REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - DECEMBRIE 2018

15/12/2018

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - DECEMBRIE 2018

- Care credeţi că este rolul cooperativelor agricole în agricultura actuală?
Picture
Valentin Nicola, SC Agro Mimprod, localitatea Poboru, judeţul Olt

„Asocierea în cooperative este un lucru foarte important pentru noi, în primul rând din punct de vedere al reducerii costurilor. Chiar dacă în primă fază cotizaţia şi toate costurile care ţin de logistica cooperativei par că ar fi costuri suplimentare pentru fermieri, la final se dovedeşte că un mic procent este direcţionat către logistică, iar restul rămâne în buzunarul agricultorilor, în sensul că la achiziţia de inputuri agricole, care se face prin licitaţii, dar şi la vânzarea producţiei obţii preţuri mai avantajoase. Marii traderi sunt interesaţi să cumpere şi să-şi direcţioneze mijloacele de transport către un anumit loc, nu este facil pentru ei să achiziţioneze marfa din mai multe locuri, în cantităţi mici ş.a.m.d. Noi facem parte din Cooperativa Agricolă Oltenia Cereal Nord, care a luat fiinţă în urmă cu doi ani, iar ideea înfiinţării acestei forme asociative a apărut tocmai din dorinţa de a obţine avantajele pe care le-am menţionat anterior şi urmărim ca toate acţiunile membrilor să se deruleze prin această cooperativă, dar ne lovim de diferite dificultăţi: mentalitate, seriozitate etc. Acum licităm prin cooperativă şi contractele se fac individual, dar sper că în viitor se vor derula şi acestea prin cooperativă. Suntem la început de drum, societatea noastră este membru fondator al cooperativei, iar tata este preşedintele acesteia. Orice acţiune comună este benefică pentru că până la urmă totul se reduce la a te dezvolta şi a-ţi consolida poziţia. Noi suntem la început, sperăm ca prin această Uniune Naţională a Cooperativelor din sectorul vegetal, prin reprezentanţii săi, să ne apărăm interesele în faţa instituţiilor statului. Ţelul este să fim reprezentaţi de oameni care cunosc problemele din domeniu şi care se luptă pentru interesele fiecărui membru al cooperativei.“

Picture
Andrei Stancu, director executiv Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest

„Formele asociative în agricultură se pot bucura de putere, iar putere înseamnă reprezentare la nivel înalt şi din punctul nostru de vedere acest lucru capătă o importanţă deosebită. Cooperativa Agricolă Banat Agro Vest s-a înfiinţat în anul 2016, numără 24 de membri care lucrează aproximativ 15.000 ha. Planul nostru este să ne extindem, deja avem alţi fermieri care vor să adere şi cred că suprafaţa totală va creşte cu aproximativ 5.000 ha în 2019. Consider că suntem pe drumul cel bun deoarece avem un obiectiv clar: dezvoltarea în comun a unui proiect comun cu interese comune. Cele mai mari beneficii se vor vedea în timp, pentru că am convingerea că pe termen lung vom putea fi una dintre cele mai importante cooperative şi vom avea un cuvânt de spus. Banatul este o zonă agricolă importantă şi, încetul cu încetul, trebuie să fie reprezentat şi la nivel de ţară. Trebuie să conlucrăm cu cei care fac legile în aşa fel încât ele să fie în beneficiul fermierilor şi cred că acesta este cel mai mare avantaj. Altele sunt achiziţia în comun a inputurilor agricole, precum şi valorificarea în comun a producţiei agricole. Cred că cele din urmă sunt beneficii minuscule şi la un moment dat se va dovedi că nu sunt cele pentru care cooperativele ar trebui să existe. Ele ar trebui să urmărească integrarea. Pas cu pas va trebui să integrăm fiecare cultură pentru că vindem grâul în afara ţării. Suntem cunoscuţi ca fiind grânarul Europei, însă importăm făină sau chiar pâine, importăm purcei, avem printre cele mai mari suprafeţe cultivate cu floarea-soarelui, dar nu prea avem fabrici de ulei, iar exemplele pot continua. Scopul principal este integrarea, iar cel de-al doilea obiectiv este reprezentarea la nivel de ministere pentru ca legile să poată sprijini fermierii. Ştim că de cele mai multe ori legile sunt făcute de cei care nu cunosc problemele din agricultură. Fluctuaţia de personal de la nivel de minister este una nocivă, se ajunge ca la 6 luni sau maximum un an să avem alt ministru cu alţi subsecretari de stat, ceea ce nu este benefic agriculturii. Noi trebuie să ne implicăm cât se poate de activ în ceea ce înseamnă efectiv legile, pentru a evita situaţia în care avem legi, dar care trebuie modificate ca să fie bune. Ne confruntăm cu probleme de ordin legislativ, legile nu sunt explicite, ci lasă loc la interpretări. Astăzi, 5 decembrie a.c., va fi aprobată legea cooperativelor însă aceasta va rezolva doar o parte din probleme. Va trebui să se constituie organizaţii de lucru specifice pe fiecare domeniu în parte la care să ia parte specialişti care vin din teren şi care cunosc nevoile din teren astfel încât legile să le facem bune de la început, în mod profesionist, ca să nu ne mai lovim de tot felul de măsuri care nu se pot aplica.“

Picture
Enache Meca, administrator Enache Ten, judeţul Constanţa

„Suntem membri în Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud şi lucrăm o suprafaţă de 300 de hectare, iar eu ocup funcţia de vicepreşedinte. Cooperativa a fost înfiinţată în anul 2009 şi are 42 de membri care lucrează în total o suprafaţă de aproximativ 18.700 de hectare. 75% din producţia agricolă a fiecărui membru se valorifică prin cooperativă, acest lucru fiind prevăzut în statut. Fiind uniţi şi cultivând o suprafaţă mai mare avem altă putere şi altfel discutăm cu furnizorii de inputuri. Prin asociere obţinem preţuri mai bune la inputurile agricole şi la vânzarea producţiei agricole. Ne dorim să avem cât mai multe cooperative sub umbrela uniunii naţionale. Am fost în Franţa la sediul companiilor Limagrain şi Euralis, care sunt la bază cooperative ale fermierilor şi modul lor de organizare şi nivelul la care au ajuns m-au impresionat. Noi suntem departe, dar putem face paşi înainte. Am lucrat şi la CAP, din 1984 lucrez în agricultură şi nu consider că mai putem pune pe seama mentalităţii noastre reticenţa în a ne asocia. Important este să fim serioşi şi atunci vom fi mai puternici. În cadrul Cooperativei Agricole Dobrogea Sud dorim să întocmim un proiect pentru atragerea de fonduri europene pentru a ne dezvolta. Deja avem un sediu, iar în primăvară vom termina o magazie-pilot.“

Picture
Alexandru Haită, director Cooperativa Agricolă Tinoasa

„Asocierea în cooperativă aduce avantaje economice deoarece la achiziţia de inputuri agricole reuşim să obţinem o medie a discounturilor între 46 şi 49%. Avantaje mai consistente obţinem la achiziţia de seminţe şi îngrăşăminte chimice deoarece lucrăm direct cu producătorii. Avem diverse colaborări cu majoritatea companiilor producătoare de seminţe şi produse de protecţia plantelor şi încercăm să facem o tehnologie cât mai unitară la nivelul fermelor, performantă, dar şi accesibilă. Totodată, punem la dispoziţia fermierilor-membri şi asistenţă tehnică. În privinţa vânzării în comun a producţiei agricole suntem în căutare de soluţii pentru a obţine avantaje mai consistente şi în acest sens vrem să mărim numărul membrilor şi să aducem oameni de calitate în cooperativă. Cooperativa Agricolă Tinoasa a fost înfiinţată în urmă cu 8 ani şi în prezent numără 34 de membri activi, iar suprafaţa pe care o cumulează cooperativa se ridică la 24.000 ha.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE