REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - APRILIE 2014

15/4/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - APRILIE 2014:

- Cum se prezintă culturile de toamnă şi cum decurge însămânţarea plantelor prăşitoare?

Picture
Tiberiu Chelariu, director de vânzări Agritop SRL, Brăila

„Noi suntem distribuitori zonali de inputuri pentru agricultură, dar avem o altă societate specializată în producţia vegetală, SC Agroprotect SRL, condusă de dl Gheorghe Târâlă. În cadrul fermei, lucrăm o suprafaţă agricolă de 800 de hectare, din care 100 de hectare au fost cultivate în toamnă cu grâu. Am renunţat la celelalte culturi de toamnă, respectiv orz şi rapiţă. Cultura de grâu, din cauza variaţiilor de temperatură, are o dezvoltare mai înceată. Totodată, din cauza umidităţii ridicate la culturile de păioase, în special la orz, s-a semnalat apariţia bolilor specifice. Noi am făcut avertizări, cu precădere pentru protecţia culturii de orz, cunoscându-se faptul că această plantă este cu mult mai sensibilă decât grâul. O parte din fermieri a semănat chiar foarte devreme orzul şi atunci cultura chiar are de suferit. De aceea este important să se respecte epoca de semănat. În primăvară, înfiinţăm culturile de soia, porumb, floarea-soarelui şi de legume, cele din urmă ocupă o suprafaţă de aproximativ 100 ha. Atuul nostru este acela că putem iriga întreaga suprafaţă, pentru că sursa de apă, respectiv râul Buzău, se află la o distanţă de 200 de metri. Am început deja semănatul culturilor prăşitoare, însă variaţiile acestea de temperatură reprezintă un risc pentru culturi, în special pentru floarea-soarelui. Am semănat 25 de hectare din cele 100 câte sunt destinate florii-soarelui. La jumătatea lunii aprilie, şi dacă vremea ne va permite, vom semăna soia - cultură pe care o avem în asolament de la înfiinţarea societăţii, din 2003, şi căreia îi alocăm circa 200-300 ha în fiecare an. Este o cultură avantajoasă, anul trecut a avut un preţ de valorificare de 1,72 lei/kg, cu mult mai bun decât la celelalte culturi agricole. Soiurile folosite sunt, în principal, de la firma Pioneer, iar producţiile obţinute variază între 3.000 şi 5.000 kg/ha. De asemenea, ne bazăm şi pe cultura de legume rădăcinoase. Acum este perioada însămânţărilor de primăvară, avem semănători performante şi nu ne facem probleme că vom întârzia cu semănatul.”

Picture
Constantin Pană, administrator SC Anemone, Slobozia, judeţul Ialomiţa

„Exploatez o suprafaţă agricolă de 550 ha, iar culturile de toamnă, respectiv grâul (180 ha), rapiţa (150 ha), orzul şi orzoaica s-au dezvoltat foarte bine. Am finalizat însămânţarea culturilor de prăşitoare, care acum sunt în curs de răsărire. Cultura de porumb ocupă o suprafaţă de 120 ha şi cea de floarea-soarelui 100 ha. Problema este că avem nevoie de precipitaţii şi sperăm să cadă cel puţin 25 l/mp, pentru că avem nevoie în stratul superior, aflat la 0-15 cm adâncime, acolo unde germinează seminţele, astfel încât să nu existe probleme cu răsărirea plantelor. La 10 aprilie, au căzut doar 6 l/mp, insuficient pentru a asigura o bună răsărire a culturilor agricole. Pentru că au fost variaţii de temperatură, în unele nopţi au fost chiar şi temperaturi negative şi dimineţi cu brumă, au apărut decolorări ale frunzelor de rapiţă, iar la grâu o infecţie primară cu un complex de boli, precum făinare şi septorioză. În următoarea perioadă vom aplica cel de-al doilea tratament la grâu pentru controlul bolilor foliare şi, în funcţie de cum va evolua vreamea, probabil va fi nevoie, la spic, de al treilea tratament. La cultura de rapiţă urmează să aplicăm tratamente împotriva dăunătorilor şi bolilor specifice, iar la culturile prăşitoare, în următoarea perioadă va trebui să erbicidăm şi să urmărim dacă apar dăunători, astfel încât să intervenim. Până în momentul de faţă, anul agricol este unul bun, comparabil cu cel trecut, numai că în 2013 nu am avut aceste fluctuaţii de temperatură şi brume târzii. Sperăm să cadă precipitaţii la timp, pentru că restul depinde de noi.”

Picture
PFA Dumitru Bălănescu, localitatea Corbu, judeţul Olt

„Administrez o suprafaţă agricolă de 420 de hectare, iar în toamnă am semănat grâu pe aproximativ 140 de hectare şi orz pe 20 de hectare. Culturile de toamnă arată foarte bine, s-au dezvoltat bine şi sunt foarte mulţumit de modul cum au evoluat. Am fost în câmp şi le-am văzut şi pot spune că ne dau mari speranţe. În următoarea perioadă, voi aplica un tratament de protecţie şi, dacă va fi nevoie, în vegetaţie, vom interveni şi cu fertilizanţi foliari. În orice caz, noi ne-am aprovizionat cu tot ce avem nevoie. Am terminat semănatul culturilor de porumb şi floarea-soarelui, pentru că vremea bună din anul acesta ne-a permis să finalizăm mai devreme însămânţările de primăvară. În privinţa apei din sol, pot spune că este suficientă şi deocamdată nu avem probleme în această privinţă. Sper ca anul agricol să fie unul bun. De producţiile agricole înregistrate şi mai ales de preţurile de valorificare pe care le vom obţine depinde dacă vom continua investiţiile în tehnică agricolă. Anul trecut, chiar pe 23 decembrie, am reuşit să ne dotăm ferma cu un tractor performant, marca New Holland, de 105 CP.”

Picture
II Andrei Merlan, Slobozia, judeţul Ialomiţa

„Lucrez o suprafaţă agricolă de 250 ha, iar în toamnă am semănat grâu, în special pentru sămânţă, şi rapiţă. Acestea se prezintă bine, însă au nevoie de apă. La cultura de rapiţă mă confrunt cu un fenomen de crăpare a tulpinilor. Este un simptom fiziologic cauzat probabil de variaţiile de temperatură. S-au întregistrat într-o noapte -6 grade Celsius şi cultura de rapiţă a suferit mai mult faţă de celelalte culturi, frunzele acesteia s-au albit. Avem mare nevoie de precipitaţii. În luna martie am fertilizat şi speram să plouă mai consistent - recent a căzut doar 9 l/mp - ca plantele să poată valorifica mai bine îngrăşămintele chimice pe care le-am administrat. Culturile de porumb şi floarea-soarelui au fost semănate, dar acestea ocupă o suprafaţă mică în cadrul asolamentului. Sunt culturi comerciale, înainte aveam loturi de hibridare, dar am renunţat din cauza mai multor factori, cum ar fi riscuri mai mari, cheltuieli mai ridicate, lipsa forţei de muncă etc. Sperăm să fie un an bun, dar important este ca oficialităţile să nu mai declare că facem producţii record şi să se întâmple la fel ca anul trecut, când preţurile de valorificare au scăzut foarte mult, fiind cele mai mici din Europa. Avem nevoie să fim protejaţi din mai multe puncte de vedere, inclusiv să fie facilitat accesul fermierilor români la terenurile agricole, pentru că sunt destui străini care au cumpărat pământ în România.”



Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE