REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii- 15 Iunie 2019

15/6/2019

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii- 15 Iunie 2019

- Cum se prezintă culturile agricole la această dată?
Picture
Marian Costache, administrator SC Maril Agro, localitatea Ştefăneşti, judeţul Călăraşi

„Lucrăm o suprafaţă agricolă de 100 de hectare, iar la această oră culturile agricole, atât cele de toamnă, cât şi cele de primăvară, arată foarte bine, suntem mulţumiţi, dar până la recoltare nu ştim exact ce producţii vom obţine. Din păcate, am întâmpinat probleme în toamnă la pregătirea patului germinativ pentru înfiinţarea culturii de rapiţă, răsărirea a fost neuniformă, iar în primăvară am luat decizia de a o întoarce pentru că nu promitea. În locul ei am semănat porumb, care acum arată bine, este dezvoltat, iar genetica folosită a fost de la companiile Pioneer şi Monsanto. Am administrat îngrăşăminte chimice care să ajute cultura, respectiv 200 kg/ha la semănat şi alte 200 kg/ha în vegetaţie. Referitor la culturile de cereale păioase, respectiv orz şi grâu, sunt mulţumit de felul în care s-au dezvoltat, având în vedere faptul că au răsărit târziu, în primăvară. Credeam că o parte din cultura de grâu o s-o pierdem, însă ploile căzute ne-au ajutat şi plantele s-au dezvoltat corespunzător. Din fericire, în zona noastră nu am suferit băltiri sau căderi de grindină care să ne afecteze culturile. A fost totuşi o furtună care a culcat o parte din plantele de orz, dar nu este o pierdere mare comparativ cu cele suferite de alţi fermieri din ţară, care s-au confruntat cu fenomene climatice extreme. Ploile ne-au încurcat puţin atunci când a trebuit să efectuăm cel de-al doilea tratament cu insecticide şi fungicide la grâu, am intrat cu utilajul pe un pământ mai moale, dar a trebuit să intervenim pentru a nu avea probleme cu bolile sau dăunătorii în cultură. La grâu estimez în acest moment o producţie de cel puţin 6 t/ha. La cât de dificil a început anul agricol, nu mai speram la astfel de producţii la grâu. Ne bucurăm că Dumnezeu şi-a întors faţa către noi şi ne-a salvat. Rapiţa nu ştiu dacă vom mai avea în structura de culturi. Anul trecut, la rapiţă am reuşit să recoltez 4,5 t/ha pe unele sole, iar media a fost de 3,8 t/ha. Este o cultură profitabilă, dar aşteptăm să vedem cum vor fi condiţiile din toamnă şi, dacă vor fi ca anul trecut, nu mai riscăm să semănăm deoarece riscăm pe buzunarul nostru.“


Picture
PFA Dobre Nicolae, localitatea Radu Vodă, judeţul Călăraşi

„Suntem fermieri mici, avem 130 de hectare cultivate cu rapiţă, grâu, porumb şi floarea-soarelui. Am întors o parte din cultura de rapiţă, însă ce a rămas arată bine şi pot să spun că promite o producţie de aproape 3,5 t/ha. Atât estimez acum, bazându-mă pe cum arată cultura şi ştiind că am administrat îngrăşămintele chimice complexe necesare şi am efectuat trei tratamente fitosanitare. Ploile căzute nu ne-au încurcat, au fost binevenite. La cultura de grâu, în urmă cu 10 zile, am făcut un tratament împotriva bolilor şi dăunătorilor şi lanul arată bine, densitatea este bună, estimez o producţie de 6 t/ha sau chiar mai mult. Folosesc soiuri româneşti, precum Glosa şi PG 102. Ne aşteptăm şi la calitate, cu indici buni de panificaţie. Ploile au dus şi la creşterea buruienilor, însă acestea au rămas mici. Cultura de porumb arată bine, am erbicidat şi acum urmează să aplic îngrăşăminte cu azot odată cu praşila. Sunt importante tratamentele şi efectuarea lor atunci când trebuie pentru că altfel avem probleme cu bolile, dăunătorii etc. Produsele sunt scumpe dar trebuie să le aplicăm. În general, suntem deschişi la noutăţi, de exemplu în acest an am cultivat pentru prima oară hibridul de porumb P0217, ca să vedem cum se comportă. La cum arată cultura de porumb la această dată, luând în calcul faptul că am administrat azot şi au fost şi ploi, sperăm la o producţie de 12 t/ha. Suntem interesaţi de aplicarea îngrăşămintelor chimice de ultimă generaţie, cu eliberare controlată, şi am dori să le aplicăm la cultura de rapiţă ca să vedem eficacitatea lor.“

Picture
Richard Martagiu, administrator SC Agrosil, localitatea Valea Argovei, judeţul Călăraşi

„Administrăm 500 ha, iar structura de culturi cuprinde: grâu - 200 ha, orz - 70 ha, rapiţă - 70 ha, porumb - 120 ha, mazăre şi lucernă. În toamnă am întors 30 ha din cele 100 ha cultivate cu rapiţă, iar pe cele rămase estimez o producţie de 3.000 kg/ha, pentru că există zone unde densitatea este mică. Nu am luat decizia de a o întoarce deoarece am considerat că plantele vor compensa prin ramificare şi am avut norocul că în primăvară au căzut ploi de circa 200 litri/mp. La cultura de grâu estimez acum o recoltă cuprinsă între 6 şi 6,5 tone/ha. Folosesc atât soiuri româneşti, cât şi străine. Cele autohtone sunt productive, dar mai ales au calităţi de panificaţie şi astfel putem obţine un preţ de vânzare mai bun. La cultura de orz speram la o producţie de 7 tone/ha, însă acum estimarea a scăzut, până la aproximativ 5 tone/ha, asta din cauza unei ploi foarte puternice căzute într-o noapte, de 70 litri/mp într-o oră, când plantele practic s-au rupt. Am în cultură şi mazăre, care arată excelent, iar la lucernă am făcut prima coasă şi am reuşit s-o recoltăm şi balotăm în condiţii bune. Ploile au fost prielnice, dar dacă vor continua - mai ales în zona noastră, unde au fost suficiente - vor însemna pierderi pentru fermieri. La cultura de grâu am riscat puţin la efectuarea tratamentelor deoarece am dorit să folosesc produse pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor cu mai multe substanţe active, însă le-am ales pe cele mai performante din piaţă, iar la această oră cultura arată excelent. Am efectuat două tratamente destul de costisitoare, folosind produse de top. Înainte ca orzul să fie afectat de furtună arăta foarte bine, iar ultima frunză era verde, cunoscut fiind faptul că 70% din recoltă o asigură ultima frunză. La grâu, preţul de vânzare este în continuă scădere, şi nu ar trebui, pentru că nu vom avea la nivel de ţară o producţie totală foarte mare, iar în această situaţie ar trebui să se menţină preţurile, nu să scadă. S-au făcut contracte cu 0,70 lei/kg la grâu, iar astăzi (7 iunie a.c.) se oferă cu 0,66 lei/kg. La porumb, situaţia este la fel, ieri era un preţ de 0,62 lei/kg, iar astăzi este de 0,59 lei/kg. În fiecare zi scad preţurile, nu mă pricep la bursă, dar cred că preţurile ar trebui să se menţină.

Picture
II Gâdman Aurelian, comuna Dragalina, judeţul Călăraşi

„Culturile agricole arată foarte bine. Avem o suprafaţă de 80 ha cultivată cu grâu, porumb, floarea-soarelui şi fasole. De cultura grâului sunt foarte mulţumit, este bine dezvoltată, cu toate că a răsărit abia în februarie. Până anul acesta foloseam doar soiuri româneşti, dar acum am încercat şi un soi de la compania Saaten Union, care pare mai productiv. Sperăm, în mod neaşteptat, având în vedere condiţiile din toamna anului trecut, la o producţie de 8 t/ha. Nu avem probleme deoarece am aplicat tratamente de protecţie preventive şi culturile s-au dezvoltat bine. În porumb deja nu mai putem intra deoarece are o talie înaltă. Nu am fost ocoliţi de fenomene meteorologice nefavorabile, avem băltiri şi a căzut grindină. La fasole estimez o pierdere de 30%, iar la porumb pagubele sunt mult mai mici. Nu ne plângem însă, lucrăm în familie şi, per ansamblu, suntem mulţumiţi. Anul acesta am semănat floarea-soarelui doar pe un hectar, pentru că de 7 ani am evitat s-o cultiv, din mai multe motive. Este o cultură care presupune costuri de producţie mai mari, necesită foarte multe elemente nutritive şi lasă solul sărac în urma ei. În plus, beneficiile nu sunt foarte mari. Cred că o să renunţăm şi la cultura de rapiţă deoarece este riscantă. În toamnă am semănat rapiţă, dar am fost nevoiţi s-o întoarcem deoarece nu a răsărit din cauza secetei. La cultura de porumb sper, la cum arată la ora actuală, la o producţie de 12 t/ha. Anul trecut am obţinut 11,5 t/ha cu hibridul P9537, pe care l-am cultivat doi ani la rând, iar anul acesta am introdus în cultură şi hibridul P9903 şi observ că se comportă bine. O să încercăm să testăm şi alţi hibrizi, cu o tehnologie mai înaltă.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE