REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 15 FEBRUARIE 2019

15/2/2019

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 15 FEBRUARIE 2019:

- Cum se prezintă starea de vegetaţie a culturilor  de toamnă? Ce planuri aveţi  pentru acest an?
Picture
Andrei Petrică, administrator SC Agrilemi SRL, localitatea Mavrodin, judeţul Teleorman

„La această dată (11 februarie a.c), culturile de toamnă nu se prezintă prea bine. O parte din suprafaţa semănată cu rapiţă am întors-o din toamnă pentru că nu a răsărit din lipsa umidităţii, însă nici cealaltă nu arată corespunzător. Cultura am înfiinţat-o pe o suprafaţă de 300 ha, din care 200 ha le-am întors din toamnă, iar cele 100 ha rămase stau sub semnul întrebării. Sămânţa am achizitionat-o de la firma Monsanto şi pentru ca nu a răsărit fie vom primi banii înapoi, fie vom primi la schimb seminţe de porumb sau floarea-soarelui. Anul trecut la rapiţă am avut probleme cu băltirile, nu am întors cultura, iar producţia medie a fost mică, de 2.500 kg/ha, dar nu am ieşit în pierdere, pentru că nici investiţia în cultură nu a fost mare.   Grâul a început să răsară, este în faza de «ace», însă capacitatea sa de înfrăţire va fi redusă şi ne aşteptăm la o producţiei mai mică cu 20-30% decât în mod normal. Cultura a fost înfiinţată pe o suprafaţă de 600 ha, din care 80% este ocupată cu soiuri străine şi 20% cu româneşti. Cele străine au o capacitate mai mare de înfrăţire în primavară şi sperăm la 1-2 fraţi. Nu m-am mai întâlnit cu situaţia de a vedea pământul negru în toamnă. În privinţa culturilor de primăvară, respectiv floarea-soarelui o cultivăm pe o suprafaţă de 300 ha, este profitabilă şi mai sigură în condiţii de secetă. Producţiile obţinute se situează între 3.200 şi 3.500 kg/ha. Cultura de porumb o înfiinţăm pe o suprafaţă de 60 ha pentru că nu avem un teren prea bun. În următoarea perioadă, după 1 martie, vom administra în prima fază o cantitate de 150-200 kg/ha de azotat de amoniu, apoi aceeaşi cantitate în aprilie, în funcţie de stadiul de vegetaţie al culturilor. Referitor la investiţii, anul acesta nu intenţionăm să achiziţionăm ceva pentru că se anunţă un an problematic sub aspect financiar. Anul trecut am achiziţionat nişte scarificatoare mai performante pentru a lucra cu ele mai adânc, în special pe terenurile unde bălteşte apa. Din cele 1.050 ha pe care le lucrăm, circa 200 ha sunt afectate de acest fenomen.“

Picture
Daniel Badea, reprezentant SA Ciolpani, judeţul Ilfov

„Cultivăm o suprafaţă de 250 ha. Orzul este răsărit, iar cultura de grâu doar parţial, pentru că am semănat mai târziu, în noiembrie. Cultura de rapiţă este frumoasă, ocupă 20 ha şi consider că nu mai este în pericol, pentru că iarna este pe final. Mulţi colegi fermieri au întors cultura de rapiţă, probabil şi din cauza faptului că au semănat-o devreme. Noi obişnuim să înfiinţăm cultura de rapiţă între 25 octombrie şi 1 noiembrie. De 3 ani am reintrodus cultura de rapiţă în asolament şi sunt mulţumit că nu am mai avut probleme. Cultura de floarea-soarelui este profitabilă pentru noi, obţinem producţii cuprinse între 3.000 şi 4.000 kg/ha, însă mai mult nu se poate deoarece solul nostru nu este de o calitate ridicată. Hibrizii pe care îi folosim sunt SY Diamantis, SY Neostar şi P64LE25. De obicei, nu aplicăm fungicide la floarea-soarelui şi chiar avem pe stoc produsul. Ne-au mai rămas în stoc chiar şi îngrăşămintele pe care trebuia să le aplicăm la praşilă anul trecut, la aplicarea lor renunţând din cauza lipsei ploilor. Acum (4 februrie a.c. - n.r.) rezerva de apă din sol s-a refăcut, dar să vedem cum va fi în primăvară. În privinţa investiţiilor, anul acesta dorim să cumpărăm un plug cu cinci trupiţe, pentru un tractor nou pe care l-am cumpărat în leasing. Tractorul este marca New Holland, de 180 CP, şi îl folosim la efectuarea lucrărilor grele: arat, pregătirea terenului etc. Înainte foloseam două tractoare de putere mai mică, de 100 şi 106 CP, şi nu reuşeam să facem faţă volumului de lucrări. Am încercat în anul 2007 să cumpărăm un tractor, tot NH, cu ajutorul fondurilor europene, însă din cauza birocraţiei şi a punctajului solicitat nu am reuşit, aşa că am fost nevoiţi să-l cumpărăm din surse proprii. Restul tehnicii agricole de care dispunem provine de la fostul CAP. Dispunem de magazii pentru stocarea producţiei, având o capacitate totală de 3.000 de tone. Nu ştim cum va fi anul agricol 2019, însă cel care a trecut a fost bun, am ieşit pe profit, dar nu foarte mult. Suntem sprijiniţi de subvenţiile pe care le primim, însă nu înţelegem de ce ele se impozitează.“

Picture
Vicu Găină, administrator  SA Ceres Chirnogi, judeţul Călăraşi

„Administrăm o suprafaţă de aproximativ 740 ha, iar starea culturii de grâu, pentru că numai pe aceasta am înfiinţat-o în toamnă, nu este la această dată (4 februarie a.c. - n.r.) promiţătoare. Rapiţa nu am mai semănat din cauza secetei, însă anul trecut am avut-o în asolamentul fermei. Suprafaţa semănată cu grâu este de 310 ha. Următorii paşi presupun monitorizarea culturii. Grâul a început să răsară, dar vom aştepta să vedem cum se vor prezenta soiurile străine care înfrăţesc primăvara şi ce densitate vom avea. Pentru că au această capacitate, consider că soiurile străine au o şansă mai bună pentru a se dezvolta. La soiurile de grâu româneşti, dacă nu vom avea densitatea optimă, vom fi nevoiţi să întoarcem cultura, astfel vom avea o suprafaţa mai mare alocată plantelor prăşitoare. Pentru porumb vrem să alocăm o suprafaţă de 170 ha, pentru floarea-soarelui 210 ha, iar pentru mazăre circa 30-35 ha. La ora actuală nu consider că s-a refăcut rezerva de apă din sol, pentru că s-au acumulat, cu zăpezi şi ploi, circa 170 litri/mp. În următoarea perioadă vom administra îngrăşăminte chimice, respectiv azotat de amoniu. În general, tehnologiile pe care le aplicăm sunt cele clasice. De exemplu, la grâu efectuăm două tratamente cu erbicide, două cu fungicide şi un tratament împotriva dăunătorilor. La porumb nu putem aplica tratamentul cu insecticide din cauza lipsei mecanizării, iar la floarea-soarelui, tot din această cauză, nu putem efectua tratamentele decât până la butonul floral. Pentru anul acesta nu avem planuri de investiţii. Dispunem de o bază mecanică cu care putem efectua lucrările necesare. Avem două combine din mărcile New Holland şi John Deere, tractoare tot din aceste mărci, dintre care unul este nou, cu o capacitate de 140 CP, dar şi tractoare româneşti.“

Picture
Victoria Coandă, preşedinte SA Afumaţi, judeţul Ilfov

„Lucrăm în jur de 700 de hectare. Cultura de rapiţă, înfiinţată în toamnă pe 150 ha, am întors-o în totalitate. Din cauza secetei, plantele nu au răsărit şi din aceast motiv  am înregistrat anumite pierderi, exceptând costul seminţelor, deoarece avem o colaborare cu firmele producătoare, prin intermediul ALCEDO. Anul trecut, rezultatele obţinute la această cultură nu au fost foarte bune din cauza faptului că ne confruntăm cu băltiri, iar ultimii 3 ani au fost dificili din acest punct de vedere. Avem băltiri pe cel puţin 10% din suprafaţa totală pe care o administrăm. Cultura de grâu am înfiinţat-o pe o suprafaţă de circa 360 ha, din care o parte a fost semănată mai târziu, aproape de 1 noiembrie, după ce am întors rapiţa. Din păcate, la această dată (4 februarie a.c. - n.r.) plantele sunt răsărite doar pe circa 180 ha, semănate în epoca optimă. Trebuie să avem răbdare să vedem cum vor răsări şi celelalte  iar după 15 martie vom face o evaluare clară a stării de vegetaţie a culturii în câmp. Consider că la ora actuală în zona noastră nu avem rezervă suficientă de apă în sol. La grâu, anul acesta am optat pentru genetică atât autohtonă, cât şi străină. Vom aloca suprafeţe comparabile pentru plantele prăşitoare: floarea-soarelui şi porumb. La aceste culturi folosim genetică Pioneer, KWS, Monsanto etc. Pentru societatea noastră rapiţa şi floarea-soarelui sunt cele mai profitabile culturi, dar reuşita lor depinde foarte mult de condiţiile climatice. De exemplu, în urmă cu 2 ani, floarea-soarelui a fost cultura care ne-a mulţumit, însă anul trecut rezultate mai bune am obţinut la cultura de grâu. Floarea-soarelui nu a răsărit uniform din cauza secetei, la fel şi cultura de porumb, iar recoltatul s-a prelungit până toamna târziu. Anul trecut, per ansamblu, a fost dificil pentru noi, obţinând producţii mai mici decât cele realizate în mod normal din cauza faptului că ploile ne-au ocolit, iar îngrăşămintele administrate nu şi-au putut îndeplini rolul. Parcul de maşini şi utilaje agricole de care dispunem este bine dotat, ne-ar mai trebui unele, însă anul acesta nu cred că ne mai angajăm să achiziţionăm tehnică nouă deoarece în 2018 am cumpărat de aproape 500 mii de euro, din surse proprii, iar plăţile pe care trebuie să le facem pentru a achita creditele se întind pe o perioadă de 7 ani. Ne îndreptăm atenţia spre a face o tehnologie de top pentru că altfel nu te poţi aştepta ca rezultatele să fie superioare. Avem un sol cu un pH uşor acid şi am investit în produse pentru a-i ameliora reacţia, administrând 2-3 ani la rând nitrocalcar. Testăm soiuri şi hibrizi noi deoarece ne interesează să creştem, în primul rând, producţiile. Pentru anul acesta premisele sunt sumbre, însă ne punem speranţa în culturile de primăvară. Având soluri mai grele nu putem să practicăm sistemul de lucrări minime, iar pentru noi arătura rămâne lucrarea de bază. Costurile sunt mari, iar subvenţia pentru motorina aferentă trimestrului III nici nu am încasat-o.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE