REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - IANUARIE 2014

15/1/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - IANUARIE 2014:

- În ce mod influenţează iarna atipică din acest an culturile agricole?
- Ce părere aveţi despre interzicerea tratării seminţelor cu neonicotinoide?

Picture
Marcel Cucu,
administrator SC Hogart SRL, localitatea Viziru, judeţul Brăila


„Există un potenţial pericol pentru următoarea perioadă, pentru că lipsa zăpezii din această iarnă face ca plantele agricole să fie cu mult mai sensibile faţă de eventualele îngheţuri ce mai pot apărea. Nu există stratul acela de zăpadă, la adăpostul căruia culturile să fie protejate. Ele nu sunt călite pentru a rezista la temperaturi scăzute. Am mers prin mai multe regiuni şi am constatat că plantele care în toamnă nu au răsărit la timp, din cauza lipsei de apă, sunt slab dezvoltate, ceea ce le face să fie în pericol. De asemenea, sunt culturi care s-au dezvoltat optim şi arată foarte bine. Toate culturile de toamnă pot fi afectate de temperaturi scăzute, iar în ordinea sensibilităţii lor, acestea sunt rapiţa, orzul şi grâul. Nu ne putem pronunţa acum despre efectele iernii asupra culturilor agricole pentru că trebuie să aşteptăm să treacă şi luna februarie. Mai avem o lună de aşteptare şi de emoţii. În privinţa apei din sol, sunt zone unde s-a acumulat o rezervă bună deoarece în toamnă au căzut precipitaţii, ajungând la 250 l/mp, dar sunt şi alte regiuni, cum ar fi Moldova, unde în toamnă nu a plouat şi rezerva de apă este mică. Fermierii aşteaptă să cadă precipitaţii pentru a aduce un aport de umiditate în sol. Lucrez o suprafaţă agricolă de 250 hectare, culturile de toamnă ocupă 90 ha, iar restul terenului va fi ocupat în primăvară cu loturi de hibridare. O problemă sesizată momentan este prezenţa unor viroze la culturile agricole, ca urmare a atacului unor dăunători. Referitor la interzicerea neonicotinoidelor la tratarea seminţelor de porumb şi floarea-soarelui, această decizie ne va afecta foarte grav. Conform unui studiu coordonat de Institutul de Economie Agrară, pagubele rezultate din cauza interzicerii acestor substanţe ajung la 900.000 de euro. În opinia mea, la nivelul agricultorilor, pierderile vor fi cu mult mai mari. În anii cu condiţii favorabile atacului unor dăunători specifici culturilor de porumb şi floarea-soarelui şi în lipsa tratării seminţelor, operaţia de semănat se poate repeta de 2-3 ori pe aceleaşi suprafeţe. Acest lucru va duce la creşterea cheltuielilor de producţie, la întârzierea culturilor şi multe alte probleme.”

Picture
Fănel Peţeanca,
administrator SC Transrapid, localitatea Găujani, judeţul Giurgiu


„Iarna atipică, cu lipsa zăpezii şi temperaturile mai ridicate faţă de normal, nu a influenţat dezvoltarea plantelor agricole semănate în toamnă. De mult timp, 2-3 ani, nu am mai fost atât de mulţumit de faptul cum au intrat în iarnă culturile de toamnă şi de modul în care acestea s-au dezvoltat. Am cultivat rapiţă pe 100 ha, grâu pe 450 ha şi orz pe 50 ha. Însămânţarea am realizat-o la timp, pentru că am reuşit să modernizez parcul tehnic, achiziţionând, printre altele, un tractor de 310 CP şi echipamentele aferente, ceea ce mi-a permis să fac arăturile şi să pregătesc patul germinativ la timp. La data de 2 noiembrie terminasem arăturile de toamnă, iar pe 11 octombrie am finalizat semănatul. Pericolul temperaturilor scăzute nu a trecut. Mai avem luna februarie care, în unii ani, ne-a rezervat surprize neplăcute. Am avut ierni când am pierdut rapiţa şi orzul pentru că a fost un ger uscat de -20 de grade Celsius. Se spune că aşa cum este iarna va fi şi vara, însă noi sperăm să nu fie una caldă şi secetoasă. În sol, deocamdată este apă, însă vom vedea ce ne va rezerva lunile următoare, pentru că în martie o să avem nevoie de precipitaţii, iar prognoza pentru această lună arată că vor cădea ploi peste medie. Privitor la interzicerea neonicotinoidelor la tratarea porumbului şi a florii-soarelui, este o adevărată problemă pentru noi pentru că avem dăunători periculoşi care atacă aceste culturi, în special răţişoara. Nu cunoaştem altă soluţie de combatere. Cea mai eficientă şi economică metodă rămâne tratarea seminţelor. Acum ne confruntăm cu o invazie de şoareci.”

Picture
Nicolae Sitaru,
administrator Elsit, localitatea Ciochina, judeţul Ialomiţa


„La această dată, în câmp, culturile agricole arată bine şi sunt optim dezvoltate. În cadrul asolamentului, avem însămânţate 670 ha cu grâu, 100 ha cu orz şi 380 ha cu rapiţă. Îngrijorarea mare o să fie lipsa precipitaţiilor şi pericolul accentuării secetei. Rezerva de apă din sol este bună momentan, iar aceasta se datorează faptului că în toamnă au căzut precipitaţii. O problemă foarte gravă este aceea a interzicerii neonicotinoidelor pentru tratarea seminţelor de porumb şi floarea-soarelui. Una dintre substanţele interzise, imidacloprid, asigura o bună protecţie a culturilor împotriva atacului dăunătorilor. Efectele acestei decizii se vor vedea în primăvară, când suprafeţe mari de porumb şi floarea-soarelui vor fi întoarse, uneori chiar şi de două ori. Răţişoara este dăunătorul nr. 1 al acestor culturi agricole. Am avut în anumiţi ani şi 10 dăunători pe plantă, în condiţiile în care sămânţa era tratată. Nu ştiu dacă mai rămâne ceva din plante dacă nu se efectuează tratamentul la sămânţă şi nu ştiu cum această decizie, luată în scopul protejării sănătăţii albinelor, va avea un efect benefic, pentru că vom fi nevoiţi, în lipsa tratării seminţei, să aplicăm foarte multe tratamente în vegetaţie. L-am întrebat, bineînţeles retoric, chiar şi pe comisarul Cioloş dacă este mai bine să aplici de cinci ori mai multe substanţe chimice decât o singură dată, la tratarea seminţei. Noi vom face tot posibilul să ne salvăm culturile şi, dacă vom fi nevoiţi, vom aplica în vegetaţie tratamentele necesare. Costurile vor urca simţitor. Am cerut la nivel de asociaţie COPA COGECA şi am fost de nenumărate ori la Ministerul Agriculturii pentru a cere o excepţie pentru România de la această decizie, pentru că noi, împreună cu Bulgaria, suntem singurele ţări care întâmpină probleme grave la aceste culturi cu aceşti dăunători.”

Picture
Gheorghe Giolea,
administrator SC Giocom SRL, localitatea Coşereni, judeţul Ialomiţa


„Până la această dată culturile agricole nu au fost afectate de fenomenele din această iarnă, care până acum a fost blândă, însă sperăm să nu se înregistreze geruri care pot afecta dezvoltarea plantelor, în special a rapiţei, care este sensibilă la temperaturile scăzute. În cadrul societăţii, în toamnă am semănat 600 ha cu grâu şi 450 ha cu rapiţă. Cu privire la rezerva de apă din sol, deocamdată aceasta este satisfăcătoare, nu sunt probleme, multe zile au fost cu ceaţă, ceea ce a dus la o umiditate atmosferică ridicată. În privinţa interzicerii tratării seminţelor cu insecticidele din grupa neonicotinoidelor, va ridica probleme mari pentru agricultori. Se pot înregistra pierderi de recoltă chiar şi de 80%. O sămânţă netratată este supusă atacului bolilor şi dăunătorilor. Cei care se duc la Bruxelles ar trebuie să ne apere interesele şi să cunoască problemele din agricultură.”






Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE