REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Disponibilitatea azotului în perioadele de creştere accelerată

15/5/2016

0 Comments

 
Picture
În cadrul conferinţelor regionale organizate în acest an de compania românească Naturevo, distribuitoare de inputuri de bază pentru agricultură, s-a abordat şi subiectul îngrăşămintelor complexe performante, cu eliberare controlată şi treptată, care asigură o serie de avantaje economice, agronomice şi de mediu.
Prezentarea beneficiilor obţinute ca urmare a administrării îngrăşămintelor complexe cu eliberare treptată şi controlată a fost realizată de dl Florian Lazăr, director tehnic al Naturevo. Înainte însă, acesta a dorit să explice cum are loc eliberarea azotului în cazul celor două moduri de acţiune. În momentul în care mecanismele de eliberare a azotului sunt reglate prin intermediul enzimelor, al bacteriilor sau al produselor de sinteză care influenţează activitatea microbiologică şi enzimatică din sol, atunci îngrăşământul este cu eliberare controlată. În cazul îngrăşămintelor cu eliberare treptată, azotul devine disponibil prin intermediul unei pelicule de ulei, polimer etc. Naturevo deţine în portofoliul său atât îngrăşăminte complexe cu eliberare controlată, cu inhibitori de nitrificare, cum sunt Novatec Classic, Evo NGOOO 14.20.0 şi Evo NGOOO 10.20.10, cât şi cu eliberare treptată cu pelicula de ulei neem, respectiv Amosulf NG şi Uree NG.

„De obicei, suntem interesaţi ca azotul să fie cedat mai lent şi să fie întotdeauna în concordanţă cu cerinţa de dezvoltare a plantei. Când planta se află în faza de creştere şi are nevoie de cel mai mult azot, atunci preferăm să fie eliberat. Un alt lucru care ne interesază în mod deosebit, în cazul îngrăşămintelor clasice, este să nu avem efecte negative precum poluare sau levigare în apa freatică sub formă de nitraţi şi nitriţi. Trebuie să diminuăm cât mai mult posibil şi antagonismele care au loc la nivelul solului, între azot şi celelalte macro- şi microelemente. În cazul îngrăşămintelor cu eliberare controlată şi/sau treptată, azotul este disponibil imediat după aplicare, dar el este cedat în doze mai reduse şi este apropiat de consumul real al plantei. Curba de consum a plantei se aseamănă oarecum cu clopotul lui Gauss. La început, în faza de germinaţie consumul este mic, după care în perioada vegetativă creşte şi atinge apogeul undeva înainte de înflorit, urmând apoi să scadă până la zero, când planta ajunge în faza de senectute, de declin. La fel se întâmplă şi cu celelalte macroelemente“, a precizat dl Lazăr. Directorul tehnic a mai afrmat că prin utilizarea îngrăşămintelor performante, cu eliberare controlată/treptată, se reduc şi pierderile prin spălare şi evaporare şi se asigură o nutriţie echilibrată a culturilor agricole.

Un alt avantaj este legat de uşurinţa în manipulare, depozitare şi administrarea acestor îngrăşăminte deoarece, spre deosebire de cele clasice, norma necesară pe unitatea de suprafaţă este mult mai mică. De asemenea, se reduc şi cheltuielile cu aceste operaţii. „De multe ori cu jumătate din cantitate se obţine un efect maxim la plante. Dozele necesare sunt reduse, uneori la jumătate sau chiar la o treime faţă de produsele clasice. Am făcut experienţe de-a lungul anilor şi am observat că acolo unde s-a administrat un produs performant pe care noi îl comercializăm, respectiv Novatec, în doză de 120 kg/ha, efectul asupra producţiei a fost simular cu cel obţinut în cazul aplicării a 350 kg/ha de îngrăşământ complex 15:15:15. Este o doză de trei ori mai mică de îngrăşământ, iar numărul de aplicări este mai redus. La cultura de floarea-soarelui, administrarea îngrăşământului Novatec în doză de 130-140 kg/ha poate asigura o fertilizare foarte bună, pe toată perioada de vegetaţie, nefiind nevoie să se mai intervină cu o fertilizare suplimentară. La fel şi la porumb. Nu trebuie uitat însă faptul că trebuie să ţinem seama şi de anumite condiţii care impun un aport suplimentar de azot, mai ales dacă anul este ploios, dacă cultura are o creştere vegetativă foarte puternică sau solul este nisipos şi riscul de levigare este foarte ridicat“, a susţinut acesta. În cadrul prezentării, reprezentantul companiei a vorbit şi despre proprietăţile solului şi importanţa cunoaşterii acestora pentru înţelegerea proceselor care au loc în sol. „Solul este un sistem polidispers complex, compus din particule minerale şi organice care constituie complexul coloidal al solului. Micela (complexul argilo-humic) este unitatea de bază a solului şi este responsabilă pentru capacitatea de schimb cationic (CEC). 99% din cationi sunt «prinşi» de micelă şi numai 1% sunt dizolvaţi în soluţia solului. Cu cât solul este mai bine structurat şi conţine glomalină - o proteină responsabilă de această caracteristică, cu atât este mai bună capacitatea sa de schimb cationic. Produsele pe care le avem în portofoliu stimulează indirect formarea acestei proteine a solului.“

Importanţa inhibitorilor de nitrificare 

„Plantele consumă azotul sub formă nitrică. Pentru transformarea azotului din formă amoniacală în cea nitrică sunt responsabile două grupuri de bacterii: Nitrosomonas şi Nitrobacter. Dacă în produse avem inhibitori de nitrificare, blocăm transformarea azotului amoniacal în azot nitric pentru ca planta să preia mai încet, treptat, acest nutrient. În mod normal, procesul de nitrificare are loc în circa 7-10 zile, în funcţie de temperatură şi umiditate. În condiţiile în care avem inhibitori de nitrificare, acest proces poate dura până la 120 de zile. Este foarte important acest lucru pentru a avea o nutriţie echilibrată pe o perioadă îndelungată. Inhibând dezvoltarea populaţiei de Nitrosomonas şi Nitrobacter, azotul amoniacal rămâne în sol pe o perioadă mai lungă de timp.“ Cercetările efectuate arată că dacă în prezenţa azotului nitric plantele se hrănesc cu o anumită cantitate de fosfor, în condiţiile în care avem azot în formă amoniacală, dar fără inhibitori de nitrificare, absorbţia fosforului la nivelul plantei este de aproximativ trei ori mai mare. În condiţiile în care avem azot şi în formă amoniacală şi inhibitori de nitrificare absorbţia fosforului creşte de cnci ori. S-a observat că în cazul unui îngrăşământ clasic cu 46% fosfor, în anumite condiţii numai 30% este disponibil, restul rămâne blocat de ionii de calciu. În condiţiile în care există inhibitori de nitrificare, fosforul este preluat integral de către plantă. Acelaşi lucru s-a observat şi pentru mangan, fier, cupru şi zinc, al caror randament de absorbţie creşte de 2-3 chiar 5 ori. Aceste studii au fost realizate de Compo Expert (Germania). În portofoliul Naturevo, unul dintre îngrăşămintele complexe performante cu eliberare controlată şi inhibitori de nitrificare este Novatec.

Calitatea apei influenţează eficacitatea tratamentelor

Un alt subiect abordat de directorul tehnic al Naturevo a fost importanţa corectării pH-ului apei pentru a obţine o eficacitate sporită a tratamentelor fitosanitare. „Produsele de protecţie a plantelor sunt costisitoare. Costă şi aplicarea lor, însă cel mai rău este atunci când efectuezi un tratament şi vezi că nu are eficienţă şi ratezi şi momentul optim de aplicare. Apa poate să fie o cauză pentru eficienţa scăzută a tratamentelor fitosanitare. Potrivit sursei AgChem, la un pH 7 viteza de degradare a unui insecticid piretroid, cum este beta-ciflutrin, este de 20 zile. În condiţiile în care are pH 5, viteza de degradare a produsului este de 80 de zile. Dacă apa are pH 8 sau 9, în câteva zile tratamentul îşi pierde eficienţa şi trebuie să revii cu un alt tratament. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu erbicidele. Dacă apa are pH 5, substanţa activă metribuzin are o perioadă de degradare de 30 de zile şi astfel avem o constanţă în combatere“. Când apa are pH bazic pronunţat sau acid, viteza de degradare a produsului scade seminificativ. În cazul în care apa folosită la aplicarea tratamentelor nu are calitatea  cerută, fermierul tinde să creadă ca produsele fitosanitare nu sunt performante. Un produs care  corectează pH-ul apei folosite la tratamente este Evo Right - regulator de pH, umectant, dispersant şi cu rol de antispumant. Dl Lazăr a vorbit şi despre ordinea de amestecare a produselor în rezervor. Prima dată se pune apa, după care agentul de tamponare pentru a corecta calitatea apei, urmează produsele de protecţie, apoi adjuvanţii recomandaţi de producători şi la final îngrăşămintele foliare. Punând întâi îngraşămintele foliare, există riscul să fie inactivate o serie de principii active ale produselor fitosanitare şi chiar să se înfunde duzele.

Curăţirea în fermă

La finalul prezentării, domnul Lazar a vorbit şi despre agentul de curăţire de uz general, Farmclean, care este potrivit pentru curăţirea efectivă şi rapidă atât a exteriorului, cât şi a interiorului sistemelor de pulverizare, a containerelor de pesticide, a maşinilor agricole, a grajdurilor, depozitelor, serelor etc. „Este un produs indispensabil în ferme! Este lichid, poate fi folosit imediat, nu face spumă, are o capacitate ridicată de dizolvare a grăsimilor, nu este toxic, este anticoroziv şi ecologic. Dacă vreţi să aveţi succes şi să evitaţi efectul fitotoxic al reziduurilor de erbicide transmise accidental asupra unor culturi sensibile, puteţi folosi acest agent de curăţire şi veţi inactiva acele urme de erbicide în rezervorul de soluţie“, a mai afirmat dl Lazăr.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE