REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - IUNIE 2014

15/6/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - IUNIE 2014:

- Cu ce probleme v-aţi confruntat anul acesta în activitatea de producţie?

Picture
Constantin Popescu, administrator Societatea Agricolă Tătărăştii de Sus, judeţul Teleorman

„Lucrez o suprafaţă agricolă de 1.500 ha, cultivată cu grâu, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb. În acest an am avut probleme mari cu băltirile, circa 35% din suprafaţă a fost afectată de acest fenomen, ce s-a manifestat atât la culturile de toamnă, cât şi la cele de primăvară. În zona noastră a plouat foarte mult, iar solul este un brun-roşcat de pădure, nu este permeabil, ceea ce a condus la aceste băltiri. În trei săptămâni a plouat 257 litri/mp, iar într-o noapte, timp de 15 minute, cantitatea de precipitaţii căzută a fost de 57 litri/mp. Sunt mulţi agricultori, chiar la această dată (n.r. - 30 mai), care nu au reuşit, din cauza acestor probleme, să semene porumb şi floarea-soarelui. În partea de nord a judeţului s-a întârziat mult semănatul. Mulţi au întors suprafeţele cultivate şi unele probleme semnalate au fost legate şi de achiziţia de seminţe, pentru că nu au fost cantităţi suficiente. Eu am reuşit să semăn culturile de primăvară, deoarece le-am efectuat înainte să vină ploile, însă probleme am avut cu băltirile. Condiţiile climatice din acest an ne-au determinat să aplicăm mai multe tratamenete de protecţie la culturile agricole şi astfel au crescut şi costurile de producţie faţă de alţi ani cu aproximativ 15-20%. De exemplu, dacă la grâu realizam un singur tratament împotriva bolilor foliare, anul acesta am aplicat două tratamente. La fel am aplicat şi la orz. La cultura de rapiţă am aplicat trei tratamente pentru combaterea atât a bolilor, cât şi a dăunătorilor. Am aplicat, de asemenea, şi îngrăşăminte foliare, ca să stimulăm plantele să se dezvolte mai bine. Sperăm să obţinem producţii bune şi mai ales preţuri bune, întrucât conjunctura internaţională este una favorabilă. Dispun de spaţii de înmagazinare, pe care le-am modernizat pentru că erau de la un fost CAP, unde pot depozita 2.500 de tone, însă doresc să aplic un proiect pentru construcţia unor celule de siloz, 6 x 500 de tone, pentru a putea stoca recolta pe o perioadă mai lungă de timp. Am mai beneficiat de fonduri europene pentru proiectele de achiziţii de maşini şi utilaje agricole. Primul a fost pe SAPARD, iar cel de-al doilea pe FEADR.”

Picture
Teodor Vochin, administrator SA Spicul Balaci, judeţul Teleorman

„Lucrăm o suprafaţă de 1.250 ha. Pentru zona în care avem ferma, a fost un an foarte dificil, au căzut foarte multe precipitaţii, de peste 300 litri/mp din aprilie până în iunie, iar culturile, cu excepţia celor de toamnă, nu arată bine. De câteva zile (n.r. - 12 iunie) am terminat însămânţarea porumbului, este apă pe teren şi există foarte multe băltiri. Din această cauză mai avem suprafeţe necultivate. Este o situaţie cam critică. Preconizăm pierderi de producţii de circa 30%. Cultura de floarea-soarelui am reuşit s-o înfiinţez pe 200 ha, arată bine, dar pe 100 ha mai slab şi sper ca în perioada critică să nu fie temperaturi mari care să împiedice fructificarea. Cultura de grâu ocupă o suprafaţă de 530 ha, iar producţia pe care o estimăm este de 4.500 kg/ha, cantitate pe care cred că o vom obţine şi la orz. În privinţa calităţii, sperăm să fie bună, pentru că am făcut tratamente la cerealele păioase. Acum depide şi de cum evoluează vremea, sperăm să nu fie furtuni sau să cadă grindina. La cultura de rapiţă, care este însămânţată pe 220 ha, cred că vom obţine până în 2.500 kg/ha, pentru că plantele s-au subţiat din cauza băltirilor. Referitor la preţuri, ce am auzit ne cam descurajează. În judeţul Constanţa a început recoltatul la orz şi preţul care se vehiculează este de 55 bani/kg. În opinia mea, culturile profitabile sunt rapiţa şi floarea-soarelui.”

Picture
Răcman Biţă, administrator SC Răcman, localitatea Hodivoaia, judeţul Giurgiu

„Cultiv în jur de 2.000 de hectare, dintre care 500 ha sunt ocupate cu rapiţă, 500 ha cu porumb, 700 ha cu grâu şi 150 ha cu floarea-soarelui. Anul acesta, din cauza precipitaţiilor căzute, au fost probleme cu atacul bolilor la culturile agricole, în special la cultura de grâu. Am aplicat un tratament în toamnă şi trei în primăvară cu produse fitosanitare şi încă pot să spun că mai sunt ceva probleme la această cultură. Cred că recolta din acest an nu va avea calitatea aşteptată, dar nu ne pronunţăm acum deoarece trebuie mai întâi să intrăm cu combina la recoltat. Per ansambu, culturile arată bine, am început recoltarea la cultura de orz (n.r. - 12 iunie) şi producţia obţinută variază între 5.000 şi 6.000 kg/ha, pentru că au fost şi plante căzute. Culturile de primăvară, respectiv porumbul şi floarea-soarelui, arată foarte bine. Rapiţa este şi ea frumoasă, anul acesta am încercat pentru prima oară doi hibrizi de la firma Bayer, firmă de la care achiziţionez şi fungicidele şi insecticidele. La rapiţă preconizăm producţii de peste 4 tone/ha, dar vom vedea la recoltare. Acolo unde voi întâmpina probleme la recoltarea rapiţei voi trata cu produsul Elastiq şi, dacă sunt buruieni, voi aplica şi un erbicid total. În următoarea perioadă, la cultura de porumb o să folosesc produsul Opera şi un insecticid, iar la floarea-soarelui voi aplica un insecticid şi cel de-al doilea tratament cu Pictor. Mizez pe cultura de porumb pentru că asigură cele mai mari producţii, iar cheltuielile de producţie sunt mai mici decât la grâu şi rapiţă. Pe locul doi, după profitabilitate, se plasează cultura de rapiţă. Încă nu ştim care vor fi preţurile de valorificare, însă eu voi depozita producţia, pentru că dispun de spaţii de depozitare autorizate pentru întreaga cantitate pe care o obţinem. Spaţiile au o capacitate totală de 15.000 de tone.”

Picture
Eugen Baziliuc, administrator SC Abelda, oraş Jimbolia, judeţul Timiş

„Administrez o suprafaţă agricolă de 1.150 ha, iar plantele cultivate sunt grâu, orz, porumb şi rapiţă. Anul acesta au fost probleme din punct de vedere al aplicării tratamentelor fitosanitare. În regiunea noastră sunt culturi agricole care nu arată bine, în sensul că sunt atacate de boli. Eu am reuşit să fac trei tratamente cu produse de foarte bună calitate, achiziţionate de la Bayer, Syngenta, Alcedo. Am realizat tratamentele la timp, iar culturile au scăpat de orice pericol, însă lângă culturile mele, la 1 metru distanţă, sunt plante atacate de rugină, septorioză, fusarioză şi necazul este că sunt pe suprafeţe foarte întinse, cel puţin în zona noastră. Consider că anul acesta se vor obţine producţii sub nivelul aşteptărilor şi cei care nu au aplicat tratamente vor avea probleme cu calitatea recoltelor. Vom vedea cu certitudine rezultatele atunci când vom intra cu combinele la recoltat. Eu am grijă de plante la fel ca şi de un copil. Trebuie tot timpul să le acorzi atenţie pentru că este păcat să te chinuieşti un an şi să nu obţii producţii bune. În acest an, m-am angajat să obţin producţii la grâu de până la 10 tone/ha, la rapiţă de 5 t/ha, iar la porumb o medie de 14-15 t/ha. Şi asta în mare parte pentru că promovez un îngrăşământ-amendament de foarte bună calitate, ce conţine 21% magneziu, 32% calciu şi alte microelemente care ajută formidabil plantele. Calciul din produs provine din dolomită amorfă şi este de o calitate excepţională. Produsul se numeşte Del-Ca-Mag, are un preţ de cost foarte mic şi-l folosesc de doi ani în ferma proprie. Anul acesta am cultivat în aceleaşi sole soiuri de grâu diferite ca talie. Soiurile mai înalte sunt susţinute de cele cu talie mai mică, se realizează o aerisire mai bună şi tratamentele se aplică cu eficienţă. În fermă avem utilaje performante cumpărate din fonduri proprii. Nu am accesat nici un proiect pe fonduri europene, pentru că am fost de părere că trebuie să le pot achiziţiona prin forţe proprii. Am ajuns la o dotare tehnică superioară şi dispun de spaţii de depozitare, silozuri şi magazii cu o capacitate de 12.000 de tone. Cred că recolta de grâu am s-o depozitez, deoarece ţările vecine, şi nu numai, au producţii mai mici decât anul trecut şi consider că va exista cerere.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE