REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

DN Agrar, cel mai mare producator de lapte din Romania

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
_Bucureşti, 8 noiembrie 2011. Danone România anunţă semnarea unui parteneriat cu DN Agrar Group, pentru colectarea laptelui materie primă. În anul 2009, asociaţii firmei au înfiinţat o fermă zootehnică în comuna Gârbova, judeţul Alba, investind în acest proiect 8 milioane de euro.

_În prezent, ferma deţine 1.150 vaci de lapte, rasa Holstein, dintre care 900 sunt de muls, iar media de lapte pe cap de vacă este de 25-27 litri pe zi. „Văd în ferma DN Agrar Group control, responsabilitate şi respect, control pentru toţi factorii de risc care pot apărea într-o fermă de vaci cu lapte şi care pot avea impact asupra consumatorului. Văd respect în primul rând faţă de animale, care sunt adăpostite într-un sistem mult superior faţă de sistemul tradiţional, văd respect faţă de parteneri şi faţă de consumatori, pentru că laptele pe care îl luăm de la această fermă are o calitate excepţională şi este sigur din punct de vedere alimentar”, a precizat, în cadrul vizitei la ferma DN Agrar, domnul Gheorghe Petrişor, director achiziţii lapte Danone România.

Încă de la înfiinţare, DN Agrar a pus accent atât pe calitatea laptelui, cât şi pe lucrările şi procedurile zilnice. Aici sunt construite două grajduri, cu o capacitate de 600 capete fiecare, o sală de aşteptare, o sală de muls, o sală de depozitare a tancului de răcire a laptelui, maternitate, magazii, spaţii de depozitare şi silozuri. Ferma este dotată cu instalaţii la standarde europene şi utilaje specifice activităţilor zootehnice. „Suntem încântaţi de parteneriatul cu DN Agrar, deoarece pentru noi este esenţial ca materia primă folosită să fie la cele mai înalte standarde. De aceea, înfiinţarea fermei DN Agrar şi investiţia realizată aici nu pot decât să ne bucure, fiind o garanţie a calităţii laptelui şi, implicit, a produselor noastre”, declară Gheorghe Petrişor, director achiziţii lapte Danone România.

Încă de la intrarea pe piaţa din România în anul 1997, Danone România a stabilit parteneriate solide cu fermierii, pentru colectarea laptelui materie primă. În prezent, colectează zilnic peste 200 de tone de lapte materie primă, ce este achiziţionat în proporţie de peste 95% de la furnizori contractuali de pe teritoriul României. Aceştia sunt verificaţi, auditaţi în prealabil şi controlaţi permanent pe toată perioada contractuală. De asemenea, odată ajuns la fabrică, laptele este analizat în laboratorul propriu autorizat al Danone pentru confirmarea calităţii, atât sub raport compoziţional (conţinutul de proteine şi grăsime), cât şi igienic (analizele microbiologice).

Danone continuă programul Reaching West
Începând cu aprilie 2005, Danone a lansat şi programul „Spre Vest” (Reaching West), destinat investiţiilor în calitatea şi cantitatea laptelui, adresat fermierilor parteneri. Obiectivele programului „Spre Vest” sunt creşterea cantităţii de lapte, prin cumpărarea de juninci cu un potenţial genetic superior şi îmbunătăţirea calităţii laptelui, prin investiţii în maşini şi instalaţii moderne de muls, care permit scăderea numărului de germeni la 50.000 pe mililitru, chiar mai bine decât normele europene de 100.000 germeni/ml.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, Danone facilitează şi susţine accesul fermierilor la credite - contractele pe termen lung încheiate cu compania Danone fiind o garanţie pentru finanţatori - şi acordă consultanţă tehnică şi managerială pentru investiţii. Implementarea acestui program creşte capacitatea de absorbţie a fondurilor europene şi este complementar cu programele iniţiate de Ministerul Agriculturii. Până acum, 90 de fermieri au beneficiat de investiţii în săli şi echipamente de muls, tancuri de răcire şi stocaj al laptelui şi de juninci cu potenţial genetic ridicat.

Investiţia în forma actuală este de peste 8 milioane de euro, din care 3 milioane de euro sunt parte eligibilă într-un program de finanţare al UE. În continuare, conducerea companiei doreşte să dezvolte ferma prin creşterea efectivului de animele, ce presupune şi construirea a încă două adăposturi. „Astăzi avem un efectiv de 1.150 de capete, urmând ca anul viitor să ajungem la 1.700 de capete, iar în anul 2013 la peste 2.200 de capete”, a precizat domnul Sorin Anderco, director general DN AGRAR GROUP SRL.

În ceea ce priveşte calitatea furajului administrat animalelor, acesta este atent selecţionat şi controlat cu stricteţe pentru a nu avea o problemă cu tot efectivul şi, implicit, o problemă cu laptele materie primă. Furajul este un complex din şrot de soia, şrot de rapiţă, şrot de porumb, grâu, tăieţei de sfeclă, melasă, în funcţie de necesităţi şi de perioada anului. Furajul este în mare parte produs în regim propriu de pe cele 2.500 de ha aflate în exploatare în jurul fermei, unde se produc 90% din furaje. Ferma este dotată cu silozuri de porumb, atent preparat şi acoperit cu folie, iar pe folia respectivă sunt puşi 15 cm de pământ pentru tasare. Această operaţiune de tasare cu tractorul sau buldozerul trebuie realizată foarte bine, pentru păstrarea silozului, pentru a nu exista riscul de a mucegăi.

Un aspect foarte important este că animalele trebuie să aibă în permanenţă furaj ca să nu scadă în ziua urmatoare cantitatea de lapte colectată, pentru că au o anumită rutină: se furajează, mănâncă şi merg la muls.

O parte importantă din fermă sunt dejecţiile, ele sunt deversate în primă fază în canal, apoi agitate cu o pompă, după care, în ultimă fază, sunt deversate pentru maturare într-o lagună cu o capacitate de 15.000 mc, prevăzută cu o folie protectoare ce nu permite ca dejecţiile să se deverseze în sol. După 6 luni, dejecţiile se vidanjează şi se distribuie ca îngrăşământ natural pe suprafaţa exploataţiei.

Investiţia s-a finalizat în luna aprilie, iar popularea cu animale a început în luna august. Vacile au fost importate din Olanda, Germania, Franţa şi Danemarca şi sunt din rasele Holstein, Red Holstein şi Brună. Media pe fermă este de 27 litri/cap de vacă mulsă. „În momentul de faţă, peste 40% din piaţa actuală de lapte reprezină lapte neconform standardelor UE. Acest procent este unul dintre pilonii pe care ne-am axat când am început investiţiile în România, acest procent de lapte neconform care va dispărea în următorii doi ani trebuie acoperit într-un anumit fel. Danone este un partener care crede în lapte conform şi are nevoie de un lapte de calitate, iar noi îl producem la scară mare”, a precizat domnul Sorin Anderco, director general DN Agrar Group SRL.

Adăposturile au o capacitate de peste 500 de capete. Administrarea apei se face prin adăpători cu nivel constant. Cantitatea de furaj unic administrat este cuprinsă între 36 şi 45 de kg pe zi în funcţie de producţia individuală de lapte. Furajarea se realizează pe baza unei reţete furajere cu o valoare nutritivă optimă, pentru a asigura o producţie maximă de lapte. În momentul de faţă, din fermă se livrează 23 de tone lapte/zi şi au ca obiectiv, ca până la sfârşitul anului să livreze 30 tone lapte/zi, iar până în 2013 cantitatea minimă livrată să fie de 50 de tone de lapte/zi. Sala de muls este model 2 x 30 de locuri, tip Spring-over. Monitorizarea calităţii laptelui, precum şi starea fiziologică a animalului se fac individual, pe calculator, cu ajutorul programului de gestiune al fermei. Laptele se răceşte şi se depozitează în două tancuri de capacităţi de 6.000 de litri, respectiv 30.000 de litri, după care este preluat de procesator.

Oana NEAGU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE