REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Două ferme germane cu sisteme de producţie diferite

1/2/2019

0 Comments

 
Picture
În luna ianuarie a.c., am avut ocazia să vizitez, la invitaţia Ambasadei Germaniei la Bucureşti, câteva ferme din apropierea oraşului Berlin cu sisteme de producţie diferite: ecologic şi convenţional.
În Chorin, districtul Brodowin, ne-a întâmpinat Susanne Poinke, administratorul fermei ecologice Ökodorf Brodowin GmbH Co. Vertriebs KG, care ne-a spus, pe scurt, istoria societăţii care în prezent lucrează o suprafaţă agricolă de 1.400 ha şi deţine un efectiv de 440 de bovine rasa Holstein, din care jumătate sunt vaci de lapte.  Ferma lucrează în sistem ecologic, fiind cerificată Demeter International, ale cărei standarde sunt riguroase, impunând o abordare holistică a întregii activităţi desfăşurate într-o exploataţie, asigurând, în acelaşi timp, protecţia mediului înconjurător şi bunăstarea animalelor. 

 „Chiar de la începuturile fermei, când erau implicaţi mai mulţi proprietari de teren, s-au urmărit crearea de locuri de muncă în regiune, protecţia mediului înconjurător şi o fermă integrată. Neam îndreptat către organismul de certificare Demeter pentru că ne-am gândit că această etichetă este cea mai convingătoare. În plus, integrarea producţiei era pentru noi un sistem nou, mai ales că în RDG creşterea animalelor şi producţia vegetală erau separate“, a susţinut Poinke. Dinamica şi diversificarea activităţii în fermă par să fi fost dintotdeauna urmărite. La început laptele era vândut unui procesator, apoi au construit o fabrică proprie de procesare a laptelui, obţinând în acest sens sprijin financiar naţional şi european.
 
Fabrica a fost proiectată pentru o capacitate mai mare, pentru a răspunde nevoii viitoare de procesare. „La ora actuală nu putem produce atât de mult lapte pe cât am avea nevoie. Interesul pentru produsele lactate pe care le vindem este ridicat şi suntem nevoiţi să cumpărăm lapte. Anual producem o cantitate de 1,5 milioane de litri lapte, însă procesăm circa 3 milioane de litri pe an.“ Pe lângă laptele proaspăt, produsele lactate pe care le comercializează ferma sunt iaurturile, brânzeturile şi untul. Veniturile provenite din activitatea de procesare a laptelui de vacă sunt suplimentate cu cele provenite din vânzarea producţiei agricole primare, dar şi a legumelor, cultivate pe o suprafaţă de 25 ha.

A început să cultive legume în anul 1994, pe o suprafaţă de un hectar. Iniţial, producţia o vindea comercianţilor care aprovizionau mici magazine ecologice din Berlin, însă această modalitate nu  era satisfăcătoare deoarece de multe ori marfa nu era preluată atunci când trebuia şi ca urmare se deprecia. Aşadar, s-a gândit să distribuie în mod direct produsele, săptămânal, apoi a dezvoltat modelul online, incluzând în oferta sa mai multe produse, nu doar pe cele produse la fermă. Portofoliul de clienţi online se ridică la aproximativ 4.000 de persoane. „În decursul timpului ne-am dezvoltat şi întotdeauna am adăugat alte activităţi pe lângă producţia primară.“ Activitatea zootehnică cuprinde şi creşterea a circa 300 de capre, deoarece există cerinţă pe piaţă pentru laptele de capră. În apropierea fermei există o măcelărie cu care ferma are un parteneriat pentru producerea de salam şi cârnaţi, sub etichetă proprie. În fermă lucrează 118 persoane.

Magazinul de desfacere din faţa fermei, unde sunt prezentate toate produsele, este ca un magnet pentru cei care doresc să cumpere produse de calitate, ecologice, obţinute într-o manieră respectuoasă faţă de mediu şi animale. „Principalul avantaj este şi acela că ne aflăm în apropierea oraşului Berlin şi avem piaţă de desfacere pentru produsele noastre“, a mai spus administratorul societăţii. Referitor la planurile de viitor, Poinke a declarat că doreşte să construiască câteva camere pentru turiştii care vor să viziteze ferma şi împrejurimile şi să informeze mai mult publicul despre modul în care practică agricultura.

Următoarea vizită din cadrul programului a fost la cooperativa agricolă „Höhe“ eG, din Höhenland, care lucrează o suprafaţă agricolă de 2.200 ha în sistem convenţional şi produce lapte de vacă, obţinut de la un efectiv de 540 de animale din rasa Holstein.Prezentarea cooperativei ne-a fost făcută de Regina Helbig şi Nicole Winkwlmann, membri în conducerea organizaţiei. Cooperativa a luat fiinţă în anul 1991 şi are 36 de membri. Şeptelul numără circa 1.000 de capete, dintre care 440 sunt pentru reproducţie. Producţia medie de lapte obţinută de la o vacă este de 30 litri/zi. Bovinele sunt împărţite în mai multe grupuri în interiorul grajdului. Acest lucru este necesar deoarece primesc raţii diferite, în funcţie de vârstă şi performanţă.    În sectorul vegetal, cultivă 10 plante, printre care grâul, orzul, rapiţa, porumbul, floarea-soarelui, lucerna, mazărea etc.,  iar provocarea cea mai mare constă în fertilitatea scăzută a terenului, solul fiind nisipos. În plus, schimbările climatice influenţează randamentul agricol. Anul trecut, în Germania au fost probleme cu seceta, care le-a provocat fermierilor pierderi însemnate.

Prin bune practici agricole, rotaţie corespunzătoare a culturilor, precum şi o protecţie integrată a acestora, utilizând responsabil produse de protecţia plantelor, reuşesc însă să obţină produse de înaltă calitate. La cultura de porumb se  obţine o recoltă medie de 13 t/ha, la rapiţă circa 4 t/ ha - anul trecut a fost de doar 3 t/ha, la floarea-soarelui 2 t/ha - producţia mică i-a determinat să scadă suprafaţa cultivată cu această plantă oleaginoasă. Ca întreprindere agricolă deplină în sensul clasic, aceasta porneşte de la producţia de furaje, continuă cu creşterea animalelor, producţia de lapte şi în final se ajunge la reciclarea gunoiulului lichid rezultat, într-un ciclu biologic şi economic închis. Cooperativa dispune de un parc de maşini şi utilaje performant şi de depozite pentru stocarea producţiei agricole. Numărul de angajaţi este de 33.

Totodată, cooperativa are în administrare o pădure, iar vânatul îl valorifică. Cei care doresc să cumpere lapte proaspăt o pot face de la dozatorul instalat în micul magazin din faţa sediului cooperativei. Cu mândrie ni s-a spus că de curând a început producţia de îngheţată. O altă activitate desfăşurată în cadrul cooperativei este aceea de a susţine cursuri de formare profesională.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE