REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

DuPont Pioneer cere autorizarea porumbului modificat genetic 1507

15/11/2013

0 Comments

 
Picture
Pe 6 noiembrie a.c., comisarul european pentru sănătate, dl Tonio Borg, a făcut apel la soluţionarea dosarului depus de compania Pioneer încă din anul 2001, cu privire la autorizaţia de cultivare a porumbului modificat genetic 1507.

În declaraţia sa, oficialul european a făcut referire la faptul că Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a dat şase avize pozitive acestei cereri. „Acum, dosarul va merge la Consiliul de Mediu, care va decide dacă va putea fi cultivat sau nu, în conformitate cu majoritatea calificată.

Această propunere de cultivare, bazată pe principiul subsidiarităţii, va permite statelor membre să restricţioneze sau să interzică cultivarea de plante modificate genetic pe teritoriul lor din alte motive decât riscurile pentru sănătate şi mediul înconjurător. (...) Dacă comisia va spune «nu» dosarului de cultivare, atunci acesta nu va poate fi cultivat pe teritoriul european. În cazul în care Comisia spune «da», nu va fi «da» pentru toată lumea, deoarece fiecare stat membru, din motive specifice, altele decât cele de sănătate şi mediu, poate refuza cultivarea pe teritoriul său”, a afirmat comisarul pentru sănătate.

Privitor la acest caz, comisarul pentru agricultură, dl Dacian Cioloş, a afirmat că decizia luată de Comisia Europeană, de a trimite această propunere, a fost una „forţată şi de decizia Curţii Europene de Justiţie”. Acum, introducerea în cultură a porumbului 1507 va fi decisă de Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European. Rezistent la Ostrinia şi tolerant la erbicide Principalele caracteristici ale hibridului modificat genetic creat de Pioneer sunt rezistenţa la atacul sfredelitorului (Ostrinia nubilalis) şi toleranţa la erbicidele ce conţin glufosinat şi glifosat.

La solicitarea noastră, dna Cristina Ciongă, Government and Public Affairs Manager for Eastern Europe, din cadrul companiei DuPont Pioneer, ne-a oferit mai multe informaţii cu privire la această chestiune. „DuPont Pioneer salută decizia Curţii Europene, ce confirmă obligaţia pe care o are Comisia Europeană de a urma procedura legală şi a supune votului statelor membre dosarul de cultivare pentru porumbul modificat genetic 1507. Dosarul a fost depus la autorităţile europene în urmă cu 12 ani, timp în care EFSA a emis nu mai puţin de şapte opinii pozitive asupra acestui produs cultivat pe scară largă în întreaga lume încă din 2003 şi care este aprobat pentru consum şi procesare şi în UE, ceea ce confirmă siguranţa sa în utilizare.

Porumbul 1507 este aprobat pentru consum uman, furajer şi pentru procesare în 45 de ţări din toată lumea (inclusiv UE) şi pentru cultivare în nouă ţări”, a afirmat dna Ciongă. Conform datelor furnizate, hibridul 1507 este utilizat în deplină siguranţă de peste un deceniu, iar proteina Bt, care protejează acest porumb de atacul insectelor dăunătoare (sfredelitorul porumbului), a fost folosită cu succes în stropiri, inclusiv în agricultura organică, timp de decenii. 1507 nu conţine genemarker cu rezistenţă la antibiotice. Proteina PAT, de toleranţă la erbicidul glufosinat de amoniu, a fost folosită doar ca marker genetic de selecţie.

De accea, deţinătorul permisului are obligaţia de a informa fermierii care cultivă porumb 1507 peste tot în lume despre faptul că glufosinatul de amoniu trebuie aplicat exact ca în cazul culturilor convenţionale pentru controlul buruienilor. În particular, în UE acest erbicid nu este omologat pentru porumb. Fermierii au nevoie de aceste tehnologii, care îi pot ajuta să răspundă provocărilor de a produce mai mult pe aceeaşi suprafaţă agricolă şi cu un consum de apă mai redus.

Conform unui studiu publicat de Joint Research Centre al Comisiei Europene în 2008, cultivarea porumbului Bt în Spania a dus la următoarele avantaje faţă de porumbul convenţional: porumbul Bt a dus la creşterea veniturilor fermierilor cu 122 euro per hectar, a sporit productivitatea medie cu 11,8% în zonele infestate de dăunătorul Ostrinia şi a însemnat o reducere a aplicărilor şi costurilor cu insecticide de 20,04 euro per hectar în zonele cu presiune mare a dăunătorului.

„În ceea ce priveşte comercializarea acestor hibrizi, compania Pioneer îşi rezervă dreptul de a-şi evalua opţiunile şi de a lua, în cazul în care Consiliul va aproba cultivarea, o decizie strategică privind promovarea produsului în UE, acolo unde acest lucru are sens din punct de vedere agronomic şi comercial”, a mai adăugat reprezentantul companiei DuPont Pioneer.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, vegetal, organisme modificate genetic (omg), dupont pioneer, porumb modificat genetic 1507
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE