REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 15 Februarie 2021

15/2/2021

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 15 Februarie 2021:

- Cum vedeţi noul program de minimis propus pentru legumele din spaţiile protejate?


Picture
Aurel Tănase, preşedinte OIPA Legume-Fructe
​

„Anii trecuţi au fost foarte multe discuţii cu privire la (in)eficienţa programului «Tomata», la cum s-au cheltuit banii, la faptul că în ciuda acestui sprijin importurile nu au scăzut ş.a.m.d. De aceea a fost suspendat şi propus un altul, cu exinderea pe încă patru specii în sistem protejat: vinete, ardei, castraveţi şi varză. OIPA a propus o strategie, dar ministerul nu au dat niciun răspuns pentru acest sector (legume-fructe). La MADR nu se cunosc prea multe date, nu au valorile corecte din piaţă. Am avut stabilite mai multe întâlniri pentru a discuta aceste programe de minimis (mai puţin cel pentru usturoi, care are alocare separată), dar din păcate mare parte amânate. Nu am rezolvat mare lucru. Noi am făcut o simulare, un calcul aproximativ a ceea ce ar fi nevoie pentru tomate plus cele patru culturi din spaţiile protejate la care ne-am gândit: să rămână 3.000 de euro pentru tomate, 1.000 de euro la celelate pentru marfa proaspătă şi 2.000 de euro pentru cea destinată industrializării. Motivul a fost acela că fabricile noastre de conserve importă foarte multe legume şi atunci am propus o sumă şi pentru această fracţie de producţie (avem un deficit de legume la procesare de 6.000 de tone la castraveţi şi 4.000 de tone la ardei, plus alte legume). Producătorul ar avea, pe lângă preţul fabricii, şi ajutorul de minimis. Problema este că la minister nu se ştie încă pe ce sume se poate face un plan pentru anul acesta, în sectorul legumicol. Pentru ciclul I oricum este foarte târziu, foarte mulţi au făcut deja investiţii pe care nu se ştie cum le vor amortiza. Din păcate, până nu avem actul normativ, vorbim degeaba! Pe de altă parte, chiar printre noi sunt şefi de asociaţii legumicole, din diverse zone, cu alte dorinţe, alte interese, ceea ce nu este deloc productiv.“

Picture
Marian Baciu, Izbiceni, judeţul Olt 

​
„Lucrez împreună cu soţia 3.300 mp de tomate şi 5.500 de ardei. Banii din vechiul program ne-au ajutat, am reuşit să mai compensăm din cheltuielile cu căldura, foliile de protecţie etc., deşi anul trecut am primit doar 2.000 de euro, nu 3.000 aşa cum era promis. Am făcut investiţii mari în solarii mai performante, mai înalte, însă cu bani strânşi în timp. Sumele din minimis nu sunt neapărat acoperitoare, dar ne ajută foarte mult, mai ales la tomate, unde sunt cheltuielile cele mai mari (de exemplu, doar combustibilul, pentru a încălzi 2.000 mp mă costă aproximativ 15.000 de lei, plus foliile, pompe, bazine etc.). Din fericire, iarna acesta a fost blândă, cel puţin până acum, nu am mai consumat aşa mult combustibil. Dacă totul merge bine şi reuşim să ieşim devreme pe piaţă, atunci şi preţul este de ajutor. Toată marfa noastră merge către pieţele de angro, dar intenţionez să mă îndrept către marile depozite care cumpără cantităţi mari o dată şi pe factură. Am legume bune, curate şi deocamdată nu ne-am gândit la industrializare. De aceea este foarte bună propunerea pentru acordarea ajutorului de minimis şi la alte legume, este nevoie de diversificare. Poate aşa nu se mai prăbuşeşte preţul în vară şi fermierul poate să se gândească la o rotaţie, la o altă cheltuială. Cei care fac efort mare iarna pentru a scoate roşiile devreme trebuie compensaţi pe măsură, nu să ieşim toţi cu marfa pe piaţă şi pe urmă să fie aruncată din lipsă de clienţi sau de preţ. Doar să ştim exact despre ce sume vorbim, pe ce putem conta la final. Veştile sunt confuze, abia aflăm din presă câte ceva. Deşi Izbiceni este unul din cele mai reprezentative bazine de legumicultori, nu există un lider care să coordoneze o activitate de consultanţă sau măcar de informare. Din ce ştiu eu, nu avem nicio cooperativă funcţională în zonă, chiar şi cei care au suprafeţe mari merg la depozite la angro.“

Picture
Petre Mihai, Legume Topraisar, judeţul Constanţa
​

„Am avut minimis pe toţi cei 3 ani, lucrez 2 hectare în sistem protejat şi am ardei, tomate, vinete, castraveţi. Banii, chiar dacă nu depind de ei, erau bineveniţi. Dar cred că cel mai greu acum este pentru cei care lucrează suprafeţe mai mici, care chiar au nevoie de sprijin financiar. Pe de altă parte, este bine că s-au gândit şi la alte specii, poate se mai dezvoltă sectorul acesta! Orice sumă investită în legume este binevenită pentru că se întoarce. Problema este alta însă: nu îmi place cum se lucrează la noi. Anul trecut, până la urmă, au dat la toţi, nu doar la cei care au făcut eforturi financiare foarte mari pentru a ieşi cu tomatele mai devreme. Alţii plantează mai târziu şi la final primesc toţi egal. Nu mi s-a părut corect, este ca o pomană electorală! Plus că au luat bani şi cei care nu au avut nicio roşie în solar. Eu mi-aş dori, dacă tot se dau nişte bani, să fie mai bine controlaţi fermierii care depun dosare. Altfel vom avea acelaşi rezultat: bani daţi degeaba şi importuri mari necontrolate. Fiscalizare şi control la sânge! Este cea mai dezorganizată şi nefiscalizată ramură din agricultură. Se lucrează anemic. Aveţi idee ce evaziune este în legumicultură? Eu cred că se duce spre 70%! Şi încă ceva: să se respecte termenul iniţial, cum a fost el stabilit, nu să tragem de el până la vară. Nu trebuia să dea la toţi, ci numai celor care au ieşit mai devreme cu marfa, pentru că ei au avut cheltuielile mari! Nu cei care au plantat după o lună! Poate ar fi mai bine să nu mai dea deloc, să pună mâna la treabă cinstit! Dar încă o dată spun: să se verifice atent şi să se sancţioneze orice tentativă de înşelăciune! Şi cu sumele pentru legumele destinate industrializării sunt de acord, dar câte fabrici mai avem care să ne cumpere marfa?“

Picture
Mircea Bujor, TomateCom, comuna Dracea, judeţul Teleorman 

​
„Banii primiţi în anii anteriori ne-au ajutat foarte mult, ne-am făcut calcule şi în baza lor. Mă bucură faptul că s-au gândit şi la alte specii. Eu am fost de acord de la început, să se extindă. Am spus şi atunci că în luna iunie va cădea preţul la 50 de bani, şi aşa a fost, din cauza surplusului. Dar cel mai rău este faptul că una se promite, alta se întâmplă. Nu te poţi baza pe o sumă precisă, nu poţi face un plan de culturi, de investiţii, de preţ. De aici pot rezulta şi pierderi. Poate nu ar mai trebui să ne facem calculele după promisiunile ministerului. Pe de altă parte, trăim pe o piaţă comună şi ne lovim de o concurenţă cu produse care primesc sprijin, sub diverse forme, în alte state. Fermierii pornesc nişte investiţii pe baza acestor sume care ar urma să fie primite. Anul acesta nu suntem prea siguri ce vom face, dacă să investim şi în alte specii sau nu. Avem, de exemplu, o suprafaţă de 2.000 mp pe care încă nu ştim cu ce o vom planta. Decizia de a extinde cu alte patru produse este una bună, dar să ştim pe ce sume ne bazăm ca să putem face planul de culturi sau chiar contracte. Mă tem că anul acesta riscăm să primim chiar mai puţin sau deloc, cine ştie. Eu preconizez că se vor da în jur de 1.000 de euro, iar la suma asta nu ştiu dacă mai are rost să te agiţi cu depunerea actelor. Nu mai merită investit în plus în încălzire, folii etc., ci produci la timpul normal că tot aceeaşi bani iei. Nici extinderea perioadei de comercializare nu a fost corectă faţă de cei care au făcut eforturi să iasă pe piaţă mai devreme. Ei au primit aceeaşi sumă (redusă) cu cei care nu au făcut investiţii în acest scop. Cred că un maxim 31 mai ar fi fost suficient. În felul acesta au pierdut toţi, nu şi-a mai găsit sensul acest sprijin. Aşa, se dă la suprafaţă şi gata, nu mai contează produsul. Dacă tot au introdus alte culturi, plafonul ar trebui dublat. Şi ne ducem la negocieri după ce se aprobă bugetul, ce sens mai are?“

Roxana DRĂGHICI

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE