REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - MAI 2017

15/5/2017

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii MAI 2017

-  Ce suprafaţă ocupă porumbul în ferma dvs?  V-aţi confruntat cu atacul de răţişoară?

-  Care este părerea dvs. cu privire la posibilitatea ca glifosatul să nu mai fie reautorizat?


Picture
II Moise Stelian, oraş Ianca, judeţul Brăila

„Lucrez o suprafaţă agricolă de 250 ha, din care cultura porumbului ocupă circa 70 ha. În asolament mai cultiv floarea-soarelui, rapiţă, grâu şi mazăre. Este importantă folosirea de sămânţă certificată pentru a obţine producţii mari. Sămânţa trebuie să provină de la firme producătoare de renume, cunoscute. În privinţa atacului de răţişoară, pot să vă spun că anul acesta am avut probleme mai mici decât în 2016 deoarece am folosit un insecticid nou, se numeşte Inazuma, şi a dat rezultate foarte bune, iar după o singură aplicare am stopat atacul dăunătorului. Produsul are o acţiune complexă, atât sistemică, cât şi de contact. Răţişoara este omorâtă chiar dacă nu mănâncă din plantă. La tratamentul de sămânţă am folosit produsul Seedoprid. Anul trecut am folosit în vegetaţie insecticidul Mospilan, dar nu am reuşit să stopez atacul, au rezultat goluri în cultură şi a trebuit să întorc porumbul şi să reînsămânţez o solă de 30 ha. Peste drum aveam o solă cultivată cu floarea-soarelui şi am constatat că răţişoara nu s-a dus acolo, preferând lanul de porumb. Este o invazie de răţişoară, unii colegi au trebuit să aplice 3-4 tratamente, pentru că dăunătorul venea din alte părţi pe terenurile lor. Este important să intervii la timp pentru că altfel rişti să pierzi cultura. La această oră, porumbul este în faza de 5-6 frunze şi a trecut de pragul la care era sensibilă la Tanymecus. Vă închipuiţi ce dezastru s-ar fi întâmplat dacă nu aveam voie să aplicăm tratamentul la sămânţă. Chiar şi aşa, abia reuşim să ţinem dăunătorul sub control. Pentru noi, faptul că se pune sub semnul întrebării reautorizarea glifosatului nu este o veste bună. Eu folosesc glifosat an de an şi sunt mulţumit de acţiunea sa deoarece pot ţine buruienile sub control. Îl aplic şi pe miriştea de grâu, cu bune rezultate. Am început activitatea în agricultură în anul 2005 şi terenurile pe care le-am luat erau îmburuienate, cu stuf înalt cât tractorul, şi nu aveam cum să-l distrug altfel decât cu glifosat. Culturile nu au fost afectate de condiţiile climatice nefavorabile. Toate, chiar şi rapiţa, se prezintă foarte bine.“

Picture
Gheorghe Negrea, administrator SA „Petru Rareş“, comuna Cuca, judeţul Galaţi

„Administrez o suprafaţă de aproximativ 2.500 ha. În cadrul societăţii, cultura de porumb a scăzut ca suprafaţă, din păcate, de la circa 600 ha până la 210 ha. Noi lucrăm pe baza unei comenzi din partea membrilor asociaţi şi nu au mai fost solicitări să cultivăm porumb. Valorificarea porumbului pentru consum nu prezintă interes din cauza faptului că are un preţ mic. La porumb, urmărim să obţinem o producţie medie de cel puţin 5 t/ha. Avem un teren în pantă, un cernoziom erodat, slab productiv, însă îl sprijinim prin aplicarea de îngrăşăminte chimice. Suntem o unitate producătoare de seminţe, autorizată pentru utilizarea seminţelor în cadrul fermei şi nu pentru comercializare. În trecut am produs sămânţă de porumb şi floarea-soarelui, însă în această activitate întâmpini anumite greutăţi privitoare la respectarea distanţei de izolare. Folosim sămânţă certificată la toate culturile. Nu putem să folosim altfel de sămânţă şi să fim eficienţi. Lucrăm cu multe firme producătoare de seminţe, precum Pioneer, Monsanto, KWS, Euralis etc. Toate companiile cu care colaborăm au hibrizi performanţi, care asigură randamente foarte mari. Nu am întâmpinat probleme cu Tanymecus, însă am văzut la vecini că se confruntă cu această problemă. Probabil că prezenţa resturilor vegetale, rămase la suprafaţă, a favorizat dezvoltarea şi atacul dăunătorului. Am observat că acolo unde s-a lucrat fără arătură sunt probleme. În cadrul exploataţie noastre efectuăm arătura an de an, însă fiecare ţine seama de experienţa sa şi aplică tehnologia pe care o consideră cea mai bună. Există înlocuitor al glifosatului. Personal, nu sunt adeptul folosirii lui, însă în anumite situaţii se impune efectuarea tratamentului cu glifosat. Culturile noastre arată bine, nu au fost afectate de condiţiile meteo. Am semănat, la experienţa pe care o avem, atunci când trebuia şi porumbul s-a dezvoltat bine. În perioada 19-24 aprilie a fost la noi o perioadă rece şi a căzut zăpadă. Noi am semănat după 25 aprilie.“

Picture
Bogdan Gheorghe, SC Danov Alex SRL, localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila

„Lucrăm o suprafaţă de 450 ha, din care cultura de porumb, cu loturi de hibridare, reprezintă circa 40%. Avem 80 ha de loturi de hibridare pentru Pioneer şi Caussade Semences, iar porumbul pentru consum ocupă circa 50 ha. Folosesc numai sămânţă certificată. I-aş sfătui şi pe micii gospodari să folosească astfel de sămânţă pentru că sporul de producţie pe care îl asigură poate să fie cu 25-30% mai mare. Sunt producător de seminţe de circa 40 de ani. La începutul afacerii am produs seminţe de legume, iar de vreo 10 ani produc seminţe de cereale. În acest moment, producem seminţe pentru culturile de grâu, orz şi porumb. Nu putem produce sămânţă de floarea-soarelui pentru că se cere o distanţă de izolare de 2.000 m, pe care nu o putem asigura. La porumb însă distanţa de izolare este între 200 şi maximum 300 m. Cheltuielile pentru producerea de seminţe sunt duble faţă de cele înregistrate la culturile pentru consum, iar aceste costuri cresc din cauza faptului că folosim îngrăşăminte chimice în cantităţi mai mari, efectuăm o serie de lucrări, precum castrarea, purificarea şi irigăm. Aplicăm 4-5 udări. Dispunem de sisteme de irigaţii pe jumătate din suprafaţă. Din acest an, apa până la staţia de pompare este gratuită. Suntem la treapta a II-a de udare. Preţul la valorificarea seminţelor este satisfăcător. Venitul la unitatea de suprafaţă se situează între 10.000 şi 13.000 de lei, dar au fost ani când am obţinut 15.000 de lei. În acest an, nu am avut probleme cu răţişoara porumbului pentru că am tratat sămânţa conform recomandărilor, la doza optimă. În zona noastră nu a fost atac. Referitor la glifosat, această substanţă activă este eficientă şi are acţiune totală. Dacă se vor impune restricţii, desigur că ne vom conforma, dar am înţeles că va apărea un alt erbicid în locul glifosatului. Putem folosi glifosat până în luna august. Pe piaţă există erbicide eficiente care se aplică în preemergenţă şi în vegetaţie şi care dau rezultate foarte bune. Glifosat este foarte util atunci când ai un teren îmburuienat. Personal, nu l-am folosit mai mult de 2-3 ori în activitatea mea de 50 de ani în agricultură. Anul trecut, de exemplu, l-am aplicat la distrugerea miriştei. Toate culturile arată bine în câmp. Avem un teren bun, este elita judeţului şi ne ajută să obţinem producţii mari.“

Picture
Alexandru Spinciu, administrator Spicons Impex, localitatea Feteşti, judeţul Ialomiţa

„În cadrul fermei cultivăm porumb pe o suprafaţă de 180 ha, în sistem irigat. Anul trecut producţia medie obţinută a fost de 15 t/ha, dar au fost sole une am realizat chiar şi 19-20 t/ha. Ponderea cea mai mare o ocupă hibrizii Dekalb, de la compania Monsanto. În fiecare an testăm hibrizi de la companiile producătoare de seminţe pentru a îi alege pe cei productivi şi pe cei care se pretează cel mai bine condiţiilor din exploataţia noastră. Anul acesta am avut mari probleme cu atacul de Tanymecus. Cu toate că am efectuat două tratamente în vegetaţie, a trebuit să întorc cultura de pe o suprafaţă de 7 ha. Şi în 2016 m-am confruntat cu atacul de răţişoară, dar anul acesta a fost invazie. A fost un cumul de factori care a favorizat dezvoltarea dăunătorului. Am văzut cum se hrănea dăunătorul din plantă, sub crusta care s-a format. Este un an deosebit din acest punct de vedere şi consider că vom înregistra o scădere a producţiei cu 10%. Din punctul meu de vedere, o tehnologie de top nu poate exista fără utilizarea glifosatului. Poţi utiliza alte insecticide, o combinaţie de produse, dar efectul nu este acelaşi. În plus, ar fi o lucrare mai scumpă, dar şi mai poluantă, pentru că în loc să aplici un singur produs, utilizezi mai multe insecticide. Cu ajutorul glifosatului cureţi terenurile şi faci o igienă corespunzătoare a acestora. Referitor la condiţiile climatice, din fericire, în zona noastră, în partea de S-E a judeţului Ialomiţa, nu am avut mai mult de două zile temperaturi de 0 grade Celsius, iar la culturile de toamnă pagubele sunt minime. Culturile de primăvară au înregistrat o stagnare în dezvoltare. Este prematur să spun cât de mult va fi afectată producţia. Va exista totuşi o scădere. Anul acesta, spre deosebire de cel anterior, sperăm să obţinem o producţie de 13 t/ha, cu toate că tehnologia este identică cu cea aplicată în 2016.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE