REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - IANUARIE 2016

15/1/2016

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - IANUARIE 2016:

  • Care este starea culturilor şi în ce fel le influenţează condiţiile din această iarnă?
Picture
Mihai Petcu, administrator Agroindustriala Pantelimon, judeţul lfov

„Lucrez o suprafaţă agricolă de 450 ha, cultivată cu cereale (orz, triticale, grâu de toamnă), lucernă şi porumb pentru a asigura hrana vacilor de lapte pe care le cresc. În momentul de faţă, culturile agricole arată excepţional, poate a ajutat şi faptul că am administrat pentru prima oară îngrăşăminte chimice complexe. Ne-a ajutat şi zăpada căzută, care protejează culturile de ger. În primăvară, înfiinţez cultura de porumb pentru siloz pe o suprafaţă de 200 de hectare. Experienţa mea de 50 de ani mă ajută să asigur animalelor fân şi siloz de bună calitate, exceptând proteina, pe care o iau din şroturi şi borhotul de bere. La ferma de vaci activitatea este complexă şi solicitantă în tot timpul anului şi colaborarea cu diverse firme, precum Alcedo, care ne pun la dispoziţie pachete tehnologice pentru culturile agricole este favorabilă. Un alt beneficiu este posibilitatea plăţii la sfârşitul anului, ceea ce este important, în condiţiile în care seceta ne afectează, iar subvenţiile le primim cu întârziere. Am suferit mult  pentru că seceta a influenţat preţul cărnii de vită, care a scăzut de la 5 lei/kg în viu la 2 lei/kg. Ţăranii şi-au vândut vitele pentru că nu au mai avut cu ce să le hrănească. Eu am fost nevoit să păstrez tăuraşii. Acum deţin 700 de capete de animale, din care 300 sunt vaci cu lapte. Intenţionez să reduc numărul de animale, să nu depăşesc 400 de capete, din care 250 în producţie, şi să cresc cantitatea de lapte. Anul trecut am obţinut, în medie, 8.500 litri/lactaţie pe cap de animal, iar anul acesta doresc să progresez, să ajung la peste 9.000 de litri. O investiţie recent demarată este o fabrică de prelucrare a laptelui. Vaca este o minune a lui Dumnezeu şi laptele, un produs absolut formidabil.“

Picture
Ionuț Porojan, administrator SC Agro Inkoserv, judeţul Ilfov

„Administrăm o suprafaţă agricolă de aproximativ 700 de hectare. Anul acesta am cultivat grâu pe 250 ha şi rapiţă doar pe 50 ha, pentru că terenul nu era bine pregătit. Culturile arată mulţumitor, nu mă plâng, dar nici nu mă laud. Stratul gros de zăpadă le protejează împotriva gerului. Rapiţa este o cultură mai sensibilă decât grâul la temperaturile joase. În primăvară, vom semăna o suprafaţă mai mare de floarea-soarelui. 2015 a fost un an destul de bun din punct de vedere al producţiilor, în special la rapiţă, unde am obţinut pe 57 de hectare, din cele 125 ha însămânţate, o medie de 3,5 t/ha. Pe suprafaţa rămasă, cantitatea obţinută a fost de doar 1,5 t/ ha, din cauza băltirilor. Ne confruntăm cu această problemă, mai ales primăvara. Preţurile de valorificare au fost mici, cu excepţia recoltei de rapiţă. Reprezintă un mare avantaj să cunoşti pământul pe care îl lucrezi, cu ce boli, buruieni şi dăunători te poţi confrunta la culturile agricole. Întotdeauna am avut grijă să respectăm rotaţia culturilor, semănăm floarea-soarelui şi rapiţă o dată la trei ani, pentru a scădea presiunea bolilor. Ca plan de viitor, dorim să construim, din fonduri proprii, spaţii de depozitare.“

Picture
Bobonete Alexandru şi Ilie Dumitru, şefi de fermă la SC Zahăr Corabia SA, judeţul Olt

„Societatea noastră exploateză, în cele cinci ferme aflate în zona Corabia şi Caracal, o suprafaţă totală de 4.200 de hectare. Plantele cultivate sunt: grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui. Noi suntem responsabili de activitatea a două ferme agricole, cu suprafeţe de 1.250 ha, respectiv 950 ha. La ora actuală, culturile însămânţate în toamnă arată foarte bine. Sunt protejate de un strat de zăpadă de 25-30 cm. Înainte de sărbători am avut emoţii pentru că nu a nins şi au fost câteva zile geroase ce puteau afecta negativ plantele de cultură. Dacă gerul ar fi ţinut vreme de o săptămână, atunci ar fi fost grav. Acum sperăm să nu scadă foarte mult temperaturile, deoarece înainte de zăpada căzută au fost ploi şi solul este umed. Nu ştim cum va fi vremea de acum înainte ca să putem spune dacă am scăpat de pericol. Ne bucurăm de faptul că plantele au intrat foarte bine în iarnă. Nu am avut de mulţi ani o cultură de rapiţă aşa bine dezvoltată şi pregătită să intre în sezonul rece. Rapiţa a fost înfiinţată puţin mai devreme, la sfârşitul lunii august, pe o suprafaţă de 700 ha. Cultura de grâu a fost semănată pe o suprafaţă de 2.000 ha. Anul 2015 a fost unul bun pentru noi. La grâu s-a obţinut o producţie de aproximativ 6 t/ha, la rapiţă şi floarea-soarelui de 3,5 t/ha, iar la porumb - cultura cea mai afectată de secetă - am obţinut o producţie de 6 t/ha, cu mult mai mică faţă de alţi ani, când am înregistrat 11 t/ha. Seceta s-a instalat după ce porumbul a înflorit şi ştiuleţii au rămas mici, cu boabe puţine. Sperăm ca anul acesta să nu fie secetă, pentru că respectăm tehnologiile de cultură, acum nu mai sunt probleme în a găsi produse de protecţie eficiente pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor. Important este să aplici la timp tratamentele fitosanitare şi să ai utilaje performante care să te ajute să efectuezi lucrarea. Societatea noastră deţine un parc bine dotat din punct de vedere tehnic. Ca noutate, în acest an vom introduce soia în asolamentul culturilor. O vom înfiinţa pe o suprafaţă de 100 ha şi sperăm să fie un an bun, cu precipitaţii, ca să facem producţie. Marele dezavantaj este că nu putem iriga. Avem instalaţii de irigat tip pivot, dar nu avem apă pe canal. Există o staţie importantă de pompare la Dunăre, de la care, dacă ar fi pusă în funcţiune, am putea beneficia de apă pentru irigat. S-ar putea iriga zeci de mii de hectare numai în zona Corabia.“

Picture
Mihai Radu, administrator Radu Trans SRl, localitatea Joiţa, judeţul Giurgiu

„Administrez o suprafaţă agricolă de 120 de hectare, pe care o cultiv cu grâu, floarea-soarelui şi porumb.  Cultura de grâu este bine dezvoltată, iar zăpada o protejează de ger. În ultimii doi ani, producţiile agricole pe care le-am obţinut au fost satisfăcătoare, dar preţurile de valorificare au fost mici. Sperăm ca anul acesta să fie unul mai bun. În vegetaţie, pentru protecţia culturilor folosesc şi pachetele tehnologice de la compania Alcedo, cu care colaborez de circa patru ani. Am sole compacte, pe care intenţionez să efectuez analize chimice de sol. În fermă, investiţiile realizate au fost făcute cu fonduri proprii, nu am beneficiat de fonduri europene.“

Ana IONIȚĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE