REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - AUGUST 2014

15/8/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - AUGUST 2014

- Ce producţii şi ce preţuri aţi obţinut la culturile de toamnă şi ce preconizaţi la cele de primăvară?
Picture
Constantin Cristea, administrator Crisagra 2003, comuna Ziduri, judeţul Buzău

„La rapiţă, producţia medie obţinută pe cele 362 ha a fost de 4.180 kg/ha. 80% din recoltă am valorificat-o la preţul de 315 euro/tonă. Pentru mine, anul acesta rapiţa a fost cea mai rentabilă cultură şi de aceea, în toamnă, voi mări suprafaţa, astfel încât să ajung la 550 ha. În privinţa producţiei de grâu, rezultatele au fost mai slăbuţe, din cauza ploilor, îmburuienării şi prelungirii perioadei de recoltat. Cultura a ocupat în cadrul fermei o suprafaţă de 1.200 ha, iar producţia medie s-a situat la 3.750 kg/ha. Am valorificat doar 500 de tone la preţul de 0,69 lei/kg la o moară, iar restul producţiei este stocată în magazie. Nu ne grăbim s-o valorificăm, deoarece avem banii necesari desfăşurării activităţii agricole, în plus, în curând, vor veni şi banii din valorificarea florii-soarelui. În circa 2-3 săptămâni vom începe culesul. La grâu, aşteptăm măcar ca preţul să urce la 0,85 lei/kg, pentru a ne scoate cheltuielile de producţie, precum şi pe cele care derivă din manipularea şi stocarea grâului. Am încheiat în urmă cu circa o lună contracte de valorificare pentru culturile de floarea-soarelui, la preţul de 330 dolari/tonă, şi la porumb, cu 125 euro/tonă. Acum observ că preţurile scad pe măsură ce se apropie campania de recoltat. Se vehiculează preţuri de 0,9 lei/kg la floarea-soarelui şi de 0,4-0,45 lei/kg la porumb. În cadrul asolamentului, culturile de primăvară au ocupat câte 500 ha fiecare. Sperăm ca temperaturile ridicare care s-au înregistrat în această perioadă să nu afecteze producţia de porumb. Factorul apă a fost pentru noi întotdeauna unul critic. Lucrăm un an întreg şi nu ştim ce producţii obţinem şi, mai mult, la ce preţuri ne valorificăm recoltele. Pentru campania de însămânţări suntem pregătiţi. Terenul este lucrat, am pregătit toată suprafaţa pe care voi însămânţa rapiţa şi grâul, precum şi orzul şi câteva loturi semincere organizate pentru Saaten Union. Am achiziţionat sămânţa de rapiţă şi probabil în perioada 10-15 septembrie vom semăna, asta şi în funcţie de precipitaţii. La grâu, probabil că pe la 1 octombrie vom începe semănatul.”

Picture
Dan Herţeg, administrator Agro Raluca, localitatea Semlac, judeţul Arad

„Producţia obţinută la cultura de rapiţă a depăşit 3,5 tone/ha, iar preţul obţinut a fost unul mai bun decât cel actual, care se situează la circa 280 euro/tonă, deoarece am încheiat contract futures la valoarea de 320 euro/tonă. O parte din recolta de grâu urmează s-o valorific săptămâna viitoare, deoarece am încheiat contract în luna martie, iar cealaltă parte este depozitată. Am s-o valorific atunci când preţul va fi unul mai mulţumitor, de cel puţin 0,75 lei/kg. Preţul actual la grâul furajer se situează între 0,52 şi 0,53 lei/kg, iar cel de panificaţie între 0,62 şi 0,65 lei/kg. Referitor la culturile de floarea-soarelui şi porumb, acestea se prezintă bine în câmp şi sunt bune perspective în ceea ce priveşte producţiile pe care urmează să le obţinem. Am încheiat contracte de valorificare cu 2-3 luni în urmă la porumb şi cu o lună la floarea-soarelui. La porumb, preţul este de 105 euro/tonă, iar la floarea-soarelui, de 310-320 dolari/tonă. De regulă, pentru jumătate din producţia agricolă închei contracte futures, iar pe cea rămasă o depozitez. Stochez porumb, grâu şi floarea-soarelui. Dispun de o capacitate totală de înmagazinare de 12.000 de tone. În următorul an agricol mizez pe cultura de porumb, pentru că voi avea posibilitatea să irig, deoarece am investit din surse proprii în reabilitarea sistemului de irigaţii. Exploatez o suprafaţă agricolă de 1.300 de hectare şi 60% din aceasta poate fi irigată.“

Picture
Vasile Costache, administrator Agromixt Buciumeni, localitatea Budeşti, judeţul Călăraşi

„Din cauza ploilor şi a grindinii căzute producţia obţinută la culturile de păioase a fost mică. Factorii climatici nefavorabili au afectat recolta nu doar cantitativ, ci şi calitativ. Perioada de recoltare s-a prelungit foarte mult, am încheiat-o abia la 14 august. Grâul, cultivat pe o suprafaţă de 1.200 hectare, l-am valorificat la preţul de 0,60 lei/kg. Nu depozităm şi oricum aveam nevoie de bani. Cu mare greutate am reuşit să ne scoatem cheltuielile de producţie. Cultura de rapiţă a fost mai rentabilă şi, în ultimul timp, am mărit suprafaţa ocupată cu aceasta şi am diminuat-o pe cea cu grâu. În cadrul fermei, rapiţa este cultivată pe 900 de hectare. Preţul de valorificare la rapiţă a fost între 1,2 şi 1,3 lei/kg. Cu privire la culturile de floarea-soarelui şi porumb, aşteptările sunt mai mari sub aspectul producţiilor, însă preţurile care se vehiculează sunt dezamăgitoare, de 0,55 lei/kg la porumb şi de 320 dolari/tonă la floarea-soarelui. Cultura de porumb ocupă o suprafaţă mică, însă floarea-soarelui este înfiinţată pe 400 de hectare.“

Picture
Cristian Baicu, administrator SC Craig SRL, comuna Brazi, judeţul Prahova

„Campania de recoltare a culturilor de toamnă abia s-a finalizat. A fost una dificilă, din cauza precipitaţiilor căzute, care ne-au împiedicat să o terminăm mai din timp. Cultura de grâu a fost însămânţată pe o suprafaţă de 250 de hectare, dintre care 50 ha au fost cu loturi semincere. Producţia a fost bună, situându-se între 4 şi 5 tone/ha, însă preţurile de valorificare sunt mici. Nu am valorificat deoarece păstrez recolta pentru arendă, iar sămânţa de grâu urmează s-o tratez şi apoi, o parte, va fi vândută. Pe piaţă, preţurile la grâul furajer este între 0,55 şi 0,6 lei/kg, iar cel pentru panificaţie poate ajunge la 0,7 lei/kg. Rapiţa a ocupat în cadrul fermei o suprafaţă de 206 hectare, iar recolta medie obţinută a fost de circa 3,6 tone/ha. Preţul obţinut în urma contractului încheiat a fost de 1,37 lei/kg. Cultura de rapiţă este cea mai rentabilă şi anul viitor voi miza pe ea, în principal din două motive: este profitabilă şi destul de sigură, în comparaţie cu plantele de primăvară, care sunt afectate foarte mult de fenomenul secetă. Încercăm să mărim suprafaţa cultivată în toamnă, pentru că dorim să evităm, pe cât posibil, condiţiile nefavorabile din timpul verii, respectiv temperaturile extrem de ridicate şi lipsa precipitaţiilor. Cultura de porumb ocupă o suprafaţă de 500 hectare, iar preţul în piaţă este între 110 şi 120 euro/tonă. Floarea-soarelui a fost înfiinţată pe 100 ha, pentru valorificarea producţiei am încheiat în urmă cu o lună un contract cu un preţ mai avantajos decât cel care este la ora actuală pe piaţă, care este situat între 0,98 şi 1,1 lei/kg.“

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE