REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - MAI 2014

15/5/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - MAI 2014:

- Puteţi să ne spuneţi ce anume vă interesează în cadrul expoziţiei Agraria?

Picture
Micu Avornicesei, administrator SC Terefertili,
comuna Terebeşti, judeţul Satu Mare


„Majoritatea fermierilor prezenţi la expoziţie au venit să se informeze cu privire la tehnica nouă din domeniul agriculturii. Eu mă interesez, cu precădere, de utilaje pentru prelucrarea solului şi maşini de semănat direct în mirişte pentru că doresc să le achiziţionez în viitorul apropiat. Cu toate că deţin un parc tehnic destul de bine dotat, consider că o semănătoare pentru însămânţare directă reduce, în primul rând, consumul de combustibil şi realizează un pat germinativ de bună calitate, care asigură o răsărire uniformă a plantelor de cultură. În cadrul fermei am o astfel de semănătoare dar, din păcate, este mai veche, cumpărată la mâna a doua din Franţa. Majoritatea utilajelor le-am cumpărat din străinătate. Mulţi fermieri cumpără utilaje second-hand din Franţa şi foarte mult au pătruns pe această piaţă, de exemplu, cei din Polonia şi Ucraina. În ultimii 2 ani, preţurile din România la utilajele agricole s-au mai armonizat cu cele din ţările din vestul Europei. Deţin, de asemenea, şi utilaje noi, precum o combină performantă, marca New Holland, cumpărată anul trecut. Acum doresc să investesc, în primul rând, în utilaje, iar modelele pentru care aş opta sunt discul Vaderstad 600, pe care l-am văzut în mai multe locuri şi îmi place cum lucrează, şi un Terradisc de 6 m de la firma Pottinger. Încerc să lucrez cât mai puţin terenul, în special primăvara, astfel încât să pot semăna din maximum două treceri. Tehnica agricolă am cumpărat-o cu fonduri proprii, iar în 2008 am depus un proiect de accesare a banilor europeni pentru construcţia unui depozit de cereale, dar, din păcate, am renunţat la el pentru că acel an a fost pentru mine unul foarte greu şi am fost nevoit să reziliez contractul cu APDRP. Atunci am avut sfeclă de zahăr cultivată pe o suprafaţă mare, de circa 140 ha, care a fost afectată de fenomene climatice nefavorabile. Am reuşit să fac din surse proprii spaţii de stocare a producţiei agricole, ce au o capacitate de circa 4.000 de tone, după model maghiar, ce constă în amplasarea uscătoarelor între magazii. În opinia mea este un model de înmagazinare de succes. Lucrez o suprafaţă agricolă de 1.280 ha, cultivată cu cereale, rapiţă, porumb, floarea-soarelui şi soia. Culturile arată bine în momentul de faţă (n.r. - 26 aprilie), însă nu ştiu cum vor evolua în perioada următoare. În judeţ, în primăvara aceasta, până acum, nu am avut mai mult de 10 l/mp. Este o regiune unde deja seceta a început să se accentueze. În viitor, intenţionez să desfăşor agricultură ecologică pe 200 ha.”

Picture
IF Vasile Ardelean,
comuna Chelnita, judeţul Maramureş


„Avem un tractor mai vechi, marca McCormik, şi am dori să achiziţionăm unul nou, nu de putere mare deoarece terenul agricol este în lunca Mureşului şi se lucrează mai uşor. Ne-am dori un tractor de 60 CP. Nu excludem varianta de a accesa bani europeni pentru a ne dota ferma deşi până acum nu am mai încercat să depunem în acest sens un proiect. Acum însă ne interesăm să facem acest demers şi poate vom reuşi să cumpărăm tehnică agricolă cu sprijin financiar de la UE. Ceea ce vrem să mai realizăm este să ne extindem suprafaţa agricolă. Există posibilitatea de a arenda pentru că sunt persoane mai în vârstă care nu mai pot să muncească pământul. Suprafaţa agricolă pe care o lucrăm nu este mare şi este cultivată cu grâu, secară, porumb, cartof şi plante furajere.”

Picture
PF Pustai Petru Mihai,
localitatea Râciu, judeţul Mureş


„Mă interesez să achiziţionez un tractor de 110 CP şi oscilez în a alege între un John Deere, la care apreciez fiabilitatea şi costul redus de întreţinere, şi un tractor marca Landini. În fermă mai avem trei tractoare, un Fendt second-hand de 180 CP şi două U650 de 65 CP. Intenţionez să cumpăr prin credit bancar şi nu prin proiect pentru că am depus de trei ori pe măsura destinată instalării tinerilor fermieri şi nu a fost acceptat. Aşadar, nu voi mai încerca pe nici o altă măsură, iar varianta rămasă este creditul bancar. Lucrăm o suprafaţă agricolă de 135 ha, cultivată în toamnă cu grâu şi orz, iar acum urmează să semănăm porumb. 90% din producţia agricolă este destinată pentru hrana animalelor, pentru că avem peste 100 de capete de vaci, tineret şi matcă. Având activitatea zootehnică, pot spune că ferma are un circuit închis. Foarte multă mulţumire aduce partea de creştere a tăuraşilor pentru carne, iar laptele obţinut înseamnă pentru noi venitul zilnic. Este o activitate grea. În momentul de faţă, consider că partea de dezvoltare este suficientă, însă foarte important este să creştem gradul de dotare şi modernizare al fermei.”

Picture
PF Motoc Marius,
comuna Recea, judeţul Braşov


„Am venit la această expoziţie pentru a ne interesa de tehnică agricolă, deoarece ar trebui să reînnoim o parte din utilajele cu care lucrăm. Am dori să depunem un proiect pentru accesarea fondurilor europene, dar pentru aceasta trebuie să dispunem şi noi de bani. Avem o suprafaţă agricolă de 47 ha şi o activitate zootehnică, de creştere a suinelor. Acum avem 24 de scroafe şi vrem să mărim efectivul de animale. Dorim, de asemenea, să ne mărim şi suprafaţa agricolă. Cultura care ne-a adus un profit bun şi de care suntem mulţumiţi este cartoful. Este o cultură care necesită o investiţie mai mare, dar şi preţul de valorificare a fost unul mulţumitor. În toamnă a fost de 80 bani/kg, iar peste iarnă a variat între 1 şi 1,5 lei/kg. Pentru această cultură alocăm o suprafaţă de 11 ha. Terenul îl lucrăm noi, dar mai luăm şi zilieri toamna, de exemplu la recoltarea cartofilor. Avem o combină de recoltat cartofi, dar mai plătim patru oameni care să ne ajute. Nevoia de utilaje este mare, cele pe care le avem nu mai fac faţă pentru suprafaţa pe care o lucrăm acum. Vrem să ne extindem ferma, să mai cumpărăm pamânt dacă este posibil. Am achiziţionat 11 ha, dar cu mari greutăţi, pentru că a trebuit să cumpăr de la 30-40 de persoane. A fost foarte dificil să comasez acea suprafaţă.”

Picture
PFA Criste Marcel,
localitatea Coroieni, judeţul Maramureş


„Ne interesăm să cumpărăm un utilaj pentru curăţarea păşunilor, care să distrugă muşuroaiele şi să defrişeze spinii. Avem 37 de hectare de păşuni şi fâneaţă pentru care beneficiem de sprijin financiar, acordat prin măsura de agromediu. Nu este dificil de întreţinut păşunile dacă în fiecare an se fac operaţiile specifice.” Ferma are 250 ha, din care aproximativ 100 ha se află în proprietate. La această dată (n.r. - 26 aprilie) este secetă în zona noastră, plantele suferă în special cele de primăvară, pe care le-am semănat de curând.”

Picture
PFA Chiş Iosif,
localitatea Carei, judeţul Satu Mare


„Am venit la expoziţia Agraria ca să vedem noutăţile în materie de tehnică agricolă. Doresc să cumpăr un tractor de 160-200 CP, iar în fermă mai avem două tractoare, marca Deutz Fahr, de 100 şi 140 CP. În privinţa recoltării, avem o combină Claas. Nu m-am hotărât deocamdata ce marcă de tractor urmează să achiziţionez. Investiţia va fi realizată cu bani proprii, nu cu fonduri europene. Am depus un proiect pe măsura instalării tinerilor fermieri, care a fost declarat eligibil, dar fără finanţare. Nu cred că o să mai depun proiect, am făcut multe drumuri şi hârtii. Consider că se negociează mult mai bine dacă ai bani cash. Am făcut economii, iar anul acesta am reuşit să cumpăr un tractor Deutz Fahr, o semănătoare pentru prăşitoare şi o maşină de erbicidat. Cu bani lichizi se negociează mult mai bine, pe când dacă cumperi în leasing, până la finalul contractului, ajungi să plăteşti aproape dublu utilajele cumpărate. Aşa că mai bine lucrezi cu maşinile agricole mai vechi până când economiseşti banii necesari. În agricultură totul este imprevizibil, nu ştii cum va fi anul, dacă vor fi producţii şi preţuri bune, iar dacă ai leasing trebuie să plăteşti ratele indiferent de condiţii. Ferma are 250 ha, dintre care aproximativ 100 ha se află în proprietate. La această dată (n.r. - 26 aprilie) este secetă în zona noastră, plantele suferă, în special cele de primăvară, pe au fost semănate recent.”


Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE