REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii NOIEMBRIE 2013

15/11/2013

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii NOIEMBRIE 2013

Cum a decurs campania însămânţărilor de toamnă şi ce vă planificaţi pentru 2014?

Picture
Francisc Laşcu, administrator al SC Euro-Helix, localitatea Coşoveni, judeţul Dolj

„În această toamnă avem 310 ha semănate cu orz şi 95 ha cu grâu. Rapiţă nu cultiv, însă în zonă sunt agricultori care seamănă rapiţă şi la unii culturile sunt frumoase, iar la alţii nu arată foarte bine. Anul acesta pentru noi a fost chiar mai slab pentru că producţiile au fost mici din cauza lipsei de precipitaţii. La aceasta s-a adăugat şi preţurile scăzute obţinute la valorificarea recoltelor. De la semănatul culturilor prăşitoare şi până la recoltarea lor au căzut doar 60 litri/mp. În zona noastră ne confruntăm destul de des cu seceta. La floarea-soarelui am realizat circa 2 tone/ha, iar la porumb 4.700 kg/ha. Am făcut multe investiţii anul acesta, parcul de utilaje a ajuns destul de mare, astfel că amortismentul este mai mare şi cu greu reuşim să nu avem pierderi. Am achiziţionat o combină John Deere, un tractor JD de 155 CP şi un utilaj pentru prelucrarea solului marca Lemken, modelul Karat. Am ajuns foarte repede la o suprafaţă mare şi a trebuit să realizez aceste investiţii. Până acum, pentru recoltarea culturilor plăteam un prestator de servicii. De această dată, pe lângă faptul că am avut combina mea şi am recoltat atunci când a trebuit, am reuşit să prestez câteva servicii. Încercăm pe cât posibil să înfiinţăm culturile prăşitoare doar pe terenurile scarificate în toamnă, lucrare pe care o facem o dată la doi ani, ca să menţinem cât mai multă apă în sol. Nu avem surse de apă pentru irigaţii şi nu putem face investiţii în sistemele de irigat, iar puţurile forate, din calculul economic, nu par foarte viabile. Nu am silozuri, 90% din producţia agricolă o valorific la recoltare. Dispun de o magazie cu o capacitate mai mică de stocare. Nu cred că în viitor voi face investiţii în construcţia de silozuri pentru că, după 2007, de când au apărut marii traderi de cereale în România, piaţa a devenit mai transparentă. Dacă analizezi pe termen lung, în opinia mea, nu cred că este o idee foarte bună. Acum urmează o perioadă de consolidare înainte de a mai face alte investiţii. Amortismentul este foarte mare deoarece am cumpărat numai utilaje noi şi costurile sunt mari. În plus, am lucrat puţin cu ele, pentru că anul acesta am avut 600 ha, iar din 2014 voi administra 1.100 ha.”

Picture
PF Micu Constantin, localitatea Gârleni, judeţul Bacău

„În această toamnă am înfiinţat culturi de rapiţă şi grâu şi am făcut arăturile pentru cele de primăvară. Rapiţa şi grâul au răsărit şi arată bine. 2013 a fost un an agricol bun din punct de vedere al producţiilor realizate, în schimb preţurile de vânzare au fost mici. Nu am reuşit să achiziţionez maşini şi utilaje agricole deoarece toate sunt scumpe. Intenţionez să cumpăr un tractor second-hand, care să aibă o putere cuprinsă între 120 şi 160 CP. Sunt beneficiar al Măsurii 141, iar anul viitor doresc să depun un proiect pe Măsura 121 şi aştept să apară Ghidul solicitantului ca să văd ce condiţii trebuie să îndeplinesc. Cu privire la ce ne aşteaptă anul următor, eu cred că există riscul ca preţurile de vânzare să fie la fel de mici, pentru că s-au făcut stocuri importante de produse agricole.”

Picture
Valerică Oanţă, administrator SC Valflor Nely Compani, localitatea Bârla, judeţul Argeş

„Am finalizat semănatul culturilor de toamnă, ele au răsărit şi arată frumos. Am înfiinţat cultura de rapiţă pe o suprafaţă de 100 ha, iar grâul pe 400 ha. Terenul rămas a fost arat pentru a-l pregăti pentru culturile de primăvară. În aceste zile finalizez recoltatul la cultura de sorg, o plantă pe care o am în asolament de circa 4-5 ani. În acest an, ea a ocupat o suprafaţă de 20 de hectare. Sorgul îl semăn pe o solă mai sărăcăcioasă, ce are un conţinut scăzut în elemente nutritive. Problema cu care mă confrunt la ora actuală este valorificarea sorgului, iar preţul oferit, de 0,4 lei/kg, nu este mulţumitor. Anul acesta, per ansamblu, nu a fost unul bun din cauza preţurilor mici obţinute la vânzarea producţiilor agricole. Recoltele obţinute nu au fost record, aşa cum s-a vehiculat în presă. Porumbul a avut cea mai slabă cultură sub aspectul profitabilităţii. Anul acesta nu am realizat investiţii, însă dorim să achiziţionăm un combinator şi chiar facem probe să vedem cum se comportă utilajul. Avem nevoie de astfel de utilaje deoarece ne ajută foarte mult la pregătirea terenului. Utilajul realizează mai multe operaţii printr-o singură trecere şi un alt avantaj, extrem de important pentru noi, este acela că nu elimină apa din sol.”

Picture
II Ene Marian, comuna Toporu, judeţul Giurgiu

„Lucrez o suprafaţă agricolă de 300 de hectare, iar culturile semănate în această toamnă sunt grâu (100 ha), orz (80 ha) şi triticale. Suprafaţa rămasă va fi cultivată la primăvară, în principal cu floarea-soarelui. La cultura de rapiţă am renunţat, deoarece am avut mai mulţi ani rezultate slabe. Anul agricol 2013 a fost unul bun sub aspectul producţiilor înregistrate şi unul prost pentru că am obţinut preţuri mici la valorificare. Pentru a dota parcul de maşini şi utilaje agricole din fermă, am realizat două proiecte pentru accesarea fondurilor europene, respectiv SAPARD şi FEADR. Anul acesta, din fonduri proprii, am investit în achiziţia unei prese de balotat. Anul viitor intenţionez să mai implementez proiecte sprijinite cu bani europeni şi, probabil, să investesc şi în construcţia unui spaţiu de depozitare, care să aibă o capacitate de 1.000 de tone. Pentru anul următor avem speranţa că va fi unul mai bun decât cel curent, însă va depinde de producţiile pe care le vom obţine şi, mai mult, de preţurile la care vom reuşi să ne valorificăm producţia agricolă.”




Ana MUSTĂŢEA

revista, agricultura, dialog cu fermierii noiembrie 2013
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE