REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 15 Aprilie 2021

15/4/2021

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 15 Aprilie 2021:
​
  • Care este situaţia plantelor în primăvara aceasta şi ce schimbări aţi făcut în planul de culturi?


Picture
Răzvan Gaidargi, preşedinte cooperativa Dobrogea Sud, judeţul Constanţa

„Mare parte dintre culturile de toamnă se prezintă bine spre foarte bine. Orzul şi grâul sunt în stadii foarte bune de dezvoltare, dar rapiţa este ceva mai mică deoarece în toamnă nu au fost destule precipitaţii. Doar în partea pe care lucrez eu (Tortomanu, Peştera) am avut «noroc» de o furtună cu vreo 70 litri la momentul semănatului. Unii dintre colegi au fost nevoiţi să întoarcă rapiţa, iar alţii care au avut în gând acest lucru s-au răzgândit acum, pentru că această cultură promite. Are rezervă de apă, pe zona Ciocârlia - Topraisar, unde s-au adunat din toamnă până acum aproximativ 300 de litri, ceea ce este optim pentru dezvoltarea actuală a plantelor. Dar ar mai fi nevoie de precipitaţii. Pe nordul Dobrogei se pare că este al doilea an de secetă. De aceea, la momentul acesta este greu de apreciat cum s-au modificat suprafeţele, la nivel de cooperativă. De obicei facem centralizarea după terminarea campaniei de semănat, după depunerea declaraţiei APIA. Orientativ, putem spune că există o tendinţă de scădere a suprafeţei la rapiţă şi porumb din cauza lipsei de apă şi creşterea suprafeţei de cereale păioase. Zona aceasta a fost totuşi extrem de vitregită, nu am reuşit mulţi dintre noi să ne producem nici măcar necesarul de sămânţă de grâu şi a trebui să cumpărăm. Aici am întâmpinat alte probleme: dacă achiziţionam cu plata în toamnă, preţul era cu 30-40% mai mare, dacă luam de la un fermier producător de sămânţă, trebuia plătit pe loc şi era nevoie de nişte bani pe care nu toţi i-am avut disponibili în toamna trecută. Aşadar sunt multe variabile la acest moment. Campania de semănat a demarat deja, la unii chiar puţin prea devreme. Acum câteva zile pe zona Tortomanu a îngheţat pământul noaptea, cu diferenţe zi-noapte de 14-15°C. Au fost temperaturi în sol şi de -0,6°C. Cam aceasta este tendinţa în ultimii ani, cu geruri în luna aprilie. Fitosanitar, nu sunt probleme neobişnuite. Burienile sunt cele care ne dau acum bătăi de cap, mai ales că timpul nu a permis să intrăm la erbicidat, plus temperatura mare de peste zi.“

Picture
Cornel Stroescu, Hastro Sovarna, Gârla Mare, judeţul Mehedinţi
​

„Suntem în plină campanie de însămânţare şi nu am făcut modificări semnificative în privinţa suprafeţelor alocate în asolament. Nici nu am avut de gând să reduc suprafaţa vreunei culturi. Cele de toamnă sunt normal dezvoltate în acest moment. Mazărea a răsărit şi este bine dezvoltată. Rezerva de apă în zonă s-a mai refăcut, este suficientă pentru stadiul actual al plantelor. De mult nu am avut culturi de toamnă să se prezinte aşa de bine în primăvară. Vedem ce va fi până la recoltă. Am avut noroc şi vremea a fost bună până acum şi am putut interveni la timp pentru tratamente, pentru pregătit terenul. La momentul acesta (8 aprilie) am semănat jumătate de suprafaţă cu floarea-soarelui, putem spune că suntem în grafic. Ca pondere, am păstrat cam 700 ha de grâu, 400 ha de rapiţă, 350 ha de floarea-soarelui, 140 ha de mazăre şi restul va fi semănat cu porumb. Singurele schimbări, de 30-40 ha în plus, apar atunci când vin oamenii pentru a-şi da terenul în arendă. Din păcate, legea vânzării ne încurcă foarte mult activitatea, este un dezastru. Teancul de hârtii este enorm! Trebuie simplificate dosarele, ca să nu mai facem mai multe dosare pentru fiecare parcelă de teren. Oamenii încă vin să arendeze. Suntem optimişti şi trebuie să mai recuperăm din pierderile de anul trecut, mai ales că, din păcate, sunt şi firme de distribuţie de inputuri care nu iartă...“

Picture
Sorin Bolovan, cooperativa Cereal Top Farmers, comuna Coteşti, Vrancea
​

„Am fost şi noi foarte afectaţi de secetă, am avut membri din cooperativă care au recoltat foarte puţin porumb anul trecut. Dar, pentru că nu avem cum să stricăm rotaţiile pe următorii ani, am păstrat cât am putut suprafeţele programate. Din cele circa 4.000 de hectare, 60% sunt ocupate cu culturi de toamnă (rapiţă şi păioase), restul cu floarea-soarelui şi porumb. Grâul şi orzul sunt normal dezvoltate, culturile arată promiţător. Din cauză că în vară nu s-a putut lucra terenul cum trebuie, s-a semănat mai târziu pe mare parte. Acum s-a mai refăcut rezerva de apă, însă nu în totalitate. Rapiţa arată bine şi ea, doar că am avut câteva nopţi de ger cu -3...-4°C, o să vedem în ce măsură a fost afectată. Ziua temperatura a ajuns la 14-16°C şi ne-a permis să respectăm lucrările solului şi să semănăm din timp. Am început săptamâna aceasta la floarea-soarelui, campania de derulează normal deocamdată, chiar dacă temperatura în sol nu este optimă (sunt cam 4,5-6°C acum). Semănăm de câteva zile, se anunţă ploi şi nu ne dorim să întârziem. În plus, sunt şi perspective de încălzire. Un alt motiv este cauzat de atacul de Tanymechus, dar sperăm că porneşte puţin mai târziu şi vom putea face tratamente în vegetaţie, dacă la sămânţă nu s-a putut. Alte soluţii nu prea avem, doar ploile mai incomodează un atac mai puternic. Încercăm să folosim o normă mai mare la semănat. Noi sperăm să fie un an mai bun, ca să ne putem plăti datoriile, creditele făcute pentru acestă campanie de primăvară.“

Picture
Alex Molodoi, Almos Agrorom, judeţul Neamţ
​

Toamna trecută a fost bună, am avut suficiente precipitaţii, iar acum sunt chiar mândru de culturi. Grâul şi orzul au densitate foarte bună şi va fi nevoie să facem tratamente cât de curând. Sperăm şi cele de primăvară să aibă parte de condiţii bune, momentan este cam frig, sunt în jur de 4°C în sol. Suprafeţele au rămas cam aceleaşi: sfecla de zahăr este pe 956 de hectare, am semănat 400 de hectare cu rapiţă, grâul pe 700 de hectare, orzul pe o suprafaţă de 500 de hectare. Pentru porumb am păstrat 600 de hectare, iar pentru floarea-soarelui 200; am pus şi mazăre pe 60 de hectare şi lupin pe 15 hectare. Dacă aveam sămânţă mai multă, dădeam lovitura anul acesta. Am avut o solă care, în aceleaşi condiţii de secetă, a dat producţie dublă de grâu faţă de celalalte. Noi trebuie să fim foarte atenţi acum la căile acestea de conservare a apei în sol, la cum facem arătura şi să folosim hibrizi rezistenţi, bine adaptaţi zonei. În primăvară, rezerva de apă nu s-a refăcut complet, dar este bine deocamdată, plantele au suficientă apă pentru stadiul în care sunt acum. Am semănat deja mazărea, lupinul, sfecla este aproape gata şi ea. La floarea-soarelui vom încerca să intrăm la semănat de luni (12.04 - n.r.), iar la porumb probabil după Sf. Gheorghe, să se mai crească temperatura în sol. Trebuie să fim atenţi la protecţie şi la buruieni acum. Din fericire am avut derogare la sfeclă, iar noi respectăm cu stricteţe rotaţiile şi nu facem monocultură la porumb, ceea ce ne ajută foarte mult. Plus folosirea plantelor pentru înverzire. Anul acesta promite, sper să ne mai recuperăm din pierderile de anul trecut. Este greu în condiţiile în care la culturile de primăvară nu s-au dat despăgubirile promise, ajutoarele naţionale tranzitorii au scăzut la jumătate, dar la cultura de sfeclă este de folos sprijinul cuplat (cred că sunt eligibile aproximativ 23.000 de hectare). Este o cultură care ne aduce satisfacţii.“

Roxana DRĂGHICI

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE