REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Doua medalii de aur pentru Statiunea de Cercetari Viticole Blaj

15/6/2013

0 Comments

 
Picture
Dr. ing. Liliana Tomoiaga

Participarea Staţiunii de Cercetări Viticole Blaj (SCDVV Blaj) la IWCB din acest an a fost încununată de succes. Cele două medalii de aur obţinute cu Muscat Ottonel sec 2012 şi Selena 2012, dar şi medalia de argint pentru Muscat Ottonel demisec 2012 încununează activitatea de cercetare care se desfăşoară de peste 67 de ani în singura unitate de cercetare viticolă din Transilvania.

O premieră de remarcat este aprecierea cu aur a vinului obţinut din soiul Selena, o creaţie originală a colectivului de cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj, autor principal cercetător Ştefan Cristea.

Selena este un soi nobil obţinut prin hibridare sexuată, urmată de selecţia individuală, între soiurile (Iordană x Traminer roz) x (Raisin de Saint Pierre x M. Perlă de Csaba). Strugurii sunt de mărime mijlocie (160-170 g), cu lungimea de 20-25 cm, de formă cilindro-conică, uniaripaţi, cu boabe înserate mijlociu-des pe ciorchine. Bobul este mijlociu (1,3-1,7 g), de formă sferică, cu pieliţa subţire de culoare rozrubinie, acoperit cu pruină pronunţată, cu 1-2 seminţe mici. Pulpa are culoare albverzuie, este zemoasă, cu gust dulce-acrişor reconfortant şi aromă fină, specifică.

Selena este un soi viguros, foarte productiv, cu potenţial de producţie de 4-7 kg de struguri pe butuc, cu o prindere bună la altoire. Se pretează la tăieri mixte. Rodeşte bine pe coarde lungi, dar şi pe cepi de 2-3 ochi. Strugurii se desprind relativ uşor de pe coarde, dar boabele nu se scutură în momentul recoltării. Este un soi cu toleranţă bună la bolile criptogamice (mană, făinare şi putregaiul cenuşiu) şi are toleranţă sporită la condiţiile de iernare.

În condiţiile Podgoriei Târnave, strugurii ajung la maturitate în epoca a VI-a, frecvent în prima jumătate a lunii octombrie. La maturitate deplină, strugurii acumulează 220 g/l zaharuri, având o aciditate de 5,8 g/l. Vinul obţinut ajunge la o tărie alcoolică medie de 11-13 vol. %, cu 5,5 g/l aciditate (H2SO4) şi extract nereducător de 20 g/l. Vinul Selena este demisec, uşor aromat, cu gust de piersică, fin, catifelat, cu un buchet activ şi un echilibru excelent între aromă şi calitate.

Echipa care a preluat organizarea concursului are convingerea că această competiţie va ajunge una dintre cele mai importante din lume. În acest fel, Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti IWCB poate fi principalul instrument de calibrare şi comunicare pentru piaţa vinului din această parte a globului, cu influenţe benefice majore pentru toţi producătorii de pe oricare continent. Rezultatele IWCB vor fi argumente la achiziţie pentru numeroşi cumpărători din România, Polonia, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Turcia, ţări care se află încă la distanţă de potenţialul maxim de consum.
revista, agricultura, viticultura, eveniment, statiunea de cercetari viticole blaj, medalie aur, iwcb, selena
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE