REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Drumul vinului in legendarul Peloponez si echipamente pentru vinificatie

15/7/2010

0 Comments

 
Picture
La începutul lunii iunie, ne-a fost propus de către compania elenă Grekis Inox un itinerar diferit față de cel cu care eram obisnuiți cei care vizitam Grecia până acum; am fost invitați să parcurgem împreună Drumul Vinului din regiunea Nemea, situată în legendara peninsulă a Peloponezului. Regiunea Nemea este recunoscută ca zonă viticolă pentru prima dată în scrierile lui Homer, care o denumește Ampeloessa - „Plină de vin” -; astăzi este renumită ca fiind cea mai importantă zonă viticolă din sudul Greciei în care se produce vin roșu. Soiul principal de viță-de-vie care se cultivă aici este unul autohton, denumit Agiorgitiko.


Picture
Grekis Inox este producător de utilaje destinate industriei alimentare. Prin acest eveniment, compania elenă și-a propus să fie locul de întâlnire al producătorilor de vin, jurnaliștilor și degustătorilor autorizați din România și Grecia. Alături de numeroși invitați din țara noastră, am asistat la prezentări și degustări de vinuri tradiționale din zona Nemea, am vizitat patru crame utilate de firma Grekis Inox, fabrica de utilaje a gazdelor noastre, și Olympic Brewery - cea de-a treia fabrică de bere ca mărime din Grecia.

Prima cramă vizitată din regiune a fost Skouras, o cramă de top care exportă vinuri grecești în toată lumea, din Europa până în Statele Unite și Australia. Domeniile Skouras au fost înfințate în 1986, la Pyrgela - Argos, de oenologul George Skouras, după terminarea specializării la Dijon. George Skouras este cel care lansează în 1988 Megas Oenos, este primul oenolog care amestecă Agiorgitiko cu Cabernet Sauvignon pentru a obține un nou soi. Skouras cultivă soiuri autohtone de struguri în Nemea, Argolida, Arcadia și Mantinia: Roditis și Moscofilero (soiuri albe) și Agiorgitiko (varietate roșie); dar și soiuri cosmopolitane: Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Merlot. Locația actuală a cramei de la Malandreni a fost stabilită în 2004. Crama a fost dotată cu rezervoare de pritocire și fermentare de Grekis Inox. Aici sunt produse mai multe soiuri și varietăți de vinuri, dar și vinuri cu denumire de origine controlată. Dintre soiurile albe amintim Moscofilero, aflat în topul preferințelor invitaților, un vin produs 100% din soiul de struguri cu același nume, fermentat în tancuri din oțel, fără fermentație malolactică, un vin vioi, cu arome intense, recomandat a se servi la masă cu pește sau fructe de mare. Alte vinuri albe din cramele Skouras ce iau drumul lumii întregi sunt: Cuvee Prestige Blanc (50% Roditis și 50% Moscofilero), Almyra (100% Chardonnay), Viognier, Viognier Eclectique fermentat și îmbătrânit în butoaie franțuzești de stejar, de 225 litri; Dum Vinum Sperum (100% Chardonnay), fermentat și îmbătrânit vreme de 10 luni în barriques (butoaie de stejar). Vinurile roșii se află și ele la loc de cinste în crama Skouras. După cum aminteam mai înainte, vinul inventat aici - Megas Oenos - se află la mare căutare; el este produs din 20% Cabernet Souvignon și 80% din soiul autohton Agiorgitiko, este fermantat și macerat în tancuri de inox, se face apoi o fermentatie malolactică completă în butoaie de stejar, maturarea are loc în butoaie noi de stejar (french barriques) vreme de 18 luni, după care vinul mai stă în sticlă 6 luni, pentru a completa procesul de maturare. Din categoria vinurilor roșii produse aici mai amintim: Cuvee Prestige Rouge, Saint George Nemea, Grande Cuvee Nemea, Merlot, Synoro. Pentru a obține un vin rose au fost combinate cele două soiuri autohtone, Moscofilero și Agiorgitiko, în proporție de 30 și, respectiv, 70%, s-a obținut astfel Cuvee Prestige Rose. Și acest vin este fermentat în tancuri de inox cu macerare scurtă și fără fermentație malolactică.


Picture
Cea de-a doua cramă vizitată – Nemeion Estate Winery - prezintă o caracteristică unică printre cramele din Grecia: este singura cramă unde tot procesul tehnologic funcționează prin forța gravitațională. Crama este o tradiție de familie, fiind înființată în 1905 de Giorgos Vassiliou. El este cel care a plantat primele vii pentru producția de vin. Nepotul lui Giorgos, care a preluat afacerea familiei, a stabilit Domeniile Viticole Vassiliou la Koropi, Attica. În căutarea soiurilor indigene, Giorgos Vassiliou (nepotul) a ajuns la Nemea, unde în 2003 a fondat Nemeion Estate Winery, denumită după vechea Nemea. Crama Nemeion a fost creată cu scopul de a produce vinuri de calitate superioară. Aici se produc numai vinuri roșii. Plantația de viță-de-vie se află la o altitudine de 500 de metri, strugurii sunt culeși cu mâna în 10 zile în fiecare an și sunt transportați în containere mici către cramă și fermentați organic. În toată crama nu există nici un cablu sau furtun, totul se realizează cu ajutorul forței gravitaționale, vinurile sunt maturate în butoaie franțuzești de stejar timp de doi ani, apoi procesul continuă încă doi ani în sticle. Două dintre vinurile produse aici sunt Hgemon și Nemeion Estate, ambele realizate din Agiorgitiko, din cultură care respectă normele bio. Hgemon este un vin roșu cu un conținut de alcool de 14%, cu arome de vanilie, stejar și o aciditate totală de 5 g/l. Nemeion Estate este un vin roșu cu arome complexe de fructe, vanilie și cuișoare, conținutul de alcool 14% este obținut prin metoda clasică de vinificație la o temperatură controlată de 25 de grade, în tancuri de inox. Vinul este maturat pentru doi ani în crama subterană, în butoaie de stejar, și încă un an în sticlă. Acest vin poate fi maturat până la 15 ani de la data fabricației.

În anticul Kleones își are plantațiile de viță-de-vie și crama familiei Lafazanis. Afacerile cu vin ale familiei datează din 1946, când principala ocupație era comerțul. Astăzi, Lafazanis deține o fabrică de vin ultramodernă, proiectată și echipată cu ajutorul Grekis Inox. Fabrica este înconjurată de o podgorie privată de 10 hectare, în care soiul principal esteAgiorgitiko, cultură biologică. Familia Lafazanis colaborează cu un mulți producători din zonă, ajungând astfel să proceseze o cantitate de struguri provenită de pe 200 de hectare de la producători care trebuie să respecte standarde specifice. Crama se întinde pe o suprafață de 1.200 mp, temperatura este controlată automat și sunt folosite butoaie de stejar noi. Acestea sunt câteva dintre premisele obținerii unui vin de calitate. Strugurii provin din podgorii situate la altitudinii de la 300 la 450 metri. Amestecate cu varietăți franțuzești nobile, cum ar fi Carbenet Sauvignon, vinurile roșii includ câteva dintre cele mai moderne și caracteristice vinuri.

Vinurile roșii produse aici includ bineînțeles și Agiorgitiko - un vin roșu sec, cu o concentrație de alcool de 12,4%, fermentat la 18 grade. La producția acestui soi nu se folosesc butoaie, strugurii provin din regiunea Nemea - Korinthia, de pe un sol calcaros și sunt culeși în perioada 10-20 septembrie; vinul are culoare rubinie, cu arome de fructe roșii proaspete, cum ar fi cireșele și prunele, cu note discrete de piper negru.


Picture
Tot din gama de vinuri roșii ne-au mai atras atenția: Nemea (sec, 13,1% alcool, 100% Agiorgitiko), Selection Lafazanis Red (sec, 12,8% alcool, 40% Agiorgitiko/60% Cabernet Sauvignon) și Prorogos (sec, acesta se produce și în variantele rose și alb). Varietățile de vin alb includ: Moscofilero, Roditis, Savatiano, Muscat și Chardonnay.

Un vin alb realizat 100% dintr-un alt soi autohton este Roditis, strugurii sunt cultivați la o altitudine de 400-500 de metri, pe un sol argilos și calcaros. După stoarcere, strugurii fermentează în suc propriu la o temperatură de 15-16 grade în tancuri de inox. Nici acest vin produs în crama Lafazanis nu este ținut în butoaie. Roditis este un vin alb sec, de culoare galben-pal, cu reflexii verzi și cu arome de citrice și flori de lamâi. Un gust proaspăt și elegant încântă papilele gustative.

Crama Semeli a fost fondată în anul 1979, pentru a produce vinuri de înaltă calitate. Compania a investit în crearea unui soi de viță-de-vie, alegerea soiurilor, dar și în metode de cultivare considerate pionierat la acea vreme. Pachetul majoritar de acțiuni al domeniului Semeli a fost achiziționat de familia Sallas. Din acest moment, accentul s-a pus pe tendințele internaționale și pe menținerea unui bun raport între calitate și preț. Crama Semeli se află pe domeniul Helios, situat între coline. Domeniul dispune de facilități de cazare de un lux discret pentru iubitorii de vin care trec pragul cramei și de un spațiu pentru evenimente care poate găzdui până la 400 de persoane. Sub numele Semeli găsim vinuri roșii, albe, rose. Domaine Helios White este un vin alb, după cum o spune și numele, obținut din cele două soiuri autohtone de viță- de-vie - 90% Moscofilero și 10% Roditis, prezintă arome de lămâie, pepene și petale de trandafiri. Mantinia Nassiakos, Semeli White, Domaine Semeli Chardonnay, Espera sunt alte vinuri albe obținute din soiuri autohtone și cosmopolitane.

Vinurile roșii sunt realizate, în principal, din soiul local Agiorgitiko, Agiorgitiko în amestec cu Cabernet Sauvignon, dar și din Cabernet Sauvignion și Merlot. Domaine Helios Red, Semeli Red, Chateau Semeli, Semeli Nemea Reserve, Domaine Helios Grande Reserve Red sunt vinurile roșii produse sub sigla Semeli. Toate aceste crame au fost dotate cu echipamente pentru vinificație de gazdele noastre, firma Grekis Inox Tehnic. Ținând pasul cu schimbările intense din ultimii ani din domeniul vinificației din Grecia, colaborând cu oenologi și producători de vinuri, compania elenă proiectează și produce rezervoare și echipamente pentru industria vinului, dar și pentru industria alimentară. Grekis Inox produce rezervoare de pritocire, pentru fermentarea varietăților albe cu răcire. Diferitele tipuri de vinificatoare îndeplinesc toate cerințele industriei actuale de vinuri. Există vinificatoare cu piese mecanice pentru străpungerea mai ușoară a capacului, vinificatoare cu pistoane, vinificatoare rotative, vinificatorul Ganimede. În gama de produse a companiei elene găsim, de asemenea, stabilizatoare cu sistem intern de recirculare sau agitator mecanic, rezervoare de macerare la rece, rezervoare de vin spumant, buncăre de struguri, benzi transportoare de recepție și selecție.


Picture
Toate produsele sunt realizate într-o fabrică modernă din apropierea Atenei, în localitatea Schimatari. Debitarea foilor de inox se realizează cu o mașină ultramodernă de mare viteză High Definition Plasma, controlată de calculator, sudura este făcută de profesioniști cu înaltă pregătire, prin tehnica TIG (arc făcut cu electrod de tungsten în argon). Fiecare tanc este realizat cu precizie în conformitate cu cerințele clientului. Grekis Inox acordă consultanță clienților, pentru a le propune cea mai bună soluție în concordanță cu nevoile acestuia. Se pot realiza rezervoare la dimensiuni standard, dar și la dimensiunile cerute de client. Grekis Inox are o experiență aprofundată și în realizarea sistemelor microfabrică de bere sau restaurant-berărie. Sistemele de fabrici de bere au capacități de 10, 15, 20, 25 și 30 de hectolitri, dar la comandă pot fi realizate capacități de producție de până la 200 hl. Sistemele includ toate componentele esențiale pentru distribuirea către rezervoare; se pot fabrica toate tipurile de bere: lager, pilsner, bere de grâu, bere slabă, bere brună și altele. Prin Olympic Brewery, compania elenă este și producătoare de bere, aceasta este cea de-a treia fabrică de bere ca mărime din Grecia și a fost înființată în 2007. Olympic Brewery produce berea Fix, cea mai veche bere grecească, având o istorie care începe din 1864.


Picture
Pe lângă echipamentele pentru vinificație și bere, Grekis Inox mai produce echipamente și pentru ulei, pentru industria chimică, farmaceutică și pentru industria laptelui. Grekis Inox este prezentă și în țara noastră cu o reprezentanță comercială la Buzău. Cei interesați de echipamentele comercializate se pot adresa doamnei Crina Stoica - Sales Manager în România (0238/719.060).

Parcurgând Drumul Vinului din Grecia, am descoperit vița-de-vie de pe aceste tărâmuri legendare: Moscofilero, Agiorgitiko, Roditis, vinul grecesc și farmecul lui, echipamente de vinificație moderne de cea mai bună calitate care se pretează în orice cramă. Pentru un novice în ale vinului, am rămas cu cel puțin două cuvinte pe care le voi folosi ori de câte ori voi avea ocazia să vizitez Grecia: Moscofilero și Agiorgitiko.

Ionuț VÎNĂTORU

revista, agricultura, viticultura, istoric, peloponez, drumul vinului, echipamente vinificatie
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE