REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - IANUARIE 2017

15/1/2017

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - IANUARIE 2017

  • Ce aşteptări aveţi de la noul ministru al Agriculturii, dl Petre Daea?
Picture
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR)

„Aşteptările sunt destul de mari, ca în cazul fiecărui ministru nou instalat. Depinde acum de fiecare ministru cum gândeşte să-şi facă treaba. În agricultură sunt foarte multe probleme şi contează foarte mult cum vor fi abordate de noua conducere a Ministerului Agriculturii. Pentru început noi dăm crezare oricărei echipe. Trebuie să înceapă dialogul între minister şi fermieri, să mergem cu propuneri, chiar şi cu soluţii, să vedem cum le gândeşte cel care în final hotărăşte şi după aceea putem spune mai multe. Problemele pe care le avem sunt, o parte, noi, însă cele mai multe trebuiau rezolvate de mult. Nu aş putea să numesc o prioritate pentru că toate sunt importante pentru bunul mers al agriculturii. Îl cunosc pe dl Petre Daea şi ştiu că este un om ambiţios, asta a demonstrat în toată cariera dânsului, vrea să se facă folositor, să lase ceva în urma sa, însă depinde foarte mult şi de echipa pe care o va alege, pentru că nu întotdeauna marii profesionişti au cele mai bune echipe. Deocamdată şi-a ales secretarii de stat, dintre care unul nu este cunoscut, nu ştiu ce potenţial are, să vedem dacă are expertiză în agricultură. Echipa sa nu mi se pare foarte puternică. Am fi vrut oameni care să vină din producţie, care să aibă expertiză pentru a înţelege foarte uşor ceea ce se întâmplă în realitate, pentru ca lucrurile să evolueze mai repede şi să nu mai pierdem timpul. Până acum, echipa pe care şi-a ales-o nu este una dintre cele mai bune, ca să nu spun că nu este cea de care noi avem nevoie şi care ar putea să aducă progres. Suntem în secolul XXI, lucrurile în agricultură s-au schimbat, au evoluat. Am avut multe proiecte cu mai mulţi miniştri, nu doar cu dl Achim Irimescu. Este adevărat că unele s-au rezolvat, dar multe nu. Le-am adus la cunoştinţă şi noii conduceri a ministerului. Ce mă deranjează cel mai mult este că discutăm de ani întregi despre unele probleme care nu necesită bani pentru a fi rezolvate. Înţeleg că banii sunt limitaţi, dar nu pot înţelege cum de nu putem să ne mişcăm mai repede pentru a lua nişte decizii acolo unde nu este nevoie de bani. Pentru a elimina birocraţia şi a simplifica un act normativ nu este nevoie de bani. Aici întâmpinăm foarte multe probleme. Multe dintre ele rezidă din modul în care interpretează unii funcţionari actele normative, care nu fac altceva decât să ne îngreuneze desfăşurarea activităţii. Încă o dată subliniez că nu ne trebuie bani pentru rezolvarea acestor probleme. Ne trebuie înţelepciune. Şi chiar anumite acte normative sunt aberante.“

Picture
Ilie Dan, președinte Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice - Ilfov

„În primul rând, aşteptăm ca subvenţiile să le primim la timp. Ni s-a spus că toţi fermierii vor primi avansul din subvenţia pe anul 2016 până pe 1 octombrie şi nu l-am primit cu toţii, apoi s-a înaintat data de 31 decembrie şi nici atunci nu s-a realizat. Acum, cei din minister spun că vor urgenta plăţile şi sperăm că se vor ţine de cuvânt. Fiecare ban venit la ora actuală este de ajutor pentru că îngrăşămintele nu se prea dau pe credite şi în curând vom începe fertilizările. Nu s-a stabilit nici până acum cât va fi ANT (ajutoarele naţionale tranzitorii) şi nici nu ştim când se vor acorda. Referitor la legea vânzării terenurilor agricole, sperăm să o definitiveze şi să o aprobe în Parlament aşa cum ne dorim noi, fermierii. În privinţa fondurilor europene, am dori să fie alocate sume mai mari pentru sectorul vegetal, pentru că la zootehnie a rămas destul de mare suma şi nu cred că până la termenul final va fi accesată în totalitate. Pe măsura privitoare la dotarea cu utilaje depun proiecte atât fermierii din sectorul vegetal, cât şi cei din zootehnie. Eu am depus un singur proiect pentru accesarea banilor europeni, pe Programul SAPARD. Ce am mai cumpărat în fermă, două tractoare şi utilaje, le-am achitat din fonduri proprii. Am văzut că în privinţa irigaţiilor au un program coerent, dar depinde de cum îl vor duce la bun sfârşit. Noi am mai lucrat cu dl Daea, îl ştim şi după bune, şi după rele, promisiuni multe şi realizări mai puţine la vremea aceea, dar sperăm că acum, având un program, se va ţine de el.“

Picture
Arnaud Perrein, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR)

„Pe termen foarte scurt, ca organizaţie profesională a cultivatorilor de porumb din România, dorim să ştim dacă MADR a făcut demersurile necesare pentru utilizarea în continuare a neonicotinoidelor  la tratamentul seminţelor. De o importanţa deosebită pentru organizarea profesională a fermierilor este demararea proiectului «Taxa Profesională», care, cred, ar trebui să fie unul dintre punctele-cheie ale mandatului noului ministru. Va reprezenta cu adevărat începutul profesionalizării organizaţiilor de fermieri din România, iar domnul ministru va avea un loc de cinste în memoria noastră. Fără o susţinere clară din partea cât mai multor organizaţii profesionale (tehnice, de filieră, sindicale, federative etc.) care să ne reprezinte local, naţional şi la nivel de UE, fermierii români nu vor avea o voce suficient de puternică şi nici acces la toate resursele existente în acest moment. Odată cu venirea celor doi tineri secretari de stat, sper că vor avea loc şi o întinerire şi revitalizare a echipei ministerului cu scopul de a optimiza resursele existente, pentru a evita risipa de resurse europene determinată de legile transpuse la nivel naţional uneori într-un mod prea restrictiv (a se vedea condiţiile de înverzire, care sunt mai flexibile în alte ţări europene). Ne dorim ca împreună cu organizaţiile profesionale să stabilească o strategie pe termen mediu pentru agricultura din România, strategie care să ducă la o creştere semnificativă a suprafeţelor exploatate de agricultori prin comasare şi asigurarea durabilităţii fermelor prin contracte de arendă pe minimum 10 ani. Trebuie simplificate regulile de utilizare a surselor de apă pentru irigaţii şi cred că ar trebui susţinută dezvoltarea sectorului zootehnic. Cred că ar fi oportun ca în cazul celor care cumpară pământ să existe obligaţia de a-l cultiva în mod direct; această măsura i-ar face mult mai circumspecţi pe cei ce urmăresc doar afaceri imobiliare.  România are resurse foarte mari, dar cred că trebuie să ne organizăm mai bine şi să încetăm a mai da vina pe altii! Ministrul nostru ştie aceste lucruri şi îi dorim succes în realizarea lor. APPR şi cred că şi celelalte organizaţii sunt alături pentru a-l ajuta să devină ministrul Agriculturii care va fi ţinut minte pentru realizările lui.“

Picture
Gheorghe Nițu, administrator SC Agrozootehnica, localitatea Mihăileşti, judeţul Giurgiu

„Noul ministru al Agriculturii cunoaşte problemele din domeniu pentru că a mai lucrat în instituţie, a mai ocupat acest portofoliu şi noi îi acordăm încredere, cum de altfel le-o acordăm tuturor când se instalează. Practic, «examenul» îl dau la final de mandat. Noi, agricultorii, i-am solicita atragerea fondurilor europene prin personalul din instituţiile responsabile, personal care ar trebui să fie bine instruit, să fie în slujba fermierilor şi plătit procentual din fondurile atrase. Ne dorim documentaţii simplificate, nu cum s-a făcut anterior, când după caţiva ani, după ce proiectele au fost declarate eligibile, fermierii au fost puşi să dea banii înapoi. Mulţi fermieri care au încercat să obţină fonduri europene au fost dezamăgiţi.  Domnul Daea, care are experienţă şi în care avem încredere, trebuie să le ceară oamenilor care se ocupă de absorbţia fondurilor europene să-şi facă bine treaba. Aşa cum noi obţinem profit când facem producţie cu cheltuială minimă şi vindem la un preţ bun, aşa şi ministrul are «profit» dacă sunt atrase fondurile europene. De asemenea, i-am solicita plata la timp a subvenţiei. Pe noi nu ne interesează că nu merg serverele, vrem să aducă oameni profesionişti, astfel încât să primim banii la timp. Desigur că întârzierea subvenţiilor ne afectează pentru că ele fac parte dintr-un program pe care l-am luat în calcul, nu ne mulţumim cu faptul că până la urmă le primim, pentru că ştim ce diferenţe mari sunt între subvenţiile pe care noi le primim şi cele pe care le au fermierii din ţările din vestul UE. Consider că ar trebui să se facă o corecţie serioasă şi în această privinţă. Vreau, într-un cuvânt, seriozitate în aplicarea şi implementarea tuturor problemelor care ţin de Ministerul Agriculturii.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE