REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Echitate în lanţul de aprovizionare cu alimente

15/10/2019

0 Comments

 
Picture
Comisia salută sprijinul oferit de statele membre pentru o mai mare transparenţă a preţurilor. În urma schimbului de opinii care a avut loc la jumătatea lunii septembrie cu statele membre, Comisia Europeană va adopta măsurile necesare pentru a introduce o mai mare transparenţă, printr-o mai bună raportare a preţurilor de-a lungul lanţului de aprovizionare cu alimente.

După ce a interzis practicile comerciale neloiale şi a îmbunătăţit cooperarea dintre producători, Comisia a prezentat în luna mai un al treilea element vizând îmbunătăţirea echităţii în lanţul de aprovizionare cu alimente: accelerarea colectării datelor referitoare la preţurile produselor agroalimentare în diferite etape de-a lungul lanţului de aprovizionare, pentru a vedea cum sunt determinate preţurile. O mai mare transparenţă va permite diferiţilor actori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză şi va ameliora cunoaşterea modului de formare a preţurilor şi a evoluţiei tendinţelor de-a lungul lanţului alimentar. Aceasta poate sprijini, de asemenea, decizii comerciale mai bune, inclusiv o mai bună gestionare a riscurilor, şi poate spori gradul de încredere. Comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Creşterea transparenţei pieţei înseamnă furnizarea mai multor informaţii cu privire la mai multe produse, cu mai multe ocazii. Procedând astfel, vom crea un lanţ de aprovizionare mai echilibrat şi vom asigura un proces decizional mai eficient. Creşterea transparenţei este şi o chestiune de echitate: permite accesul egal la informaţii privind preţurile, ceea ce va oferi o mai mare claritate cu privire la modul în care funcţionează lanţul de aprovizionare cu alimente. În completarea directivei recent adoptate, care interzice practicile comerciale neloiale, precum şi a îmbunătăţirilor din 2017 aduse legislaţiei privind organizaţiile de producători, aceste norme vor consolida rolul fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, un obiectiv-cheie pentru Comisie“.

În urma discuţiilor, în cadrul Comitetului pentru organizarea comună a pieţelor, măsurile vor fi adoptate de Comisie în următoarele săptămâni şi se vor aplica de la 1 ianuarie 2021. Deşi sunt deja disponibile numeroase informaţii despre pieţele agricole (inclusiv în ceea ce priveşte producţia şi preţurile de consum, volumul producţiei şi al comerţului etc.), există puţine informaţii disponibile despre pieţele care funcţionează între fermieri şi consumatori, cum ar fi prelucrarea alimentelor sau comerţul cu amănuntul. Acest lucru dă naştere la informaţii asimetrice între fermieri şi ceilalţi actori din lanţul de aprovizionare cu alimente şi pot crea un dezavantaj semnificativ pentru fermieri atunci când desfăşoară activităţi economice cu alţii. Măsurile convenite astăzi se aplică în sectorul cărnii, al produselor lactate, al vinului, al cerealelor, al plantelor oleaginoase şi proteice, al fructelor şi legumelor, al uleiului de măsline şi al zahărului. Colectarea datelor se va baza pe sisteme şi proceduri care sunt deja instituite şi utilizate de operatori şi de statele membre pentru raportarea informaţiilor despre piaţă către Comisie. Fiecare stat membru va fi responsabil pentru colectarea datelor referitoare la preţuri şi la piaţă. Pentru a fi eficient din punctul de vedere al costurilor şi pentru a se limita sarcina administrativă, se vor raporta preţurile reprezentative. Statele membre vor transmite datele Comisiei, care, la rândul său, va face publice informaţiile pe portalul privind datele agroalimentare şi pe site-urile observatoarelor UE ale pieţei.

Încă de la începutul mandatului său, în 2014, Comisia actuală a depus eforturi pentru constituirea unui lanţ de aprovizionare cu alimente mai echitabil. În 2016, comisarul Hogan a înfiinţat Grupul operativ pentru pieţele agricole, cu scopul de a propune recomandări în vederea consolidării poziţiei fermierilor în cadrul lanţului alimentar. Recomandările prezentate în noiembrie 2016 au acoperit trei aspecte de reglementare: practicile comerciale neloiale, organizaţiile de producători şi transparenţa pieţei. În 2017, Comisia a lansat o evaluare iniţială a impactului şi o consultare publică, care au pus accent pe următoarele trei elemente: un sondaj de opinie realizat la nivelul întregii UE, publicat în februarie 2018, a arătat că marea majoritate a respondenţilor (88%) consideră importantă consolidarea rolului fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente. Anterior, 96% dintre respondenţii care au participat la consultarea publică din 2017 privind modernizarea PAC au fost de acord cu propunerea conform căreia îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în cadrul lanţului valoric ar trebui să fie un obiectiv al Politicii Agricole Comune a UE.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE