REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - MAI 2016

15/5/2016

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - MAI 2016:
  • Cum se prezintă starea culturilor agricole?
  • Aţi finalizat campania de însămânţare a celor de primăvară?
  • Aţi primit subvenţia?
Marius Grigoraş, administrator SC Aligrig Agro, localitatea Drăgăneşti, judeţul Prahova

„Ploile căzute în ultima perioadă ne-au afectat activitatea agricolă. Principala problemă cu care ne confruntăm este băltirea. Din fericire, am reuşit să însămânţez floarea-soarelui şi porumb pe o suprafaţă totală de circa 270 ha, dar, din păcate, 50 ha sunt afectate de băltire. Am finalizat semănatul într-o săptămână şi am avut o răsărire perfectă la ambele culturi. Am semnalat la culturi atac de Tanymecus, nu foarte grav, cu toate că am efectuat tratamentul la sămânţă. A trecut faza critică, dar sunt colegi agricultori care au înregistrat un atac mai puternic şi au trebuit să revină în vegetaţie cu un insecticid. Nu ştiu când vom putea intra în câmp să erbicidăm şi dacă atunci nu va fi prea târziu. Avem în dotare o instalaţie de erbicidat de ultimă generaţie şi acum ne uităm la ea. La cultura de grâu trebuie să efectuăm tratamente împotriva bolilor foliare şi a dăunătorilor. Pentru noi sunt lucruri destul de grave, iar prognoza anunţă în continuare ploi. Cu siguranţă, producţiile vor fi diminuate din cauza condiţiilor nefavorabile însă pericolul este să nu putem efectua tratamentul împotriva ploşniţei şi la recoltare grâul să nu aibă calităţi de panificaţie, ceea ce va conduce la preţuri mici de valorificare. În privinţa subvenţiei pe suprafaţă, am primit doar o parte, nu integral. Este o problemă la nivel de ţară. Nu ştiu ce s-a întâmplat că până la urmă parcelele pe care le lucrăm sunt aceleaşi. Lucrez o suprafaţă agricolă de 700 ha, ocupată cu grâu, rapiţă, orzoaică de toamnă, floarea-soarelui şi porumb.“
Picture
Ion Anghel, administrator SC Arend Crai Nou, localitatea Buzoeşti, judeţul Argeş

„Culturile de toamnă, grâu (200 ha) şi rapiţă (125 ha) arată bine, nu foarte bine. La recoltare, când intrăm cu combina în câmp, vom vedea ce producţii vom obţine. Apreciez că 20% din suprafaţă este afectată de băltiri. Au căzut foarte multe ploi. Sunt fermieri care se plâng că nu au reuşit să semene nici floarea-soarelui. Eu, din fericire, am reuşit să termin semănatul culturilor de primăvară. Floarea-soarelui este răsărită, iar la porumb mai avem puţin şi într-o zi terminăm (n.r. - 9 mai). Din cele 200 ha, mai avem de semănat 10-12 ha. Anul trecut semănam floarea-soarelui pe 23 mai şi la porumb finalizam pe 25 mai. În zilele următoare va trebui să intervenim cu tratamente. La cultura grâului vom aplica produsul Acanto pentru a combate bolile foliare. De asemenea, vom combate şi dăunătorii, în special ploşniţa cerealelor. Unul dintre insecticidele folosite este Fury. Este un produs foarte bun. Acum, sunt în câmp pentru că administrez azot la grâu, în cantitate de 100 kg/ha. Îngrăşămintele le aplic fracţionat. Am administrat şi uree, nitrocalcar, complexe în speranţa că vom obţine producţii bune. În zona noastră solurile sunt mai sărace, iar la grâu obţin o producţie medie de 5.000 kg/ha. Producem şi sămânţă de grâu pentru a ne asigura cantitatea necesară în fermă. Porumbul este o cultură care ne-a ajutat tot timpul, având un preţ de valorificare ceva mai bun. Recolta medie este de 6.000 kg/ha şi folosesc hibrizi de la mai multe companii, precum Pioneer, Monsanto, KWS, Maisadour. Suprafaţa totală pe care o lucrez este de 650 ha. Am primit avansul în toamnă şi acum diferenţa. Mai trebuie să primesc banii pentru înverzire. Sunt mulţi fermieri care nu au primit nici un ban, deşi nu au fost la control. Avem nevoie de bani ca de pâine caldă pentru că trebuie să cumpărăm inputurile necesare, gen îngrăşăminte, seminţe, motorină etc.“

Picture
Constantin Bazon, vicepreşedinte LAPAR şi preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea

„În judeţ, precipitaţiile care au căzut au afectat în special suprafeţele care trebuie să fie însămânţate cu porumb şi, pe alocuri, chiar şi cu floarea-soarelui. Sunt anumite zone unde este imposibil să fie însămânţate în următoarele 10 zile. Apreciez că 10-15% din suprafaţa cu porumb nu poate fi semănată din cauza excesului de umiditate. Furtunile, vijeliile care au fost în această perioadă au culcat suprafeţe însemnate de orz şi grâu, mai ales culturile care promiteau producţii bune. Suprafeţele unde culturile sunt culcate cred că oscilează, la ora actuală, între 14 şi 18%. Se vor obţine producţii, însă acestea vor fi mai mici. Culturile de toamnă sunt afectate şi de băltiri, într-un procent mai mic, de circa 3-4%, unde au dispărut integral. Anul acesta ne confruntăm la cultura de porumb şi cu un atac puternic de Tanymecus cum nu am avut în ultimii 30-35 de ani, atât în judeţul nostru, cât şi în cele învecinate. Colegii tratează sau reîntorc culturile care au fost decimate chiar şi într-o zi de răţişoară. Densitatea mare a dăunătorului a făcut ca doar tratamentul la sămânţă să nu asigure combaterea lui. Este un an agricol destul de dificil, în condiţiile în care până acum era promiţător la culturile de toamnă, la grâu şi rapiţă. Ploile, vijeliile şi grindina căzută au afectat culturile agricole. Nu este un an plin de speranţe. Campania de însămânţare a porumbului decurge anevoios. Referitor la întârzierea subvenţiilor, precizez că nu este vina agricultorilor pentru lentoarea autorităţilor şi a softului care trebuia finalizat. Anul trecut, în loc să flexibilizeze procedura de primire a cererilor, nu au făcut altceva decât să complice lucrurile, au introdus tot felul de reguli, precum identificarea fără echivoc a parcelei sau marja de abatere de 0,75 m. Avem inputuri neachitate încă de anul trecut. Promit că vor plăti subvenţiile, că vor acorda şi sumele pentru înverzire însă între ceea ce spun şi ce fac este o diferenţă extraordinară. Aşteptăm banii, ne tot verificăm conturile şi ei nu vin. Este un segment mare de fermieri care au fost la diferite tipuri de control, clasic, teledetecţie etc., şi ei nu au primit absolut nici un leu. Este o adevărată problemă. Campania de depunere a cererilor pentru 2016 decurge bine pentru că au mai simplificat din proceduri.“

Picture
PF Tudor Dorobanţu, localitatea Corbii Mari, judeţul Dâmboviţa

„Lucrările agricole sunt întârziate din cauza vremii capricioase. Nu am reuşit nici să recoltez lucerna, perioada optimă fiind până în 16 aprilie. Sunt mulţi fermieri care nu au reuşit să termine campania de semănat. Nici eu nu am terminat de semănat porumbul. Culturile de toamnă arată bine, dar umiditatea în exces va conduce la apariţia bolilor şi a dăunătorilor. Voi fi nevoit să aplic tratamente aeriene. S-au înregistrat vânturi puternice care au culcat culturile de primăvară şi în terenuri bălteşte apa. Am mai vorbit şi cu alţi agricultori din alte judeţe şi toată lumea este întârziată cu lucrările. Ne dăm toată silinţa să aplicăm tehnologie, însă clima nu ne ajută, iar în România, piaţa, care joacă un rol determinant, este haotică şi controlată de diverşi jucători, iar noi, fermierii, suntem mereu în pierdere. Nu ne putem compara cu cei din alte state, nici măcar cu cei din Bulgaria sau Polonia, atât în privinţa subvenţiilor, cât şi a preţurilor obţinute la materiile prime, nu mai spun de capitalizare. Ar trebui găsite soluţii pentru a ieşi din această criză  şi să ajungem să ne asigurăm măcar necesarul alimentar naţional. Subvenţiile, în afară de unele plăţi acordate în avans în toamnă, s-au făcut cu mare întârziere. Opinia mea este că nu sunt bani căci altfel le plăteau. Un alt aspect este legat de documentele pe care ni le-au cerut. În loc să simplifice procedura, nu au făcut decât să complice lucrurile. Era necesară o campanie de informare înainte de depunerea cererilor de plată astfel încât toţi fermierii să fie bine informaţi.“

Ana IONIȚĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE