REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - OCTOMBRIE 2017

15/10/2017

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - OCTOMBRIE 2017

- Ce investiții intenționați să faceți sau ați demarat deja pentru a obține progres în activitatea pe care o desfășurați?
Picture
IF Cristian Lungu, comuna Dascălu, judeţul Ilfov

„Sunt crescător de vaci de lapte, iar producţia o valorific în totalitate prin automate amplasate în Bucureşti. La ora actuală deţin 44 de animale, însă doresc să mă extind şi să fac o fermă ultramodernă, pentru că există oportunitatea valorificării pe piaţa din Bucureşti, care este destul de mare şi cererea este pe măsură. Vreau să fac o fermă complet automatizată, cu roboţi de muls şi independentă din punct de vedere energetic, folosind în acest sens panouri fotovoltaice. Intenţia era să fac şi o instalaţie de cogenerare, adică să transform biogazul în energie electrică, însă aceasta necesită un volum de muncă destul de mare. Proiectul este demarat, ferma zootehnică va fi complet nouă, am achiziţionat tot ce era nevoie din punct de vedere al dotării tehnice, dar şi din punct de vedere al construcţiei. Aceasta se va întinde pe o suprafaţă de peste 2 ha, iar efectivul la care doresc să ajung este de 150 de vaci de lapte, plus tineret. Cred că va fi o noutate pentru România! Am vrut să încep proiectul în 2007, pe atunci însă doream să am un număr mai mare de roboţi de muls, dar între timp piaţa laptelui a căzut, precum cea de imobiliare, aspect ce a afectat puterea financiară. Într-un fel m-am felicitat că nu am demarat investiţia la acel moment, însă acum am realizat că am o fermă profitabilă deoarece vând în totalitate laptele, obţin un preţ bun pe litru, de 3,5 lei, şi astfel am pornit încrezător acest proiect. Anul trecut am fost cu un grup de fermieri în afara graniţei, într-un schimb de experienţă, şi am văzut că procesarea la nivel de fermă este cea care face fermierul să prospere. Aşadar, intenţionez să vând laptele cu 6,5 lei/litru, prin procesare, ceea ce înseamnă că voi produce brânzeturi cu perioadă îndelungată de maturare. Voi folosi integral laptele produs în fermă şi, pentru că am şi teren agricol (300 ha), îmi asigur o parte importantă necesară furajării animalelor.“

Picture
Andrei Petrică, administrator SC Agrilemi SRL, localitatea Mavrodin, judeţul Teleorman

„Progresul în activitatea agricolă l-am înregistrat în urma accesării fondurilor europene. Am implementat patru proiecte şi toate s-au axat pe dotarea tehnică a fermei. Primul a fost un proiect SAPARD, pe care l-am implementat în anul 2005 şi a constat în achiziţia unui tractor de 200 CP, a unui disc şi a unui plug. Anul următor l-am accesat pe cel de-al doilea şi a presupus cumpărarea unei combine de 300 CP. În anul 2008, am avut un proiect cu o valoare mare, de 500 mii de euro, care mi-a permis să cumpăr două tractoare, o combină, un plug, o semănătoare, un combinator, un scarificator şi o maşină de tratat şi selectat seminţe, care m-a ajutat foarte mult în activitatea agricolă. Ultimul proiect, de această dată pe GAL, mi-a dat posibilitatea să achiziţionez o celulă de siloz cu o capacitate de 600 de tone. La ora actuală am depozitate 1.000 tone de grâu, atât în siloz, cât şi în magaziile de care dispun. Din anul 2005 societatea merge pe profit, acest lucru fiind şi una dintre condiţiile solicitate de AFIR pentru a beneficia de bani europeni. De asemenea, am avut şi un consultant bun care m-a ajutat la întocmirea proiectelor. Birocraţie există peste tot, însă este nevoie şi de perseverenţă, pentru că este păcat să nu beneficiem de banii alocaţi României, bani pe care altfel îi pierdem. Investim în continuare în tehnică agricolă deoarece tot ce am achiziţionat cu ajutorul fondurilor europene s-a erodat şi la 5-6 ani încercăm să o înlocuim, folosind programul buy-back. Căutăm să cumpărăm maşini agricole de o putere mai mare şi cu o performanţă mai ridicată. Planurile noastre de viitor vizează creşterea capacităţii de stocare, de până la 3.000 de tone (acum dispunem de o capacitate totală de 1.800 de tone) şi mărirea suprafeţei agricole. În momentul de faţă lucrăm o suprafaţă de 1.050 de hectare.“

Picture
Vlad Murărescu, director tehnic TCE  3 Brazi SA, localitatea Zăneşti, judeţul Neamţ

„Încercăm să ţinem pasul cu tot ce este nou, cu noua tehnologie agricolă. Ideal este să schimbăm maşinile agricole când au ajuns la 5.000 de ore de funcţionare, însă pentru noi, ca şi pentru ceilalţi fermieri, acest lucru este mai dificil, având în vedere că tractoarele şi combinele sunt extrem de scumpe. De regulă, le schimbăm când au între 7.000 şi 10.000 de ore de funcţionare. În domeniul tehnicii agricole apar permanent noutăţi şi, dacă nu le implementezi în fermă, nu poţi să ţii pasul cu piaţa. Anul acesta am achiziţionat de la firma Agritehnica o semănătoare marca Horsch, pentru că ne ajută să facem mai multe lucrări dintr-o singură trecere. De la John Deere avem de anul trecut un sprayer JD R4030, pe care l-am cumpărat deoarece are o viteză de lucru mare şi ne ajută să facem toate erbicidările la timp. Maşina poate atinge 30 km/h, însă noi preferăm o viteză de 24 km/h, pentru că terenul nostru nu este foarte drept. Suntem interesaţi de tractorul Fendt din seria 1.000 pentru că are anumite caracteristici care ne încântă, cum sunt puterea, viteza de lucru şi toate dotările de care dispune. În fermă mai avem tractoare Fendt, avem patru tractoare modelul 939 şi suntem mulţumiţi de ele şi de aceea dorim să trecem la următorul nivel. Încercăm să aducem şi noi în fermă tot ce apare nou. O altă noutate este că dorim să implementăm în fermă sistemul de ghidare RTK. Momentan îl avem în testare şi lucrăm cu firma Titan Machinery pentru a-l implementa pe tractoarele Case. În zona noastră, sunt multe dealuri şi putem avea probleme cu semnalul. Firma Titan Machiney are două antene în jurul fermei noastre. Dacă vom obţine rezultate bune vom pune acest sistem de ghidare la toate tractoarele pe care le deţinem. Nu avem un rezultat final privind rentabilitatea acestui sistem, dar, cu siguranţă, vom obţine o economie la nivelul fermei. Până la sfârşitul anului mai dorim să cumpărăm un sprayer John Deere. Maşina are un buncăr de îngrăşăminte, Drive Box, şi astfel o putem folosi şi iarna. Când realizăm o investiţie căutăm să cumpărăm utilaje multifuncţionale, pentru a le putea folosi la mai multe lucrări şi pentru a nu avea timpi morţi. Administrăm o suprafaţă agricolă de 5.100 ha în arendă şi prestăm servicii pe 1.100 ha.“

Picture
Ionel Isari, administrator SC Teisa SRL, localitatea Gorban, judeţul Iaşi

„Lucrăm o suprafaţă agricolă de 700 de hectare, iar dotarea tehnică am început-o pas cu pas, mai întâi cu utilaje la mâna a doua, iar mai apoi ne-am îndreptat spre achiziţia de maşini şi utilaje agricole noi. Am început activitatea agricolă cu 100 de hectare şi terenul îl lucrăm cu un prestator de servicii. Am încercat să accesăm fonduri europene, am făcut un proiect care mai mult ne-a încurcat, pentru că a durat 2 ani până a fost aprobat, şi la care am renunţat pentru că între timp achiziţionasem utilajele de care aveam nevoie. Încet, am reuşit să ne organizăm din punct de vedere financiar şi să ne dotăm ferma agricolă. Când ai mai puţini bani consider că eşti mai atent la ce investiţii vrei să faci şi cum le prioritizezi. Când ai mai mulţi bani şi, în special, când dispui de bani europeni pentru a face investiţii în fermă, eşti tentat să cumperi maşini agricole de puteri mai mari. În opinia mea, pe partea de consultanţă ne confruntăm cu mai multe probleme. Foarte puţini ştiu cum să dimensioneze tehnica agricolă în funcţie de profilul fermelor, de necesităţile reale ale exploataţiilor agricole. Sunt destui fermieri care au depus proiecte pentru atragerea fondurilor europene, iar acum stau cu utilajele în curte şi nu le folosesc pe câmp. Investiţiile care m-au ajutat să obţin un progres în fermă sunt cele în maşinile agricole care au un consum redus de combustibil şi care permit efectuarea mai multor lucrări într-o singură trecere. Tractoarele de generaţie nouă au un consum de motorină mai mic. În acest moment, am ajuns la un consum mediu de combustibil de 7-10 litri/ha.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE