REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - AUGUST 2017

15/8/2017

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - AUGUST 2017

- Ce ați întreprins nou în activitatea din ferma dvs. ?
Picture
PFA Matei Constantin, localitatea Ileana, sat Ştefăneşti, judeţul Călăraşi

„Cultiv o suprafaţă agricolă de 183 de hectare, din care 40% sunt ocupate cu porumb şi floarea-soarelui, iar restul cu orz, grâu şi rapiţă. Anul acesta sper să obţin o producţie de 10 tone/ha la porumb, iar la floarea-soarelui circa 3.500 kg/ha. Cultiv hibrizi de la companiile Monsanto, Pioneer şi Syngenta. Nu am avut probleme cu bolile sau dăunătorii întrucât am tratat la timp. Privitor la noutăţi în cadrul fermei, tot timpul fac schimbări, fie că ne referim la tehnologie,  îngrăşăminte chimice sau erbicide. Anul acesta am încercat un îngrăşământ chimic cu eliberare treptată de la firma Naturevo. Granulele de îngrăşământ sunt acoperite cu o peliculă pe bază de extract de Neem. Am înţeles că uleiul de neem diminuează durata de eliberare a îngrăşământului, iar plantele îl au la dispoziţie atunci când ele au nevoie. Rezultatul aplicării acestui produs îl voi vedea la recoltare.“

Picture
II Ivan Marius Daniel, localitatea Vâlcelele, judeţul Călăraşi

„Ferma a fost înfiinţată în anul 2012, când am accesat şi un proiect european pentru instalarea tinerilor fermieri, iar anul trecut am mai depus un proiect pe Submăsura 4.1 pentru modernizare şi am reuşit să mai achiziţionăm maşini şi utilaje agricole performante. Momentan lucrăm o suprafaţă agricolă de 143 de hectare şi uşor, dar sigur, încercăm să ne dezvoltăm. Infuzia de capital ne-a ajutat, primul proiect a fost în valoare de aproximativ 25.000 de euro, cu care am cumpărat un tractor de 110 CP, iar cel de-al doilea proiect a avut o valoare de 212.000 de euro, cu 90% finanţare – bani cu care am achiziţionat o combină complet echipată, o semănătoare pentru păioase, un fertilizator şi un combinator. Astfel, am scăzut cheltuielile deoarece plăteam pentru recoltare. Combina se va amortiza în doi ani, luând în considerare suprafaţa fermei şi procentul de finanţare, care a fost ridicat. Nu avem voie să prestăm servicii cu utilajele achiziţionate deoarece unele dintre condiţiile proiectului sunt de a nu subînchiria, presta servicii sau a vinde utilajele timp de 6 ani. Jumătate din suprafaţă este cultivată cu porumb. Cultura arată bine, cu toate că am plecat cu un mic dezavantaj, în sensul că avem lipsuri de circa 2-3%, pentru că am semănat cu o maşină mai veche. Ploile căzute ne-au ajutat foarte mult şi sperăm să compenseze această eroare tehnologică. Investim mult în această cultură, iar cheltuielile ajung până la 2.000 lei/ha. Din punct de vedere al producţiilor, sperăm să obţinem anul acesta peste 10 tone/ha. Anul trecut, care nu a fost la fel de ploios, producţia a fost de 9-9,5 t/ha. Vom vedea cum va fi preţul de valorificare deoarece ştim că atunci când se obţin producţii mari preţul scade. La final de an, veniturile şi cheltuielile nu diferă decât cu ±5%. Culturile pe care ne bazăm sunt grâu, rapiţă şi porumb. Nu cultivăm floarea-soarelui pentru că preţul de valorificare este destul de mic şi randamentul per hectar nu este pe cât ar trebui. Inputurile le cumpărăm în comun cu alţi fermieri pentru că facem parte din «Consorţiul de extensie şi dezvoltare rurală» - un grup de producători din mai multe localităţi. Înainte să cumpărăm un produs, fiecare fermier vine cu argumente pro şi contra, iar când achiziţionăm în comun beneficiem de preţuri mult mai mici şi discounturi mai mari. Suprafaţa totală în cadrul consorţiului este de 30.000-40.000 de hectare.“

Picture
PF Dumitru Ştefan, localitatea Ştefăneşti, judeţul Călăraşi

„La cultura de porumb am intervenit cu un biostimulator de creştere de la firma AECTRA – Terra Sorb Complex, pe care l-am aplicat în doză de 1,5 litri/ha, când planta de cultură avea patru frunze. Produsul este benefic pentru dezvoltarea sistemului radicular şi are rol în fotosinteză, iar plantele rezistă mai bine la radiaţiile solare. Biostimulatorul conţine aminoacizi, precum şi alte micro- şi macroelemente esenţiale. La cultura de floarea-soarelui am aplicat un îngrăşământ foliar de la firma Timac Agro, pe bază de potasiu şi bor, atunci când cultura era în apropierea fazei de buton floral. Noile produse incluse în tehnologie nu sunt ieftine însă, în mod indiscutabil, sunt de calitate, iar efectul acestora se vede în câmp, prin faptul ca plantele s-au dezvoltat mult mai bine şi sunt mai rezistente. De la compania Timac Agro am mai utilizat şi un îngrăşământ chimic granulat pentru fertilizarea de bază, cu un raport al macroelementelor de 20:10:5, dar care conţine şi sulf, şi zinc, necesare culturii de porumb, ce se prezintă excepţional. Folosesc genetica de la firmele Pioneer şi Monsanto şi sunt mulţumit. La floarea-soarelui cultiv hibridul P64LC108 cu tehnologia Clearfield, care presupune folosirea erbicidului Pulsar. Sunt mulţumit de modul în care se comportă şi estimez ca voi obţine o producţie de peste 4 tone/ha. Este primul an în care cultiv acest hibrid, dar cu siguranţă îl voi cultiva şi anul următor. Anul trecut am avut în cultură hibridul P64LE25 şi am obţinut 3.760 kg/ha. Cultura este curată pentru că buruienile le-am distrus din faşă, adică în primele faze de dezvoltare cu ajutorul produsului pe bază de imazamox. Investesc în culturi, însă cheltuielile de producţie sunt mai mari pentru că apelez la un prestator de servicii. Nu îmi fac probleme că nu voi câştiga în toamnă pentru că, aşa cum am spus, preconizez producţii satisfăcătoare. Cred că peste două săptămâni vom începe recoltatul florii-soarelui. În zona noastră au fost furtuni care au culcat multe lanuri. La mine este afectată doar o suprafaţă mică, însă alte exploataţii se confruntă cu această problemă. Am văzut la alţi fermieri plante de floarea-soarelui căzute în proporţie de 60-70%.“

Picture
IF Dincă Marian Emil, comuna Seaca, judeţul Teleorman

„Lucrez o suprafaţă agricolă de 230 de hectare. La cultura de porumb folosesc preponderent genetică Pioneer, dar anul acesta testez şi un hibrid de la compania Syngenta. Nu cultiv o suprafaţă mare, însă îmi place să testez pentru a putea alege acei hibrizi care se pretează cel mai bine condiţiilor din ferma noastră şi care dau producţii bune. Am început semănatul pe 25 martie, iar cultura arată foarte bine. La culturile de primăvară alegem genetică bună, premium. Anii trecuţi, la cultura de porumb am fost mulţumiţi de hibridul Florencia, care a fost înlocuit de P0216, pe care îl am în cultură alături de hibrizii din grupa AQUAmax. Cei din urmă sunt majoritari în cultură. Anul acesta estimăm o producţie destul de bună, în medie de 12-13.000 kg/ha. Anul trecut, deşi a fost mai secetos, tot cu genetica Pioneer am obţinut 7-8 mii kg/ha şi am fost mulţumit. Acordăm atenţie tuturor verigilor tehnologice. Se fac recomandări la erbicide să fie aplicate în perioada optimă pentru că altfel apar fenomenele de fitotoxicitate. Anul trecut am avut o solă mai îmburuienată şi am aplicat al doilea erbicid, dar pe o suprafaţă mică, pentru combaterea costreiului; porumbul răsărise mai târziu puţin şi solul era mai nisipos şi acolo într-adevăr producţia a fost mai mică, dar şi grupa de maturitate a hibridului a fost mai mare. Hibrizii din grupe FAO mai mici au fost în avantaj faţă de cei din grupe mai mari. La cultura de porumb,  dăunătorii cu care mă confrunt sunt Ostrinia şi Helicoverpa. Nu este un atac masiv, diminuează producţia, dar nu în mod semnifcativ. La floarea-soarelui este foarte importantă rotaţia culturilor, dar nu putem să revenim după 5-6 ani pe aceeaşi solă, aşa cum se recomandă, însă nu am avut probleme cu bolile. Nu folosim cantităţi mari de azot pentru că este o zonă fără irigaţii, dar ţinem să semănăm la timp.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE