaţie dramatică, trebuie ajutaţi ca să nu intre în colaps.“

Picture
Florin Bercu, director executiv UNCSV
​

„A fost aprobată acordarea unei sume de 850 milioane de lei, care, probabil, va ajunge pentru efectuarea a 80% din plăţi. Înainte de discuţia avută cu noi, asociaţiile de profil, ministerul voia să acorde, pentru prima tranşă, până la 70%. Am reuşit să-i convingem să crească nivelul la minimum 80%. Acum depinde şi pentru câte hectare se solicită plata. Oficial, la nivelul ţării, sunt afectate de secetă 1,2 milioane ha. Probabil banii îi vom primi în a doua jumătate a lunii septembrie. E destul de târziu şi sunt şi puţini. Pentru culturile de primăvară afectate de secetă ni se spune că se caută soluţii. Noi estimăm că sunt afectate 1,5 milioane ha, însă Ministerul Agriculturii va centraliza situaţia până pe 30 septembrie a.c. Se doreşte acordarea în avans a subvenţiilor însă, sub aspect legislativ, nu cred că se pot aloca mai devreme de luna octombrie. La sediul MADR, am avut o întâlnire cu traderii de cereale şi ştim că ministerul nu poate interveni în contractele încheiate între părţi, însă noi le-am explicat situaţia extraordinară în care se află fermierii în acest an şi am cerut o disponibilitate sau să-şi manifeste bunele intenţii de a colabora pe termen lung şi să încerce să găsească soluţii acolo unde sunt probleme, în funcţie de fiecare caz în parte. Anul acesta este foarte greu şi nici cel care urmează nu va fi uşor şi dacă traderii nu vor fi mult mai deschişi, există riscul ca unii dintre fermieri să intre în faliment şi nici ei nu vor avea cu cine să mai lucreze. Ne-am fi dorit şi o măsură privind eşalonarea ratelor, însă aceasta nu ţine de Ministerul Agriculturii, tine de o dispensă, excepţie pe care ar putea s-o facă BNR.“

Picture
Costin Telehuz, membru al consiliului director APPR şi preşedinte al ACCPT Ialomiţa
​

„Este o măsură de mult aşteptată, însă Guvernul pierde din vedere faptul că este o măsură insuficientă şi că situaţia noastră nu se va rezolva cu 200 euro/ha, pentru că această suma acoperă doar arenda şi în unele cazuri nici măcar aceasta. Noi speram să existe şi alte măsuri. Încă de la început, noi am pledat pentru amânarea plăţii ratelor de capital, măsuri de scutiri de taxe pe salarii etc. Am cerut, în general, adoptarea unor măsuri multiple care să vină şi să abordeze problema din mai multe unghiuri astfel încât ea să se rezolve. În principiu, nu ne-a contrazis nimeni, dar nici nu reuşim să avansăm prea mult, pentru că peste tot sunt implicate şi alte instituţii, cum ar fi Ministerul Finanţelor sau Banca Naţională a României, şi avansăm foarte greu în acest demers. La întâlnirea cu traderii am cerut ca acolo unde nu se poate livra cantitatea contractată şi fermierii au manifestat bunăvoinţă să se găsească soluţii care să nu ducă la executarea ad litteram a contractelor. Reprezentanţii traderilor şi-au exprimat temerea de exonerarea forţată şi în masă a fermierilor de contractele forward, lucru care s-ar putea face prin declararea zonelor afectate ca zone calamitate, caz în care am putea invoca forţa majoră şi nu ar mai fi valabil niciun contract. Însă şi ei, şi noi suntem conştienţi că pe termen lung asta ar fi dăunător pentru piaţă şi nu asta am cerut de la minister, pentru ca nu vrem să scăpăm de aceste contracte, cum s-ar spune, spărgând uşa. Noi nu vrem să impunem nimic, ci să facem apel la înţelegere şi bunăvoinţă. Referitor la situaţia culturilor de primăvară în judeţul Ialomiţa, există suprafeţe unde dauna este totală, iar pe altele producţia este la jumătate. Am solicitat şi pentru ele sprijin ministerului, însă suntem conştienţi de forţa mică de negociere pe care o are în Guvern, însă devine din ce în ce mai clar că şi această chestiune trebuie luată în discuţie atâta vreme cât alte măsuri nu s-au putut implementa. Consider că un ajutor acordat pentru culturile de primăvară sau pentru înfiinţarea celor de toamnă ar fi binevenit. Nu preferăm în mod special despăgubiri directe, poate că banii aceştia trebuiau să fie folosiţi pentru subvenţionarea dobânzilor sau să se acorde garanţii de stat etc. astfel încât fermierii să poată lua credite, să-şi achite datoriile şi să-şi amortizeze pierderea în următorii 3 ani. Fermierii care au încă bonitate bancară şi garanţii vor scăpa anul acesta, însă ceilalţi ar fi avut mare nevoie de ajutor pentru că numai în parteneriat cu băncile putem ieşi din situaţia asta.“

Picture
Rică Stoian, administrator Agroserv Borcea, judeţul Călăraşi 

​
„Nu suntem foarte încântaţi de decizia Ministerului Agriculturii, dar nu avem ce face. Consider că s-a făcut o mare greşeală deoarece pierderile au fost evaluate cu mult înainte de recoltat. Evaluarea trebuia să se facă în teren la momentul culesului, pe baza jurnalelor de recoltat şi a producţiei înregistrate. Aşa ar fi fost corect. Iar acum vom primi doar 80% din sprijinul de 925 lei/ha, ceea ce nu mi se pare în regulă. La cultura de grâu aproape că nu am recoltat nimic, au fost parcele unde nici nu am intrat cu combina. La orz a fost ceva mai bine, am recoltat 2 t/ha, iar la floarea-soarelui am obţinut 1.800 kg/ha. Situaţia la porumb este dezastruoasă. Nu ştiu dacă vom obţine peste 1 t/ha. Se discută şi despre reeşalonarea ratelor fermierilor, însă aceasta măsură nu aparţine Ministerului Agriculturii. Noi am găsit înţelegere la societatea de leasing care ne creditează utilajele pentru amânarea plăţilor. Lucrăm o suprafaţă de circa 2.000 ha, am făcut investiţii în tehnică agricolă, ultimele achiziţii au fost făcute în urmă cu 2 ani şi suntem independenţi sub acest aspect. Până nu se restabileşte situaţia din câmp, nu putem vorbi despre alte investiţii. Pe noi ne ajută foarte mult şi capacitatea de stocare de care dispunem, de circa 15.000 tone. Sistemul nostru de lucru este următorul: recoltăm, stocăm şi apoi vindem. Nu vindem producţia înainte şi nu facem contracte futures înainte pentru că vrem să evităm problemele, aşa cum au acum o mare parte din fermierii care au făcut contracte înainte de secetă la cereale şi deja au dificultăţi cu onorarea contractelor.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE