REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - MARTIE 2015

15/3/2015

0 Comments

 
Picture
 - Consideraţi binevenită diminuarea cotei TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe, de la 24%, în prezent, la 9% începând abia cu 1 ianuarie 2016?

 - Va duce această scădere a TVA la o albire a zonelor gri şi negre din economia românească, în special cea a importurilor neimpozitate de legume şi fructe din străinătate?
Picture
Marian Popa,
fermier, lucrează 1.500 ha de cultură mare în zona de nord a judeţului Teleorman:

„O scădere a TVA la produsele de origine animală şi la legume-fructe este binevenită. Această decizie nu poate să ducă decât la o scădere a preţului alimentelor pentru populaţie, implicit la creşterea consumului. Cred că Guvernul acesta, mai la disperare sau nu, încearcă să facă şi lucruri bune. Trebuia însă să ia aceste măsuri chiar de acum un an, nu din 2016. La modul general, pentru sectoarele vizate, aceasta este o măsură bună şi îndelung aşteptată. Eu am lucrat şi cu TVA de 18 la sută şi mă consider în momentul acesta neîndreptăţit pentru că eu cumpăr cu TVA şi vând fără, fiindcă lucrez în sectorul vegetal. Fac cerere de recuperare a taxei şi primesc banii după trei luni. Dacă întârzii o zi şi nu plătesc impozit pe salarii sau pe ce mai am eu acolo, primesc penalităţi. Acesta nu este un lucru bun pentru mine. Plătesc şi primesc la trei luni sau la un an uneori. În ceea ce priveşte modificarea de taxe şi impozite, după părerea mea trebuie vorbit mai mult cu societatea civilă, ce anume îşi doreşte. Această decizie-şoc a actualului Guvern a venit ca o bombă, subit şi, evident, trebuie analizat ce se va întâmpla după. Sunt convins însă că vor exista persoane pregătite să analizeze ce se întâmplă în economia României cu această diminuare de TVA. Nu ştiu ce a adus bun mărirea TVA în România, mai ales la alimente. Cred că măsurile luate înaine nu au fost gândite profund; decidenţii nu se consultă cu specialişti. Dacă ar fi să ne gândim la acea „albire”, în fapt la câştigarea luptei cu evaziunea fiscală, nu ştiu dacă mişcarea actualului Executiv va avea efectul scontat. Am umblat mult prin Europa şi prin lume şi n-am văzut, dacă m-am dus şi am luat un covrig, în Cehia sau în Germania, să mi se dea şi un bon fiscal de către comercianţii stradali. (...) Românul va încerca să găsească soluţii şi de această dată. (...) Deocamdată este o bulversare generală. (...) Şi spun asta pentru că sunt şi guri rele care spun un lucru: «Are Guvernul bani şi nu i-a cheltuit». Păi de ce? Pune TVA atât ca să facă bani şi nici nu ştie să-i cheltuiască sau poate i-a cheltuit uneori aiurea.“

Picture
Vonica Maniu,
fermier, lucrează circa 2.400 ha de cultură mare în judeţul Constanţa:

„Din păcate, nu întotdeauna suntem consultaţi când se iau astfel de decizii (n.r. - sectoarele, respectiv procentele de modificare a taxelor şi impozitelor). Totuşi este bine că ele vor deveni realitate, chiar şi dacă pe rând, aşa cum se gândesc cei care sunt la pupitre (vezi scăderea TVA pe lanţul grâu-făină-pâine şi, din 2016, la carne, peşte şi legume-fructe) (...) Probabil că - nu ştiu foarte exact cum stau cifrele - nu vor putea sau sunt doar nişte zone pe care politicienii încearcă să vadă cum vor sta indicatorii economici în viitor. Este clar că ar fi fost ideal să reducă TVA şi la materia primă din care sunt produse şi apoi comercializate mărfurile finite, dar sunt decizii în care, din păcate, aşa cum am spus, nu suntem întotdeauna consultaţi şi nu se ţine întotdeauna cont şi de părerea noastră. Vom vedea în viitor ce se va întâmpla. Cred că trebuie mai bine aprofundate lucrurile, mai bine precizate, mai bine puse pe hârtie şi mult mai bine prezentate, adică să ştim exact ce plătim, exact ce mâncăm şi preţul corect pe care trebuie să-l plătim pentru ele. Şi aici rolul mass-media este foarte important; este sursa de comunicare numărul 1. Sunt multe taxe şi impozite care, dacă stăm să le analizăm, câteodată sunt prea mari, mai ales pe domeniul acesta de activitate - industria agroalimentară. Este un domeniu specific, cu aplicabilitate diferită faţă de celelalte.“

Picture
Marcel Andrei,
preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România:

„De ce tocmai în 2016? Pentru că la anul s-ar putea ca acest Guvern să nu mai fie şi atunci povara ar urma să rămână pe umerii altora. Cu toate că, după ultimele statistici, se spune că avem ceva creştere economică, dar, după câte ştim, şi cu scăderea TVA la panificaţie nu s-a încasat ceea ce s-a aşteptat sau să fie diminuată evaziunea. Organele abilitate care trebuie să-i verifice şi să-i controleze pe cei care fac evaziune nu-şi vor face treaba, nu mergem înainte. Ceea ce se va întâmpla cu TVA la carne o să fie... un lucru bun; va beneficia de această măsură doar zona de inputuri, nu şi carnea. TVA trebuie să scadă în primul rând la producători! Dar, după câte înţelegem noi la ora actuală, TVA scade la procesator. Practic, va scăde TVA la produse şi, aşa cum ştim bine cu toţii, produsele au «uşoare urme de carne». Cu alte cuvinte, nu va scădea cota taxei pe valoarea adăugată la carne, ci la inputuri. Noi am susţinut mai mult scăderea TVA la lapte, deoarece pentru a creşte un copil ai nevoie de lapte în primul rând, nu de carne. Acolo sunt costuri! Acolo trebuie ajutată populaţia, dar sunt alte interese probabil. La noi ştiţi că nimic nu este întâmplător. Totul este în funcţie de interesele unora sau ale altora.“

Picture
Gheorghe Voica,
pomicultor, deţinător a 5 ha cu măr, al unei plantaţii cu căpşuni, cireşi şi pruni, respectv al unei pepiniere pomicole în comuna Mărăcineni, judeţul Argeş:

„Acum, că nu s-a luat mai devreme decizia de scădere a TVA la carne, peşte şi legume-fructe, nu mai putem face nimic. Este foarte bine şi de la 1 ianuarie 2016, fiindcă şi aşa este o concurenţă extraordinar de mare şi o presiune economică asupra României, cu preţuri de dumping cu care vin cei din Polonia, din Ungaria şi chiar din Italia. Micşorarea TVA ar trebui să înceapă de la materialul săditor, fiindcă eu, personal, am cumpărat din Olanda portaltoi de măr tip M106 şi M9 şi TVA era de 6 la sută. Mai mult, noi suntem deficitari şi la tehnologii, şi la utilaje, şi la cunoştinţe (...) În cazul nostru, cu o TVA de 24% şi o comercializare a mărului deficitară, spre exemplu, cu un leu kilogramul plus TVA, vă daţi seama că nu rămâne mai nimic din banii pentru dezvoltare şi atunci TVA redusă în sector ar putea duce la diminuarea evaziunii fiscale.În ceea ce priveşte evaziunea, kilogramul de măr, în capătul parcelei, în România, costă 80-90 de bani şi îl vindem cu un 1-1,20 lei kilogramul, păstrat până în martie. Anul acesta nu câştigăm aproape nimic. Mulţi s-au gândit chiar să abandoneze plantaţiile, chiar şi astea puţine care mai sunt, şi cei care vin cu mărfuri se bazează că ţăranul român vinde pe certificat de producător, iar pe lângă el sunt unii care aduc permanent cu tirurile mărfuri şi vând tot pe certificat de producător; ăştia ar trebui să respecte regulile care există în România. Când te duci într-o piaţă de angro, poate să fii prea prost ca să nu vezi care sunt fructele şi legumele din Turcia sau din alte ţări non-UE sau UE şi care sunt vândute pe certificat de producător. Inclusiv prazul este importat. Cea mai mare ruşine a României, moare olteanul de ciudă, îşi muşcă limba - cum să importăm praz din Olanda şi usturoi din China?“

Picture
Constanin Teodorescu,
lucrează 100 ha plantate cu pomi (cireş - 29 ha, 52 ha - vişin, prun - 9 ha, respectiv măr - 10 ha) în judeţul Bacău:

„Diminuarea TVA la carne, peşte şi legume-fructe va fi una pozitivă, sigur că da! Eu sunt unul dintre producătorii de fructe care valorifică marfă atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă şi m-am lovit în mod direct de vreo trei-patru ani acest comerţ ilegal pe care îl practică comercianţii cu transporturile de fructe din ţările vecine, iar eu am fost nevoit să vând aproape în totalitate producţia pe piaţa internă şi pe piaţa externă numai la vedere, transparent, cu TVA. Veniturile mele au fost marcate profund de acest TVA mare, iar faptul că lucrez la vedere, fiscalizat, este un lucru care mă apasă profund. În ceea ce priveşte diminuarea TVA atât în amonte, cât şi în avalul sectoarelor vizate, cumpărarea de inputuri, de combustibil, de substanţe de combatere a dăunătorilor, de material săditor, va avea un efect imediat şi important asupra pomicultorilor; asta dacă s-ar face. Dacă această măsură va fi pusă în practică, va avea un efect foarte bun pentru pomicultori. Din nefericire, pomicultorii nu sunt atât de uniţi şi nu au o formă organizatorică la nivel naţional cum au cei de la carne, spre exemplu, una care să ne facă să fim mai auziţi, mai vocali în privinţa relaţiilor cu autoritatea statului. Este posibil ca, în viitor, să putem avea întâlniri şi puneri de acord între pomicultori, să avem o ieşire mai vizibilă în viaţa economică, astfel încât să ne putem exprima punctul de vedere faţă de reducerea TVA, sau de alte măsuri menite să ne stimuleze în activitatea noastră de producţie (inclusiv faţă de evaziune). Că tot a venit vorba de evaziunea fiscală, ceea ce fac aşa-zişii comercianţi care transportă în mod sigur ilegal, din ţările vecine, fructe şi legume în cantităţi foarte mari şi fac concurenţă neloială producătorilor autohtoni, se simte foarte mult în capacitatea noastră de valorificare a propriei producţii.“

Ionel VĂDUVA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE