REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Donau Soja - un nume pentru agricultura românească

15/9/2015

0 Comments

 
Picture
La Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Caracal, la data de 21 august 2015, Asociaţia Donau Soya, în colaborare cu Euralis Seminţe, a organizat manifestarea ştiinţifică dedicată culturii de soia, unde s-au prezentat cele mai recente creaţii genetice ale acestei plante.

Cine este Donau Soja sau Danube Soya?

Donau Soja este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, internaţională, cu sediul la Viena, înfiinţată în anul 2012. Misiunea ei este securizarea resursei europene de proteină vegetală din soia nemodificată genetic, prin acţiuni de stimulare a creşterii suprafeţelor cultivate în bazinul dunărean şi zonele adiacente din Europa. După o activitate de doar trei ani de la înfiinţare, Asociaţia Donau Soja sau Danube Soya are 200 de membri din 16 ţări, printre care şi România. Cele mai importante obiective ale asociaţiei sunt: facilitarea accesului fermierilor la programe de instruire/pregătire şi transfer de knowhow; creşterea profitabilităţii fermierilor; stimularea şi finanţarea cercetării pentru soia (material semincer, tehnologii agricole, tehnologii de procesare); realizarea unei mărci de origine şi calitate pentru proteină vegetală nemodificată genetic din bazinul dunărean. Pentru a înţelege mai bine de ce sunt necesare astfel de manifestări, trebuie să amintim că, în Europa, consumul anual de soia este de 40 de milioane de tone (echivalent boabe). Din acestea, 95% sunt asigurate din import , iar 75% din aceste importuri sunt reprezentate de soia modificată genetic. Europa are nevoie anual de 5 milioane de tone de soia nemodificată genetic; din producţia europeană, se poate asigura doar 50% din necesar. Trebuie prezentat faptul că, în Europa, se cultivă numai 0,5% din suprafaţa mondială de soia.

La nivelul anului 2014 s-au cultivat 0,85 milioane de hectare cu soia. Ţările membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare potenţial de creştere a suprafeţelor cu soia sunt: România, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria. Dintre ţările non-UE, suprafeţe importante se cultivă în Serbia şi Ucraina. Dacă analizăm importanţa soiei ca furaj pentru animale, trebuie să amintim că în Europa consumul anual este de 32 de milioane de tone (echivalent boabe). Singura ţară care îşi asigură întreg necesarul din producţia internă este Serbia. În ceea ce priveşte consumul de soia nemodificată genetic în Europa, 15% din consumul anual (aproximativ 5 milioane tone echivalent boabe) îl reprezintă soia nemodificată genetic. Europa produce 2,5 milioane de tone; prin creşterea suprafeţelor cultivate cu soia nemodificată genetic în regiunea Dunării (inclusiv Ucraina), până în 2020 se pot produce circa 5 milioane de tone. Trebuie amintit faptul că Italia şi Serbia îşi asigură necesarul anual, făcând importuri sporadice.

În România, dacă analizăm datele puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii şi prezentate de către domnul Dragoş Dima, director regional al Danube Soya sau Donau Soja, constatăm că în anul 2011 se cultivau 69.750 de hectare cu soia, realizându-se o producţie totală de 146.500 de tone (2.100 kilograme la hectar); în anul 2015 se cultivă o suprafaţă de 130.000 de hectare, cu o producţie preconizată de 250.000 de tone (aproximativ 2.000 kilograme la hectar). Posibilităţile reale de creştere a suprafeţei cultivate cu soia, conform datelor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti“ se extind către 700.000 de hectare cultivate cu soia. Pentru a analiza evoluţia în timp a
asociaţiei, în cele ce urmează prezentăm un scurt istoric al acesteia. Aşa după cum aminteam anterior, în anul 2012 are loc înfiinţarea asociaţiei, cu 20 de membri din Austria şi Germania. Tot atunci firma are un reprezentant în România. În anul 2013, are loc implementarea standardului Danube Soya sau Donau Soja şi lansarea primului proiect de certificare a ouălor din Austria.

În anul 2014, numărul membrilor creşte la 170, iar 15 ţări aderă la această iniţiativă; are loc înfiinţarea Centrului de Excelenţă de la Novi Sad (Serbia) şi se înfiinţează Asociaţia Donau Soya ONG în România. Tot în acest an, asociaţia are reprezentanţi în Elveţia şi Italia, încep proiectele de certificare a ouălor şi a cărnii de pui în Elveţia şi Germania, elaborându-se ghidurile de bună practică. Are loc acceptarea oficială a standardului Danube Soya sau Donau Soja în Elveţia; se organizează reţeaua de platforme demonstrative şi încep proiectele de cercetare. Tot acum se certifică procesatorii din Austria, Italia, Ungaria şi Bosnia şi se introduce sistemul IT pentru asigurarea calităţii Danube Soja. Se începe colaborarea operaţională cu Pro Terra şi RTRS, având reprezentanţi în Germania şi Polonia. În anul 2015, s-a finalizat finanţarea proiectelor în parteneriat cu ADA şi GIZ în Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, s-a lansat programul „Parteneriatul pentru proteină“ şi a fost numit reprezentantul firmei în Ucraina.

Un moment important în viaţa Asociaţiei Danube Soya l-a constituit semnarea Declaraţiei Danube Soya. Aceasta a fost semnată până în prezent de 16 miniştri sau secretari de stat din 15 ţări şi regiuni. Cele mai recente semnături au fost din Republica Moldova, Polonia şi Ucraina. Semnarea declaraţiei a avut loc la Viena, în anul 2012, Berlin, în anul 2013, Bucureşti, în anul 2013, Berlin, în anul 2014, şi Kiev, în anul 2015. Cele 15 ţări semnatare ale declaraţiei sunt: Austria, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Germania, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Srpska, Ucraina şi Ungaria. Iniţiativa Danube Soya porneşte de la potenţialul regiunii Dunărea, care este de aproximativ 2,5 milioane de tone de soia şi poate ajunge la un volum prognozat egal sau mai mare, pentru anul 2020, de circa 4 milioane de tone de soia. De menţionat că toate ţările membre au fost de acord cu această iniţiativă. Membrii Donau Soya sunt asociaţii, firme, unităţi de cercetare, unităţi producătoare de sămânţa din următoarele 16 ţări: Austria, Bosnia, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia, Elveţia, Ucraina şi Ungaria.

Ca organizare în ceea ce priveşte sediul central şi reprezentanţii firmei Donau Soya, precizăm că sediul central al firmei se afla la Viena, iar reprezentanţii firmei se află în Germania, Polonia, Ucraina, Moldova, România, Serbia, Italia şi Elveţia. Principalele activităţi ale firmei Donau Soja sau Danube Soya sunt grupate pe programe, după cum urmează: programe pentru fermieri (care înseamnă prezentarea şi distribuirea manualului soia - bune practici, înfiinţarea de platforme demonstrative, programe de instruire/pregătire a fermierilor, în special cei tineri, diseminarea cunoştinţelor şi diferite schimburi de experienţă); programe pentru consumatori (mai precis, asigurarea cultivării soiei fără modificări genetice în Europa) şi programe de ameliorare şi cercetare (aceasta înseamnă megazonarea grupelor de maturitate în regiunea Dunării, în funcţie de condiţiile de mediu şi sol, dar şi crearea unei baze de date pentru genotipuri de soia).

Revenind la programele pentru fermieri, trebuie să prezentăm faptul că manualul de bune practici pentru cultura de soia se intitulează „Soia - Manual pentru regiunea Dunării“ şi deja au fost tipărite variantele pentru Serbia, România, Croaţia, Bosnia şi Bulgaria. Sunt încă în pregătire variantele pentru Republica Moldova şi Ucraina. Un rol deosebit de important în practica agricolă îl au platformele demonstrative, care au în alcătuirea lor 20-45 de soiuri de soia produse în ţările menţionate, prezintă gruparea soiurilor pe grupe de maturitate (0000 - III), soia în diferite epoci de semănat, densităţi folosite ca element tehnologic, distanţa între rânduri, tot ca element tehnologic şi controlul buruienilor pe întreg parcursul perioadei de vegetaţie al soiei. La nivelul anului 2015, firma Danube Soya sau Donau Soja a avut şase platforme demonstrative, repartizate după cum urmează: patru platforme demonstrative în România (SCDA Secuieni, SCDA Turda, SCDA Caracal şi AGRICHIM Feteşti), una în Bulgaria (PRAS BG Knezha) şi una în Republica Moldova (AGDAV Glodeni).

În ceea ce priveşte programele de cercetare, proiectul IZOTOP cuprinde colectarea unor genotipuri de soia din toată lumea într-o bază de gene comună. Astfel, s-au colecţionat 900 de genotipuri în anii 2014 şi 2015, cu un minimum de 500 grame/genotip. Programul Megazone este destinat definirii şi uniformizării grupelor de maturitate în regiunea Dunării. În acest program sunt cuprinse 75 de genotipuri (soiuri), cu 22 de participanţi, în 31 de locaţii. Arealul acestor programe se întinde pe o lungime de 2.900 de kilometri şi o lăţime de 1.800 de kilometri. Pentru grupa de precocitate 000 sunt alocate cinci zone, pentru grupa de precocitate 00 sunt alocate 10 zone, pentru grupa de precocitate 0 sunt alocate patru zone, pentru grupa de precocitate I sunt alocate cinci zone şi pentru grupa de precocitate II sunt alocate patru zone.

Certificarea Donau Soja înseamnă un amplu proces pentru obţinerea de furaj de soia nemodificată genetic folosit în zootehnie şi în creşterea păsărilor şi folosirea soiei ca aliment obţinut în diferite procese de prelucrare în fabrici moderne. Totodată, certificarea Danube Soya înseamnă trasabilitate, inspecţie, procesatori europeni, lanţ scurt de distribuţie şi procesare, toate la un loc conducând la beneficii pentru consumatori. Etichetarea produselor cu însemnul Danube Soya se regăseşte pe pieţele europene, în special din Austria, Elveţia, Germania şi Serbia. Certificatele Danube Soya pentru ouă, carne de pui şi carne de porc s-au regăsit în noiembrie 2013 în reţeaua Billa, Penny, Spar şi Hofer, în decembrie 2013, Coop and UFA fenaco (fabrica de nutreţuri Sursee); în anul 2014 - Poulet Coop, iar în anul 2015 - Hutthaler, Schirnhofer, Coop-Nasturafarm şi Edeka.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE