REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - FEBRUARIE 2014

15/2/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - FEBRUARIE 2014:

-
Care sunt problemele principale cu care vă confruntaţi în producţie şi la care aşteptaţi soluţii din partea specialiştilor din domeniu?

Picture
Nicuşor Şerban, administrator SC Agroserv Măriuţa, localitatea Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa

„Principala problemă cu care mă confrunt este lipsa apei pentru irigaţii. În aceste condiţii, un sistem de irigaţie cu consumuri mici şi eficienţă maximă ar fi de mare ajutor. De mare importanţă pentru obţinerea unor producţii bune este tipul de fertilizant utilizat, cantitatea şi faza aplicării. Tehnologia s-a schimbat, se cultivă acum şi fără prelucrarea solului, se practică no tillage sau minimum tillage, iar acest lucru aduce după sine o serie de modificări. Mi-ar fi utile informaţii privitoare la administrarea îngrăşămintelor chimice, astfel încât să fie eficient utilizate de către plantele de cultură şi să nu mai existe pierderi prin levigare, evaporare etc. Folositoare, cu siguranţă, ar fi pentru agricultori rezultatele unor variante diverse de fertilizare. Îngrăşămintele chimice se aplică în funcţie de nevoile nutritive ale culturii, de cantitatea de apă din sol etc., iar dacă vrei să obţii producţii bune trebuie să investeşti. Nu există o reţetă unică, însă informaţii cuprinzătoare privind îngrăşămintele chimice sunt oricând binevenite. Ne interesează în mod special cercetarea aplicativă. Combaterea buruienilor din culturile de floarea-soarelui reprezintă o problemă importantă pentru agricultori. Tehnologia hibrizilor rezistenţi la erbicide, care a fost lansată pe piaţă cu mai mulţi ani în urmă, ne-a ajutat să distrugem eficient buruienile. Fără această tehnologie nu aş fi putut obţine producţiile pe care le înregistrez la ora actuală, de 4 t/ha. Recolte bune rezultă şi din faptul că lanul este curat de buruieni şi că planta de cultură  nu mai concurează cu ele. Cultiv hibrizi rezistenţi la erbicide pe întreaga suprafaţă destinată florii-soarelui şi cred că această tehnologie este majoritară în culturile din ţară. În întâmpinarea agricultorilor ar putea să vină şi instituţiile de cercetare. Acestea ar putea să testeze produsele lansate de diverse firme prezente pe piaţă şi apoi să prezinte fermierilor rezultatele. Pentru realizarea unor proiecte viabile de cercetare cred că şi agricultorii ar fi dispuşi să finanţeze, dar cu condiţia ca rezultatele să fie elocvente.”

Picture
Pavel Onea, administrator al SC Mărul Argintiu, localitatea Fălticeni, judeţul Suceava

„Bolile de depozit reprezintă o problemă importantă în activitatea pomicolă. Combaterea eficientă a acarienilor a fost o problemă până de curând, dar am primit soluţii din partea specialiştilor. Am avea nevoie de scheme de fertilizare exacte şi am făcut un prim pas în acest sens - am efectuat analize de sol. Instalarea de staţii meteo în bazinele pomicole reprezintă o soluţie viabilă care ne-ar ajuta în munca pe care o depunem. O companie importantă de pe piaţă doreşte să instaleze în acest an două staţii meteo şi consider că este un lucru extraordinar. Ne-ar ajuta foarte mult pentru că vom şti când este momentul optim pentru aplicarea tratamentelor de protecţie. Am avea nevoie de informaţii suplimentare privind tehnicile de tăiere la pomi. Lucrez o suprafaţă de 50 ha de livezi de măr, dintre care 20 ha sunt plantaţii tinere, în sistem superintensiv, după model olandez. Nevoia de a fi informat este mare. Acum suntem atenţi la momentul de aplicare a tratamentelor, condiţiile de aplicare, amestecurile între produse, pentru că înainte ne mai abăteam de la reguli. Ne-am îmbunătăţit schemele de tratamente, iar rezultatele sunt din ce în ce mai bune.”

Picture
Dumitru Mureşan, comuna Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud

„Poate cea mai mare problemă, atât în cultura mare, cât şi în cea specializată este fărămiţarea terenurilor agricole. Fără o comasare nu putem avansa, nu putem fi eficienţi. O soluţie din partea autorităţilor ar fi impozitarea cu 5-10% mai mare pentru terenurile mai mici de 1 ha, ca să stimuleze comasarea suprafeţelor agricole. O altă problemă o reprezintă şi terenurile vecine, care nu sunt întreţinute corespunzător şi care sunt focar de infestare cu boli, dăunători şi buruieni pentru livezile celorlalţi, care aplică o agritehnică de vârf. În acest caz, efectul stropirilor se reduce la jumătate. Am avea nevoie de sprijin pentru desfacere, iar cei care fac producţie să fie stimulaţi şi să poată avea acces la contracte viabile cu lanţurile mari de magazine. Subvenţia pe producţie ar fi o soluţie, nu doar cea pentru suprafaţă. Agricultorul trebuie stimulat să producă mai mult, să fie sprijinit pentru că dacă vrei să ai producţie mai mare la hectar trebuie să faci cheltuieli suplimentare. Avem nevoie de material săditor cu rezistenţă ridicată la boli şi dăunători. O boală periculoasă este focul bacterian (Erwinia amilovora), o boală de carantină care decimează livezile, în special gutuiul, părul şi soiurile sensibile de măr. Pentru combaterea bolii, pe piaţă nu găsim multe substanţe potrivite. Există un produs pe bază de fosetil de aluminiu. Un alt produs care dădea rezultate a fost retras de pe piaţa românească, deşi în alte pieţe, cum este cea din Ungaria, se găseşte. Este vorba de un produs japonez denumit Kasumin. Produsele cuprice ajută parţial, dar nu pot eradica boala şi sunt livezi întregi care trebuie defrişate. În opinia mea, nu s-a făcut nimic pentru stoparea acestei boli de carantină, care s-a extins în toată ţara. Am avut pierderi importante din cauza ei. Am cultivat un soi, considerat la vremea respectivă un soi valoros, Auriu de Bistriţa, şi l-am defrişat total în anul şase de vegetaţie. N-am mai putut ţine boala sub control şi riscam să se extindă şi la alte soiuri mai puţin sensibile. Produsele de protecţie îşi pierd în timp eficienţa şi aceasta din cauza utilizării repetate sau necorespunzătoare de către fermieri, care fie exagerează cu un produs bun, nu-l alternează cu altele, fie îl folosesc de multe ori într-o perioadă de vegetaţie şi în acest fel agentul patogen dezvoltă rezistenţă.

Picture
Ilie Popescu, administrator SC Oltpiess, Slatina, judeţul Olt

„Ne confruntăm cu probleme diverse în producţie, însă dacă vorbim de genetică, soluţiile pe care le aşteptăm ar fi varietăţi mai productive şi mai uşor de cultivat. De la cei care activează în domeniul pesticidelor, aşteptăm produse cu acţiune mai lungă în timp, neinfluenţate de condiţiile climatice. Astfel, numărul de tratamente s-ar reduce. De exemplu, la culturile de păioase efectuăm un singur tratament împotriva bolilor specifice, iar acum sunt necesare două sau chiar trei fungicide. De asemenea, ne interesează informaţiile privind îngrăşămintele chimice, în special solubilitatea lor. Seceta rămâne o problemă arzătoare şi ne-am dori varietăţi cu toleranţă ridicată, pentru că până acum rezultate concrete în câmp nu am văzut. O tehnologie repede adoptată de agricultori a fost cea a hibrizilor de floarea-soarelui cu rezistenţă la erbicide. În culturile convenţionale, pierderile cauzate de buruieni pot atinge 20-30% din producţie.”







Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE