REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - MARTIE 2014

15/3/2014

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - MARTIE 2014:

- Care sunt problemele principale cu care vă confruntaţi în producţie şi la care aşteptaţi soluţii din partea specialiştilor din domeniu?

Picture
II Soisun Vasile, localitatea Pietroşani, judeţul Teleorman

„În această iarnă ne-am ocupat de întreţinerea utilajelor agricole, iar în ultima perioadă am fertilizat culturile agricole însămânţate în toamnă, respectiv orz şi grâu. În parcul tehnic deţin atât tractoare româneşti, cât şi străine, cum ar fi John Deere, de 240 CP, şi un Deutz Fahr de 100 CP; ultimul l-am achiziţionat anul trecut. Pentru că aveam nevoie de o combină nouă, iarna aceasta am reuşit să cumpăr una şi, pentru că mai am o maşină de recoltat John Deere, modelul JD 2058, cu care lucrez şi de care sunt mulţumit, m-am orientat tot spre această marcă. Am cumpărat modelul JD W540. Reînnoirea parcului de maşini şi utilaje agricole din fermă reprezintă o permanentă preocupare. Nu am reuşit să accesăm fonduri europene pentru modernizarea exploataţiei şi toate investiţiile în utilaje le-am realizat cu bani proprii. Am fost în această perioadă la diverse simpozioane organizate de firmele BASF, Limagrain şi Pioneer, pentru a mă informa cu privire la noua gamă de produse. Astfel de informaţii mă interesează pentru că în fiecare an încercăm un produs nou, fie că este vorba de un soi sau hibrid, fie de un produs de protecţie. În campania din primăvară aş dori să cultiv pentru prima dată hibrizi de porumb RAGT. Numai cultivând în propria fermă poţi să vezi într-adevăr cum se comportă. Anul agricol 2014 a început promiţător, culturile de păioase arată bine în câmp, însă nu ştim cum vor evolua. Ne aşteaptă o perioadă grea la semănatul culturilor de porumb şi floarea-soarelui din cauza deciziei de interzicere a tratamentului la sămânţă. Ne este teamă mai mult de atacul răţişoarei la cultura de floarea-soarelui. Sperăm să apară produse care să poată înlocui acele substanţe interzise, însă nu ştim dacă se va întâmpla aşa de repede. Scenariul pesimist este acela de a reînsămânţa culturile agricole. În fermă, am nevoie de mărirea capacităţii de depozitare a producţiei agricole. La ora actuală pot înmagazina circa 700 de tone, însă dorim să ne extindem şi să putem stoca cel puţin 2.000 de tone. Anul acesta aş dori să finalizez acest plan, am achiziţionat deja un teren pe care urmează să fie construite. Ne-am dori să ne mai extindem şi suprafaţa agricolă, însă există o mare bătălie pe achiziţia de teren, pentru că sunt şi foarte mulţi fermieri în zonă. Pe cele 500 de hectare pe care le administrez, culturile de cereale păioase ocupă circa 250 ha, iar restul va fi cultivat cu prăşitoare. De 2 ani nu mai cultiv rapiţă, pentru că am fost nevoit de multe ori să o întorc.”

Picture
Minuş Dascălu, administrator SC Agro Dasmiov SRL,
localitatea Văleni, judeţul Olt


„Este o perioadă un pic cam încurcată, din cauza faptului că precipitaţiile căzute în ultimele săptămâni ne-au împiedicat să administrăm îngrăşămintele chimice la culturile de toamnă, astfel că va trebui să le aplicăm mai târziu, probabil la începutul lunii aprilie. Nu vom administra azot, ci uree, în cantitatea de 250 kg/ha. Cerealele păioase se prezintă bine, însă va trebui să facem această lucrare de fertilizare pentru a se dezvolta armonios. O dată ce vremea ne va permite, va trebui să aplicăm tratamente cu insecticide şi erbicide la cultura de rapiţă. Înainte de precipitaţii a fost o perioadă călduroasă, care a favorizat apariţia insectelor în cultura de rapiţă. În această perioadă ne-am ocupat şi cu achiziţia inputurilor necesare în agricultură. Privitor la investiţii, anul acesta nu ştiu dacă voi demara vreuna, pentru că 2013 nu a fost un an tocmai favorabil, din cauza preţurilor mici de valorificare. Anul trecut am început construcţia unei magazii de depozitare, cu capacitatea de 1.000 de tone, pe care voi încerca s-o finalizez în 2014. Fermierii vor fi afectaţi de interzicerea tratamentului la sămânţă, pentru că este un risc prea mare să plantezi sămânţă netratată. Răţisoara porumbului este dăunătorul de care ne temem cel mai mult şi la cultura florii-soarelui mai mult decât la porumb. Nu a trebuit să facem reparaţii la maşinile agricole din fermă pentru că marea majoritate sunt noi. Lucrez o suprafaţă agricolă de 430 ha, care a fost însămânţată în toamnă cu rapiţă (50 ha), orz (35 ha) şi grâu (135 ha). Restul de teren agricol va fi cultivat cu porumb şi floarea-soarelui.”

Picture
George Lazăr, oraş Costeşti, judeţul Argeş

„Pentru că am o plantaţie viticolă, care ocupă o suprafaţă de 11 ha, în această perioadă ne-am ocupat cu tăierile specifice. Soiurile pe care le avem sunt Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir şi Fetească Neagră. Plantaţia a fost înfiinţată cu fonduri din programul naţional de reconversie şi este în anul 6. Accesarea banilor europeni nu a fost uşoară, doar trei persoane, însumând circa 65 ha, au reuşit să beneficieze de acest program la nivelul întregului judeţ. Vinul îl facem ca pe vremea dacilor, nu încărcăm butucii cu mulţi ciorchini, pentru că ne orientăm spre a obţine o producţie de calitate. Aplicăm o tehnologie minimală, cu puţine lucrări şi tratamente. Spre exemplu, anul trecut am aplicat doar trei tratamente, cu produse care nu au impact negativ asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător. Tratăm efectiv atunci când este absolut necesar. Producem vinuri sub brand propriu, Casa de Vinuri George Lazăr. Problema majoră cu care ne confruntăm este valorificarea. Am încercat să colaborez cu reţelele de supermarketuri, însă fără succes. La nivelul ţării, sunt peste 10 mii de mici viticultori care nu au acces în marile magazine de retail pentru a-şi valorifica producţia. O altă problemă este şi aceea că nu avem acces la finanţare. Băncile nu au deschidere pentru agricultori. Subvenţia pe suprafaţă la viticultură, de 550 lei/ha, este dată doar din bani europeni. La legumicultură nu se acordă nimic, nici de la bugetul de stat şi nici de la UE. În acest sector problemele cu care ne confruntăm sunt şi mai grave. Am 10 ha de legume, din care 5.000 mp sunt protejaţi. Acum suntem ocupaţi cu semănatul legumelor, urmând ca în perioada 1-10 mai să plantăm răsadurile. O parte din producţie o valorificăm la fabrica Topoloveni, care este ultramodernă şi, din păcate, printre puţinele care au mai rezistat. 40 de hectare erau cultivate înainte cu legume, iar acum vor fi semănate cu porumb, pentru că este dificil să mai continuăm, din cauza efortului financiar. În fermă sunt necesare multe investiţii, însă, din păcate, nu avem suportul financiar să le putem întreprinde.”

Picture
Gheorghe Olteanu, administrator SC Glia Brătăşani SRL,
comuna Trivalea- Moşteni, judeţul Teleorman


„În această perioadă ne-am ocupat de achiziţia de pesticide, îngrăşăminte chimice şi seminţe. Ne ducem des în câmp pentru a vedea cum evoluează culturile agricole şi dacă sunt probleme. Din cauza ploilor, în unele locuri bălteşte apa şi va trebui ca în vară să mai adâncim canalele de desecare. La cultura de rapiţă va trebui să aplicăm până la sfârşitul lunii martie un tratament cu un erbicid, deoarece am văzut că sunt buruieni şi vom intra imediat ce se mai zvântă pământul. Tot atunci vom aplica şi un insecticid pentru combaterea dăunătorilor specifici. La cultura de grâu vom aplica un erbicid la începutul lui aprilie. Culturile de toamnă arată foarte bine, iarna a fost blândă şi a permis dezvoltarea lor. În acest interval de timp ne-am ocupat şi cu reparaţiile şi pregătirea maşinilor şi a utilajelor agricole pentru campania de primăvară. Totodată, am început să lucrez la o magazie pentru stocarea recoltelor agricole, pe care intenţionez s-o termin în acest an. Iniţial doream să fac un proiect european pentru construcţia de silozuri, însă am renunţat. Magazia va avea o capacitate de 2.000 de tone. În acest an construcţia spaţiilor de depozitare va fi principala preocupare. Nu ştiu dacă voi investi şi în altceva în 2014, însă am mai avea nevoie de o combină. Ne orientăm să aibă un număr mic de ore de funcţionare şi să fie marca Claas. Am participat la diverse simpozioane şi am fost la unul organizat de BASF, deoarece sunt interesat de noi produse pentru protecţia culturilor agricole. Exploatez o suprafaţă agricolă de 1.530 ha, din care 213 ha sunt cu rapiţă, 100 cu orz şi 614 ha cu grâu. Restul suprafeţei va fi ocupată în primăvară cu porumb şi floarea-soarelui.”


Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE