REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - Decembrie 2015

15/12/2015

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - Decembrie 2015:
  • Ce aşteptări aveţi de la dl Achim Irimescu, noul ministru al Agriculturii?
Picture
Lucian Buzdugan, director general SC Agricost Insula Mare a Brăilei

„Aşteptările mele de la ministrul Agriculturii sunt foarte mari şi, de asemenea, de la prim-ministrul României, dl Dacian Cioloş. Am avut un vis care s-a împlinit, acela de a avea un inginer agronom în fruntea guvernului. Cunosc foarte bine activitatea dlui Cioloş, este un om integru, care îşi iubeşte ţara şi este un bun profesionist. În opinia mea, prioritatea este accesarea tuturor fondurilor europene alocate României, iar pentru aceasta trebuie să se găsească soluţii de simplificare a procedurilor de accesare, întrucât cele actuale sunt greoaie şi riscăm să rămânem cu bani necheltuiţi. În al doilea rând, cred că Ministerul Agriculturii trebuie să găsească politici directe, dar şi indirecte de stimulare a producţiei agricole. România poate deveni una dintre ţările mari producătoare de proteină din Europa datorită faptului că soia şi lucerna găsesc aici condiţii foarte bune de creştere. Cultura de soia, care în prezent este susţinută financiar, trebuie extinsă în zonele mai umede din ţară, cum ar fi Transilvania. În regiunile secetoase, ea necesită irigaţii. Tehnologia de cultivare a soiei trebuie să fie mai bine cunoscută pentru că, în condiţiile unei culturi convenţionale, concurenţa buruienilor ridică probleme deosebite. Poate era o soluţie să obţinem dreptul să cultivăm soia MG şi atunci tehnologia era la îndemâna fiecăruia. Putem avea un sector zootehnic puternic pentru că avem 4 milioane de hectare de păşuni şi rezerve pe cele 10 milioane ha care pot fi folosite pentru producerea de furaj. Putem să reducem exporturile de cereale materie primă şi să le utilizăm în zootehnie, astfel încât să creştem valoarea adăugată a produselor agricole româneşti cât mai mult posibil. Aceste probleme cred că trebuie luate în considerare de noul ministru al Agriculturii, demarată rezolvarea lor şi continuată, sper, de viitorii miniştri.“

Picture
Nicolae Sitaru, administrator SC Elsit Com, localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa

„Aştept să clarifice multe din legile noastre prost făcute şi încâlcite. Avem nevoie de legi care să fie înţelese, în primul rând de noi, agricultorii. Aştept începerea unei reforme a proprietăţii funciare în România, care ar da impuls agriculturii şi ar crea bazele unei dezvoltări mult mai rapide. Procedurile cu APIA sunt extrem de birocratizate şi ar trebui simplificate. Sunt convins că noul ministru este deschis la dialog cu noi şi vrem ca măcar să creioneze anumite direcţii de urmat şi să simplifice legile, pentru că atunci lucrurile vor merge mult mai bine.

Picture
Alexandru Gheorghe, administrator SC Somalex, localitatea Ciulniţa, judeţul Ialomiţa

„Ne dorim ca împreună cu noi să rezolve cât mai multe dintre problemele cu care ne confruntăm şi care sunt numeroase. În primul rând, ne-am dori o relaţie mai flexibilă cu APIA, pentru că pe măsură ce trece timpul devine din ce în ce mai dificilă. Agenţia parcă se birocratizează din ce în ce mai mult, iar nouă ne este din ce în ce mai greu să-i răspundem.  Trebuie rezolvată şi problema cadastrului, pentru că sunt multe cazuri în care nu se mai ştie al cui este terenul. Au trecut generaţii peste generaţii şi nu s-a dezbătut succesiunea. Eu am o situaţie mai fericită pentru că o mare parte din terenul pe care îl lucrez, în total ferma are 3.000 ha, provine din reţeaua IAS şi este comasat, însă pe restul suprafeţei exploatate lucrez cu circa 200 de proprietari. Sunt situaţii în care ştiu care sunt proprietarii, asta pentru că ne cunoaştem de multă vreme, dar acte doveditoare pe acel teren nu au. Problema proprietăţii trebuie reglementată pentru că altfel degeaba vorbim de investiţii de miliarde de euro. Cei din Republica Moldova au rezolvat foarte simplu această problemă, pentru că o dată cu titlul de proprietate s-a făcut şi intabularea.“

Picture
Ion Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Dâmboviţa

„Din păcate, aşteptările sunt mari, numai că puterea să se schimbe ceva este mică şi mă refer la PNDR 20142020, unde cu greu se mai pot face modificări. În vechiul PNDR a existat Măsura 141 pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenţă, care a ajutat fermierii să se doteze şi astfel să facă lucrările la timp şi mai uşor. Pe noul program există Măsura 6.3 pentru dezvoltarea fermelor mici. În 2015 trebuiau să se depună până la 4.000 de proiecte şi nu s-au depus nici 1.000. Nu este neapărat vina producătorilor, ci a celor care au făcut ghidurile, care verifică proiectele. Consider că, dacă ai terenul şi se încadrezează în coeficienţii SO (Valoarea Producţiei Standard), ar trebui ca proiectele să fie declarate eligibile şi să nu se caute tot felul de chichiţe pentru a le respinge. Consider că ar trebui să fim ajutaţi, să fim sprijiniţi de experţi, iar ministerul să caute să rezolve aceste probleme. Există programul de reconversie în pomicultură, iar întrebarea mea este de ce nu sunt sprijiniţi şi cei cu suprafeţe mici, de exemplu cu 1 ha? De ce sunt ajutaţi doar cei cu suprafeţe mari? Se vorbeşte de modernizarea satului românesc şi consider că ar trebui să se intervină cu pârghii de sprijin pentru ca şi ţăranii să ducă un trai mai bun. În zona Voineşti, cu paşi mărunţi şi din surse proprii, s-a reuşit înfiinţarea de plantaţii noi. Pentru a fi eligibil prin Programul de reconversie trebuie să ai o suprafaţă minimă de 3 ha şi să faci reconversia pe 1 ha. Îmi doresc ca pe fiecare sector agricol în parte să existe consultări. Nemulţumirea mea cea mai mare este că nici la Comitetul de Monitorizare, nici la întâlnirile din cadrul ministerului, puţine de altfel în ultimii doi ani, nu au fost chemaţi reprezentanţii asociaţiilor micilor producători, ci doar ai celor mari, care nu au niciun interes să sprijine micul producător, pentru că-i încurcă. Dacă vorbim de judeţul Dâmboviţa, un bazin pomicol cu tradiţie este Voineşti. Oamenii ştiu ce au de făcut şi chiar fac cu dragoste, dar şi de nevoie. Ministerul ar trebui să-i ajute să producă şi apoi să le impună obligaţii. Legea grupurilor de producători, aşa cum este ea acum, nu încurajează asocierea şi producătorii nu-şi văd interesul pe termen scurt şi mediu. Fermierii mici trebuie încurajaţi mai întâi să producă mai mult şi mai apoi să se asocieze, pentru că atunci când ai marfă multă şi nu ai ce face cu ea, te asociezi. Se vorbeşte de plecarea tinerilor din mediul rural, însă dacă nu ajuţi generaţia mai în vârstă să progreseze, atunci nici tinerii nu vor fi stimulaţi să rămână la sate. Ei trebuie să vadă mai întâi că părinţii câştigă din activitatea agricolă şi că este o afacere.“

Picture
Ştefan Niculae, preşedinte Federaţia AGROSTAR

„Apelul meu către noul guvern al României şi către Ministerul Agriculturii este să simplifice accesarea fondurilor europene, pentru că avem capacitatea de a implementa proiecte, iar societatea românească şi economia naţională au nevoie de aceşti bani. Trebuie să accelerăm ritmul extrem de lent cu care accesăm banii europeni, pentru că ei sunt o şansă pentru România, pentru organizaţii şi pentru cei care se zbat în sărăcie, deoarece mediul rural încă este dominat de sărăcie şi lipsuri. Totodată, dorim ca instituţia să acorde o importanţă primordială consultării şi întăririi organizaţiilor şi asociaţiilor profesionale. Vrem să fie schimbată filozofia actuală de acordare a subvenţiilor, să fie lăsate asociaţiile reprezentative să le gestioneze pentru ca acestea să se dezvolte şi să-şi întărească rolul lor în agricultură. Pe lângă politici şi subvenţii, importantă este şi sprijinirea micilor fermeri în vederea organizării. Avem o legislaţie, dar, din păcate, atât timp cât nu vom da o importanţă reală asociaţiilor şi reprezentării lor, nu vom putea face nimic. Trebuie reorganizată din temelie cercetarea agricolă din România. O problemă recentă la care căutăm rezolvare este legată de legea vânătorii pe care noi o dorim modificată, deoarece dezavantajează crescătorii de animale. Vrem ca Ministerul Agriculturii să-şi asume, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea acestei legi.“

Ana IONIȚĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE