REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Diplome de excelenta pentru crescatorii cu cele mai valoroase vaci Holstein

15/11/2013

0 Comments

 
Picture
În cadrul expoziţiei IndAgra, vizitatorii au putut asista la parada celor mai frumoase taurine din rasa Holstein. Crescătorii de animale au primit diplome de excelenţă pentru contribuţia adusă la realizarea obiectivelor sectorului zootehnic prin expunerea de exemplare de înaltă valoare genetică. Diplomele, care au purtat semnătura ministrului Agriculturii, au fost înmânate de dl Vasile Băcilă, director al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).

Prezentarea animalelor a fost realizată de către dr. Mihai Petcu, administrator al fermei Agroindustriala Pantelimon şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro. Din ferma domniei sale, au fost admirate câteva exemplare de excepţie. La primirea diplomei de excelenţă, acesta a dorit să precizeze că vaca este „o minune a lui Dumnzeu”, pentru că produce lapte de calitate şi în cantităţi impresionante. La Agroindustriala Pantelimon, producţia realizată per vacă furajată este de circa 10.000 litri/lactaţie.
„Lucrez de 49 de ani în creşterea vacilor. Din cele 40 de ferme câte existau înainte în jurul Bucureştiului, acum doar ferma mea a mai rămas. Este şi cea mai veche, pentru că funcţionează din anul 1973, când s-au importat din Danemarca 500 de juninci. În decursul timpului, am vândut peste 2.500 de juninci şi sunt fericit să văd că aceia care au cumpărat sunt mulţumiţi de animalele pe care le-am oferit. Sunt animale care se apropie de 10.000 de litri”, a afirmat dl Petcu.

Potrivit acestuia, sectorul vacilor de lapte va fi grav afectat din 2015, când se vor elimina cotele de lapte. „Înainte de Revoluţie, România avea circa 7 milioane de animale, iar astăzi, din păcate, avem aproape 1 milion de capete. Vom fi într-o situaţie destul de grea, pentru că în viitor se va liberaliza piaţa laptelui, iar statele europene, care aveau o cotă limitativă, vor veni ca un tăvălug peste noi”, a susţinut dl Petcu. Acesta a mai precizat că producătorii de alimente ar trebui sprijiniţi mai mult, pentru că hrana se produce din ce în ce mai greu. „Un lucru bun pe care l-a făcut Ministerul Agriculturii este acela că acordă o subvenţie de aproximativ 25 euro/1.000 litri de lapte vânduţi şi un sprijin de circa 300 de lei per cap de animal. Eforturile crescătorilor de vaci trebuie recunoscute pentru că în această activitate nu ai zi liberă sau sărbători. Pentru ca o vacă să înceapă să producă lapte, trebuie s-o creşti doi ani şi jumătate.”

Alte animale care au intrat în ring aparţin fermei Agrimat Matca, condusă de dl Gavrilă Tuchiluş. Ferma deţine 350 de vaci de lapte, dintr-un total de 1.000 de capete. „Am investit foarte mult în fermă. Am fost printre primii care au cumpărat embrioni de mare valoare din SUA. Atunci am cumpărat un embrion cu 1.200 de dolari.I-am folosit pe efectivele de animale care au fost în fermă şi am ajuns la performanţa la care sunt astăzi. Noi, cei care facem parte din asociaţie, putem obţine embrioni şi să-i vindem fermelor mai mici care au performanţe mai slabe. Numai investind în genetică putem avea producţii extraordinar de bune.”

Exemplare frumoase din rasa Red Holstein au fost aduse de dl Eugen Popa, administrator al SC Aibac Bacău. „Trebuie să vă mărturisesc că, după o muncă de peste 40 de ani în zootehnie, am reuşit, la îndemnul unor specialişti de mare valoare, din care nu lipseşte nici dr. Petcu sau cei de la ANARZ, să însămânţez vacile din rasa Bălţată românească cu Red Holstein, pentru a îmbunătăţi activitatea din fermă. Pentru a ajunge la stadiul actual am depus o muncă de peste 10 ani şi investiţia cea mai mare a fost realizată în genetică, astfel încât la această dată, din cele peste 650 de taurine pe care le deţin, am reuşit să am 300 de capete de Red Holstein, de la care se obţine o producţie de lapte per cap de animal de 8.500-9.000 litri/lactaţie. Toate eforturile au fost răsplătite, am obţinut rezultate pozitive, dintre care nu lipsesc nici rezultatele sentimentale, având în vedere vechimea pe care o am în zootehnie. Ca urmare a investiţiilor făcute, intenţionăm să ne mărim efectivul în vederea valorificării acestei rase, pentru că la această dată societatea Aibac este singura din România care are animale din rasa Red Holstein. Este un animal care răspunde foarte repede la investiţiile demarate. În toată activitatea noastră ne-am confruntat şi cu anumite probleme, dar am reuşit să le depăşim, având în vedere dragostea pe care o avem pentru vacile de lapte. Actualmente, putem vinde 100 de capete din această rasă.”

Diploma de excelenţă pentru eforturile depuse în creşterea valorii genetice la vacile de lapte a fost înmânată şi societăţii Agroind Focşani, condusă de dl Petrică Azoiţei. Ferma domniei sale deţine în total 950 de animale, iar producţia per cap de vacă furajată a ajuns la 8.200 de litri/lactaţie. Dr. Petcu a dorit să precizeze că la ferma dlui Azoiţei s-a construit un grajd ultramodern, sub acoperişul căruia pot sta 438 de animale. Totodată, acesta a spus că puţine ferme performante din România pot să producă tineret de prăsilă cu care să înlocuiască matca. Societatea Panifcom Iaşi, administrată de dl Liviu Bălănici, a primit, de asemenea, o diplomă de excelenţă pentru rezultatele obţinute. Ferma zootehnică din Iaşi are în total 850 de capete de animale, dintre care 450 sunt în producţie. Cantitatea de lapte per cap de vacă furajată este de 9.500 litri/lactaţie. Vizitatorii târgului de profil au putut admira şi câteva exemplare formidabile aparţinând societăţii Fenov Robăneşti, condusă de dl Viorel Ninulescu. Ferma are 340 de vaci de lapte, dintr-un total de 700, iar producţia se situează la 9.000 litri/lactaţie per cap de animal.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, zootehnie, indagra 2013, crescatori vaci, holstein
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE