REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

DuPont: o companie bazata pe stiinta

15/2/2014

0 Comments

 
Picture
Cu o istorie de peste 200 de ani, DuPont este una dintre cele mai dinamice companii la nivel global. Activează în domenii diverse precum energie, siguranţă şi protecţie, agricultură şi alimentaţie, este prezentă în 130 de ţări şi investeşte anual 2 mld. de dolari în cercetare şi dezvoltare.

La evenimentul organizat la 23 ianuarie,la Bucureşti, dl Piotr Gill, managerpentru Europa Centrală DuPont Crop Protection, a vorbit despre companie şi misiunea acesteia de a găsi soluţii inovatoare pentru a rezolva cele mai mari provocări ale omenirii.

„Oferim soluţii pentru milioane de fermieri şi lucrăm pentru beneficiul a miliarde de consumatori. 62% din suma investită în cercetare şi dezvoltare este orientată spre agricultură şi alimentaţie”, a afirmat dl Gill. Potrivit acestuia, la nivel mondial pierderile anuale de producţie cauzate de atacul bolilor, dăunătorilor şi buruienilor se situează între 20 şi 40%. În aceste condiţii, utilizarea de produse avansate care să asigure sănătatea culturilor agricole joacă un rol extrem de important. DuPont deţine un portofoliu bogat de produse, din gama erbicidelor, fungicidelor şi insecticidelor, iar cercetătorii companiei dezvoltă în mod permanent noi molecule, cu moduri de acţiune diferite, mai eficiente, astfel încât să asigure o protecţie superioară a culturilor agricole.

„Avem un grafic de lansare de noi produse şi până în anul 2020 vom aduce mai multe substanţe active noi în piaţă. În curând, vom lansa două produse pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor. Este vorba de insecticidul Cyazypyr şi fungicidul Zorvec”, a spus dl Gill. Despre evoluţia pieţei de produse  pentru protecţia plantelor (PPP), a vorbit dl Ştefan Dragoş, reprezentant markenting al DuPont România. Din datele prezentate, piaţa de PPP s-a situat la nivel global în 2012 la aproximativ 47,3 mld. dolari. Comparativ cu anul 2011, piaţa europeană de pesticide a înregistrat în 2012 o uşoară creştere, de 5%. Europa este principala piaţă de PPP, estimată la 12,4 miliarde de dolari, urmată îndeaproape de cea din Asia. Ţările europene care investesc cel mai mult în protecţia culturilor agricole, în ordinea importanţei, sunt Franţa, Germania şi Italia.

„România utilizează mai puţine pesticide decât Ungaria, de exemplu. Piaţa autohtonă de produse de protecţia plantelor se poate dubla în următorii ani dacă ne dorim să fim performanţi”, a susţinut dl Vasile Iosif, director general al DuPont România. Conform informaţiilor furnizate, piaţa naţională de profil este estimată la 308 milioane de dolari şi înregistrează un trend ascedent. Porumbul este principala cultură în care fermierii investesc, urmând apoi cerealele păioase şi floarea-soarelui. Practic, cele trei culturi asigură 70% din piaţa de PPP, iar din totalul produselor utilizate 58% sunt erbicide, 31% fungicide şi 8% insecticide. „Pe piaţa din România, DuPont se plasează, sub aspectul suprafeţei tratate şi a cifrei de afacere, pe locul III, cu o cotă de piaţă de 15%. Pe partea de fungicide şi erbicide pentru cerealele păioase este lider, ceea ce înseamnă că un fermier din cinci utilizează produse DuPont. Ocupă poziţia de lider şi la erbicidele folosite în postemergenţă la cultura de porumb”, a afirmat dl Dragoş.

Produse inovatoare pentru protecţia culturilor
Domnul Sorin Daraban, director de vânzări al DuPont România, a prezentat produsele de protecţie pentru culturile agricole şi a făcut recomandări cu privire la poziţionarea acestora în strategiile de tratament. De asemenea, acesta a vorbit şi despre  noutăţile companiei: „În acest an am omologat un produs nou, fungicidul Talius, care combate eficient făinarea la cerealele păioase şi care va fi inclus, probabil, în oferta din sezonul viitor. Am obţinut omologare şi pentru produsul Credo. Vom lansa un fungicid excepţional folosit în combaterea septoriozelor şi ruginilor şi care face parte dintr-o grupă chimică nouă. Am lansat erbicidul Salsa folosit în culturile de rapiţă, care combate eficient buruienile crucifere ”, a spus dl Daraban. La eveniment a avut loc lansarea a două importante produse folosite la distrugerea buruienilor din cultura porumbului, Arigo şi Principal Plus. Primul este un erbicid selectiv pentru combaterea în postemergenţă timpurie a buruienilor graminee şi cu frunză lată, anuale şi perene. Se aplică în faza de 2-4 frunze a porumbului, cel mai târziu în stadiul de 6 frunze. Cele mai bune rezultate se obţin asupra buruienilor tinere, aflate în creştere activă, în stadiul de 2-4 frunze şi în cazul gramineelor perene ajunse la maximum 15-20 cm înălţime. Produsul Principal Plus se foloseşte în postemergenţă pentru distrugerea buruienilor graminee şi a celor cu frunză lată, anuale şi perene. Se aplică în stadiul de 2-6 frunze a porumbului. Principal Plus este cel mai complet erbicid din piata de protectie a plantelor din Romania. Sub aspect comercial, compania are în acest an mai multe oferte avantajoase. Un exemplu în acest sens este pachetul care include erbicidul Granstar Super şi fungicidul Evolus, pentru o suprafaţă de 25 de hectare.

Directorul de vânzări le-a vorbit fermierilor prezenţi la eveniment şi despre tehnologia de formulare SX şi beneficiile acesteia la erbicidele sulfonilureice. „În anul 2008, DuPont a introdus această tehnologie de formulare, iar principalele avantaje pe care le asigură sunt eficacitatea ridicată a erbicidelor, absorbţia mai bună şi mai rapidă a produsului de către buruieni şi obţinerea unui rezervor curat după doar o singură spălare şi nu după trei spălări cum se întâmplă cu alte produse.” Produsele care au această formulare sunt Express, Laren Pro, Harmony şi Pointer Ultra. Un alt subiect abordat de dl Daraban a fost cel legat de rezidualitatea produselor de protecţia plantelor şi de importanţa alegerii pesticidelor şi în funcţie de rapiditatea degradării lor în sol, astfel încât culturile succesive să nu fie afectate şi să nu manifeste fitotoxicitate.

Erbicidul Express, consacrat pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor cu frunză lată din culturile  de floarea-soarelui, este un produs nerezidual. „Alte produse au o rezidualitate lungă de timp, mai ales dacă umiditatea din sol este scăzută, solurile sunt sărace şi au un pH bazic mare. Express este un produs pe bază de tribenuron metil, nu este rezidual şi nu va afecta niciodată culturile succesive”, a susţinut dl Daraban. La sfârşitul evenimentului, dl Vasile Iosif, directorul gerenal al DuPont România, a înmânat trofee simbolice partenerilor care au ales să colaboreze cu compania cel puţin cinci ani consecutivi. S-au acordat şase astfel de trofee, iar unul dintre ele, la categoria „Top Insecticide”, a fost încredinţat dlui Lucian Buzdugan, director general al Agricost din Insula Mare a Brăilei. Acesta a precizat în cadrul evenimentului că aşteaptă soluţii inovatoare de la companie pentru combaterea samulastrei de rapiţă şi floarea-soarelui din culturile de soia.

Lucian Buzdugan, director general Agricost
„Cu DuPont am elaborat tehnologii pe care le-am respectat, iar centrul de excelenţă pe care îl avem împreună în Insula Mare a Brăilei ne-a dat cele mai mari satisfacţii. Trendul producţiilor a crescut. Când am venit în Insulă, media producţiilor pentru toate plantele cultivate era de 2 t/ha. În doar câţiva ani, pornind de la o medie de 4 t/ha pentru cele şase culturi, am ajuns ca în 2013 să depăşim 6 t/ha, ceea ce ne dă o mare satisfacţie. Este o realizare importantă, la care şi DuPont a luat parte. (...) Anul trecut am avut o situaţie gravă, chiar disperată, când 10 mii ha de porumb au fost atacate de Helicoverpa. După ce am aplicat tratamentul cu produsul Avaunt şi a murit prima generaţie de Helicoverpa, am crezut că am câştigat bătălia, însă pe fiecare ştiulete de porumb, sub pănuşă, se găsea o larvă. Soluţia de combatere a constat în produsul Coragen şi în final am respirat uşurat. Produsul nu este unul chiar ieftin, dar a dat rezultate excepţionale, în condiţiile în care majoritatea larvelor se aflau sub pănuşi. Pe ştiuleţii atacaţi de Helicoverpa se instalează Fusarium, care produce aflatoxina, iar producţia de porumb nu mai poate fi comercializată, pentru că porumbul devine toxic pentru om şi animale. Helicoverpa va fi dăunătorul nr. 1 la culturile de porumb.”

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE