REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Echilibrul generativ-vegetativ la hibrizii de tomate

1/2/2019

0 Comments

 
Picture
De ce este important acest echilibru pentru o producţie de tomate rentabilă şi cum poate fi influenţat acesta ne-a răspuns dr. Costel Vînătoru, oferind câteva metode de a controla acest factor. Un echilibru bun este necesar pentru o producţie continuă, uniformă şi de calitate ridicată. De fapt, de-a lungul întregului proces de cultivare este necesară menţinerea unui echilibru, nu numai în momentul legării şi creşterii fructelor.
Nu putem spune că o caracteristică sau alta este mai bună, cultivatorul trebuie să menţină plantele în echilibru, un echilibru între creşterile bune (vegetativ) şi dezvoltarea fructelor (generativ). Creşterea vegetativă în defavoarea celei generative apare atunci când se utilizează un material biologic cu anumite caracteristici nepotrivite (hibrizi foioşi cu frunză mare, peţiol prea mare). În acest caz se recomandă o reducere a densităţii de plantare. În caz contrar apar probleme cu aerisirea spaţiilor protejate, creşte incidenţa atacului bolilor foliare şi chiar poate să apară fenomene de avortare a florilor, pentru că nu primesc o cantitate de lumină suficientă.

Influenţa aprovizionării cu minerale

De asemenea, caracterul vegetativ se manifestă atunci când se aplică o fertilizare nepotrivită, în care predomină azotul faţă de fosfor şi mai ales faţă de potasiu. Planta are nevoie de fosfor pentru a-şi dezvolta sistemul radicular, pentru a-şi dezvolta starea energetică potrivită. Când plantarea are loc mai devreme de 10-15 martie, adsorbţia fosforului se face mai dificil, la o temperatură mai scăzută. Ca măsură tehnologică se impune creşterea concentraţiei de fosfor în soluţia solului sau substratului. Astfel, planta suferă mai puţin şi este bine echilibrată energetic. „Când fructele de tomate încep să crească, cerinţa faţă de potasiu se dublează în raport cu cantitatea de azot. Cu două-trei săptămâni înainte de pârguirea fructelor ar trebui să administrăm mai mult potasiu. Astfel, fructele vor ajunge la caracteristicile varietale. Programul de fertilizare trebuie adaptat în funcţie de factorul climatic, ţinând cont în acelaşi timp de rezultatele analizelor de sol efectuate înainte de înfiinţarea culturii. În solarii, menţinerea echilibrului între creşterea vegetativă şi cea generativă se realizează mult mai dificil în comparaţie cu serele, unde factorul temperatură este strict monitorizat“, spune şi dr. Victor Lăcătuş. Dacă sunt prea generative, plantele vor avea vârful de creştere subţire, creşterea plantei încetează, legarea de rod este deficitară, apar avorturi ale florilor spre vârful de creştere, fructele sunt mici. Când se petrece? Se poate întâmpla atunci când răsadurile sunt prea mature (îmbătrânite), planta se orientează către fructificare, va lega primele fructe şi, dacă nu beneficiază de aport de îngrăşăminte, creşterea îi va fi încetinită.

Cum putem menţine plantele în echilibru?

Se recomandă alegerea hibridului adecvat condiţiilor proprii de cultură (vegetativ sau generativ). Menţinerea unei temperaturi optime este importantă; plantarea răsadului la temperaturi prea scăzute determină obţinerea unor plante de tip vegetativ. Menţinerea unui nivel al apei de irigat optim - irigarea răsadurilor pe parcursul unui sezon înnorat cu prea multă apă determină obţinerea unor plante de tip vegetativ. Este foarte importantă menţinerea unui raport N:K optim, păstrând raportul în favoarea potasiului. Reţineţi că îngrăşămintele organice (gunoiul de grajd) conţin foarte mult azot! Este foarte important să avem primul etaj bine legat. Odată legat primul etaj, este mult mai uşor să menţinem planta în echilibru. Succesul unei culturi reuşite sunt răsadurile de calitate, evitându-se mai târziu pierderea florilor. O umiditate a aerului de 70% şi o fertilizare optimă ajută la obţinerea unui polen de calitate. În condiţii de temperaturi ridicate, factorii menţionaţi anterior sunt cu atât mai importanţi.

În funcţie de sezon, defolierea plantelor în mod necorespunzător duce la pierderea echilibrului

Se recomandă menţinerea unui număr de 15-18 frunze/plantă. Un număr prea mic de frunze duce la pierderea vârfului de creştere sau la arsura fructelor. În cazul în care cârniţi plantele, întotdeauna menţineţi 2-3 frunze după ultima inflorescenţă. Acest lucru creează umbră şi ajută la transportul apei şi al nutrienţilor în plantă. Dacă s-a făcut cârnirea după 4-5 inflorescenţe, se recomandă defolierea după recoltarea etajului de fructe.

Roxana BĂLAN
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE