REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - 15 Iulie 2019

15/7/2019

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - 15 Iulie 2019

- Cum decurge campania de recoltare la grâu şi cum se prezintă celelalte culturi agricole?

Picture
Ionel Gheorghe, administrator SC Agro Fond Invest, localitatea Valea Argovei, judeţul Călăraşi

„Până la această dată (9 iulie a.c.), am recoltat doar suprafaţa cultivată cu soiul Avenue, ce reprezintă 51,82 ha, dintr-un total de circa 150 ha, cât ocupă loturile semincere, deoarece noi suntem producători de sămânţă. La acest soi am început recoltatul mai devreme pentru că este cu două săptămâni mai timpuriu faţă de celelalte, respectiv Sorrial şi Apache. Producţia medie pe care am obţinut-o la soiul Avenue a fost de 9.554 kg/ha - o recoltă neaşteptat de bună. La grâul pentru consum nu am început recoltatul, însă estimez o producţie cuprinsă între 8.200 şi 8.500 kg/ha. Cerealele păioase ocupă în cadrul fermei o suprafaţa totală de 215 ha, dintr-un total de 600 ha pe care le exploatăm. Am ales să cultivăm numai soiuri cu genetică străină, franţuzeşti de origine, deoarece au o putere foarte mare de înfrăţire, recuperează foarte bine întârzierile şi s-au adaptat condiţiilor noastre pedoclimatice. Începând cu 31 decembrie a.c. ne vom confrunta cu restrângerea paletei de produse de protecţia plantelor deoarece vor fi scoase din piaţă mai multe dintre ele, ca urmare a deciziei Comisiei pentru Agricultură din cadrul Uniunii Europene. Toate culturile vor fi afectate de această decizie. Noi folosim produse de top în tehnologia de protecţie a culturilor deoarece presiunea de infecţie este destul de mare, iar aceasta creşte când sunt ani asemenea lui 2019, cu multe precipitaţii şi dese. Desigur că vor exista alte soluţii pentru asigurarea protecţiei fitosanitare, dar vor fi, probabil, de 3-4 ori mai scumpe. Anul acesta la cultura de grâu tehnologia de protecţie a fost mai complexă şi implicit mai scumpă: am folosit mai mulţi biostimulatori, regulatori de creştere etc. Producţia de grâu pentru sămânţă o vom depozita fiindcă urmează condiţionarea, tratarea şi însăcuirea, iar tot acest proces tehnologic se va încheia cu obţinerea seminţei certificate. Grâul pentru consum îl păstrăm, deocamdată nu-l vindem. Recoltarea o asigurăm cu combina proprie, marca New Holland, şi imediat ce aceasta iese din lan facem o dezmiriştire. Preţul de valorificare la grâul de consum panificabil este de circa 0,70 lei/kg, iar la cel pentru furaj este cu 40 lei/tonă mai mic. În ce priveşte porumbul, în zona noastră cultura arată bine, comparativ cu ce am văzut în alte părţi din ţară. La floarea-soarelui am renunţat de circa 10 ani, deoarece ne încurcă în asolamentul pe care îl avem pentru a reuşi să cultivăm rapiţă. În această toamnă, vom reduce puţin suprafaţa pe care o aveam alocată acestei culturi, cu toate că este prima care ne aduce bani. Va trebui să efectuăm o rotaţie mai lungă decât am făcut până acum şi ne gândim să venim cu rapiţa pe acelaşi teren o dată la 4 ani.“

Picture
PFA Alin Telcean, localitatea Bistreţ, judeţul Dolj

„Am reuşit să terminăm recoltatul culturilor de cereale păioase, înfiinţate pe o suprafaţă de 250 ha, din totalul de 600 ha pe care le lucrăm, şi am făcut şi o dezmiriştire după recoltare. La grâu am obţinut o producţie medie de 7.000 kg/ha - mulţumitoare, în condiţiile acestui an. Soiurile de grâu folosite au fost Avenue, PG 102 şi Genesis. Nu am avut probleme în cultură deoarece tratamentele de protecţie le aplic preventiv. În zona noastră nu au fost foarte multe ploi. Problemele apar când grâul are o densitate mare şi plouă mult, atunci se îmbolnăveşte şi trebuie să faci mai multe tratamente, rezultând un cost de producţie mai ridicat per unitatea de suprafaţă. În cazul nostru, tehnologia nu a fost diferită faţă de cea pe care am aplicat-o anul trecut. Am obţinut o calitate bună a recoltei, care este panificabilă. În ceea ce priveşte valorificarea, producţia deocamdată o depozităm şi mai aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu preţul, pentru că este „indecis“. În zona noastră, preţul vehiculat este cuprins între 0,65 şi 0,67 lei/kg. În toamnă vom păstra ponderea culturii de grâu în asolament pentru a veni apoi cu floarea-soarelui şi porumb anul următor. La ora actuală, culturile de primăvară arată bine, cu toate că a căzut grindina.“

Picture
II Chircu Toma, localitatea Sălcioara, judeţul Călăraşi

„Am început campania de recoltare pe 3 iulie a.c. şi am intrat cu combina mai intâi în grâul pentru sămânţă, care ocupă o suprafaţă de 5 ha. Producem material semincer pentru uz propriu pentru a scădea costurile de producţie. Cultivăm un soi românesc, PG 102, achiziţionat de la firma Procera. Suprafaţa agricolă pe care o lucrez împreună cu fiul meu este de 220 ha, din care cultura de grâu ocupă 60 ha. La grâul pentru sămânţă am obţinut o producţie medie de circa 6 tone/ha şi estimez o recoltă similară la grâul pentru consum. Producţia o valorificăm pe măsură ce o recoltăm deoarece nu avem posibilitatea să depozităm o cantitate mare şi astfel că o înmagazinăm doar pe cea care trebuie s-o dăm pentru arendă. Recoltarea o facem cu combina proprie, avem un model clasic, pe căişori. Privitor la preţul de valorificare la grâu, acesta este de 0,68-0,69 lei/kg în zona noastră. Culturile de primăvară se prezintă foarte bine, am avut ploi, căzute chiar la timp, dar acum au nevoie de apă, plantele de pe marginile solelor suferă mai mult. Vom vedea ce producţii vom obţine, având în vedere că temperaturile au fost peste media unei bune polenizări la cultura de porumb. La această cultură, polenizarea este bună până la o temperatură de 30 grade Celsius.“

Picture
Petrică Dumitru, reprezentant Dunărea SA, Corabia, judeţul Olt

„Am încheiat campania de recoltare ieri, pe 8 iulie a.c., şi în cadrul asolamentului, cultura de grâu a ocupat o suprafaţă de 400 ha, iar cea de orz de 100 ha. Recoltatul a fost dificil pentru că au fost ploi şi grâul avea umiditate crescută, ceea ce ne-a împiedicat să treierăm foarte repede. Dacă anii trecuţi recoltam în maximum 7 zile, anul acesta campania s-a prelungit până la 12 zile. La grâu nu am obţinut o recoltă bună, nu ştim la ora actuală producţia medie cu exactitate, însă estimăm că este puţin peste 4.000 kg/ha. O producţie mai bună am obţinut la orz - peste 5.000 kg/ha.  La cultura de grâu am făcut mai multe tratamente, în special cu fungicide, pentru că ploile au favorizat atacul de boli. O parte din producţia de grâu am păstrat-o pentru arendă, iar cealaltă am depozitat-o, contra cost, la un siloz din apropiere. Preţul de valorificare la grâu variază între 0,50 şi 0,70 lei/ kg. Un preţ corect ar fi fost de cel puţin 1 leu/kg deoarece cheltuielile de producţie au fost mai mari anul acesta. În general, ele sunt mai ridicate pentru că am întors circa 150 ha de rapiţă, care au fost înlocuite cu floarea-soarelui şi, după cum ştim, această cultură sărăceşte solul de elemente nutritive, astfel că va trebui să aplicăm mai multe îngrăşăminte chimice. Recoltarea am realizat-o cu combinele noastre, marca New Holland, dar şi Dropia, precum şi cu ajutorul celor închiriate, pentru că altfel nu reuşeam să culegem producţia la toate culturile de toamnă, care ocupă în total circa 600 ha. Ploile căzute au fost binevenite pentru culturile de primăvară, porumbul şi floarea-soarelui arată foarte bine şi promit producţii satisfăcătoare. Vom vedea ce preţuri vom obţine la valorificare, mai ales că floarea-soarelui am înfiinţat-o pe o suprafaţă mai mare - 320 ha. În acest moment pregătim terenul pentru însămânţarea culturii de rapiţă şi urmează să achiziţionăm sămânţa. Ne vom orienta mai mult spre genetica oferită de KWS (hibridul Hybrirock) şi Pioneer. În toamnă intenţionăm să reducem suprafaţa cultivată cu rapiţă, căreia să-i alocăm 150-170 ha, deoarece este o cultură foarte pretenţioasă, în special la răsărire, când, deseori, ne confruntăm cu lipsa apei în sol. Anul acesta, producţia medie obţinută a fost foarte slabă, sub 2.000 kg/ha.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE