REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Eficienta cu tehnologia Lemken

15/5/2014

0 Comments

 
Picture
În zilele de 6 şi 7 mai a.c., compania germană Lemken, producătoare de utilaje agricole, semănători şi maşini de erbicidat, a organizat la Kassel (Germania), cea de-a XI-a ediţie internaţională a Press Days. Evenimentul are loc o dată la doi ani şi se bucură de prezenţa unui număr mare de jurnalişti specializaţi în agricultură, veniţi din mai multe ţări ale lumii. La ediţia din acest an au participat 110 ziarişti din 27 de ţări, precum Canada, Kazahstan şi China.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dna Nicola Lemken, care a declarat că afacerea de familie, care a început cu mai bine de 230 de ani în urmă, într-un mic atelier de fierărie, a devenit astăzi o companie globală de succes şi că primele produse fabricate, cum ar fi plugurile, cultivatoarele şi grapele, continuă să ocupe un procent semnificativ şi în portofoliul actual.

„Investim profitul în cercetare şi dezvoltare, precum şi în modernizarea tehnologiilor de producţie. La fabrica din Alpen avem un plan de investiţii în valoare de peste 50 de milioane de euro”, a afirmat dna Lemken. Compania are patru unităţi de producţie: trei în Germania, la Meppen şi Föhren, unde se produc maşinile de erbicidat, şi una la Alpen, unde se află şi sediul central al Lemken, iar cea de-a patra, deschisă în octombrie 2012, este în India, la Nagpur. Pe lângă aceste fabrici, Lemken deţine şi două unităţi de asamblare, în Rusia şi China - inaugurarea celei din Asia va avea loc în luna iunie 2014.

„În 2013, am atins o cifră de afaceri record, de 363 de milioane de euro, ceea ce a însemnat o creştere de 6% faţă de anul precedent”, a spus, în cadrul conferinţei, dl Anthony van der Ley, directorul general al Lemken. Principalele pieţe de desfacere, în ordinea importanţei, sunt cele din Germania, care a înregistrat în 2013 o creştere de 11% comparativ cu anul anterior, Franţa, Rusia şi Marea Britanie. În Germania, Lemken deţine o cotă de piaţă de 28%. 72% din producţie se exportă, iar noile pieţe pe care Lemken a pătruns sunt Canada, SUA şi America de Sud, unde se aşteaptă ca vânzările să crească într-un mod rapid.

În 2013, pieţele care au avut cele mai semnificative creşteri faţă de anul precedent au fost Canada, cu 63,5%, şi Marea Britanie, cu 45,4%. România se află pe poziţia a zecea în topul principalelor pieţe de desfacere, având o contribuţie de 2% în cifra de afacere a companiei. Un clasament realizat în funcţie de ponderea pe care o au diferitele produse ale firmei în cifra de afaceri arăta astfel: dezmiriştitoarele au o pondere de 32%, utilajele pentru pregătirea patului germinativ - 16%, semănătoarele - 14% şi maşinile de erbicidat de 7%. În cadrul conferinţei de presă a mai luat cuvântul dl Norbert Reimer-Thiemann, director de vânzări Germania, care a vorbit despre această piaţă şi schimbările privind structura fermelor agricole.

„În Germania, există circa 12 milioane de hectare de teren arabil. Sunt 230.000 de ferme vegetale, iar cele de 100 ha încep să se extindă, pe când celelalte îşi micşorează suprafaţa. În regiunea de sud avem ferme mici (20-200 ha), în vest există ferme medii (100-400 ha), iar în nordul şi estul ţării sunt exploataţii mari, care au între 500 şi peste 5.000 ha. Dimensiunea fermelor va continua să se schimbe, ceea ce înseamnă că vor fi exploataţii din ce în ce mai mari şi mai puţini fermieri. Acest lucru înseamnă mai puţine maşini agricole, dar cu lăţimi de lucru mai mari”, a afirmat dl Reimer-Thiemann. Privitor la piaţa externă şi situaţia din Rusia şi Ucraina a vorbit dl Dirk Hollinderbäumer, director export: „Ambele pieţe sunt în top 10 şi împreună contribuie la cifra de afaceri cu aproape 15%.

Binenţeles că nu reprezintă partea majoră a afacerii noastre, însă luăm în serios ceea ce se întâmplă deoarece Lemken are un angajament puternic în ambele ţări şi vede un potenţial mare de creştere în următorii ani. Ca urmare a situaţiei politice, dar mai ales a situaţiei economice şi a ratelor de schimb, afacerea noastră a scăzut cu circa 25% în Rusia şi 50% în Ucraina. Ne-am redus aşteptările privind vânzările pe aceste pieţe, însă sperăm să se îmbunătăţească începând din a doua jumătate a acestui an”, a declarat directorul de export al companiei. Potrivit dlui Anthony van der Ley, directorul general al Lemken, anul acesta sunt semnale pozitive privind vânzările de la nivelul companiei, deoarece în primul trimestru s-a înregistrat o valoare de peste 100 de milioane de euro.

În cadrul acestui eveniment, compania a inclus în program vizita la o galerie de artă contemporană, care a avut loc în prima zi, după conferinţa de presă. Următoarea zi, 7 mai, urma să fie dedicată demonstraţiilor practice, însă din cauza precipitaţiilor căzute cu o noapte înainte, acestea nu s-au mai putut ţine, iar prezentarea utilajelor a fost realizată în curtea mare a unei ferme vegetale. Ultimele noutăţi ale companiei au fost dezvăluite la expoziţia Agritechnica, de la Hanovra, iar la acest eveniment echipamentele trebuiau să fie văzute şi în lucru.

Înainte de prezentarea echipamentelor agricole, gazda noastră a oferit câteva detalii legate de fermă, precizând că aceasta are o istorie de 500 de ani şi că suprafaţa lucrată este de 470 ha, cultivată în special cu grâu, triticale, rapiţă şi porumb siloz. În anul 2005 a construit o instalaţie de biogaz, fiind printre primele ferme din Germania care au demarat o astfel de investiţie. Instalaţia asigură electricitate pentru întreaga fermă şi casele din localitatea Helmern. Solul fermei este argilo-calcaros, stratul fertil nu este mare şi de 25 de ani a renunţat la arătură.

Grupul de jurnalişti români a fost însoţit de dl Franz Jakoby, director de vânzări al Lemken România, care a oferit informaţii despre fiecare utilaj prezentat de companie. Utilajele expuse au fost grapa cu discuri compacte Rubin 12, plugurile reversibile purtate Juwel 7 şi Juwel 8 cu terminal ISOBUS, grapa rotativă Zircon 9, cultivatorul Karat 9, semănătorile Compact Solitair 9 şi Solitair 9, iar din categoria maşinilor de erbicidat purtate au fost prezentate modelele Sirius 8 şi Sirius 10. Ca noutate absolută, a fost prezentată maşina de stropit tractată Vega, cu o capacitate a bazinului de 3.000, 4.000 şi 5.000 litri şi rampă de la 15 până la 30 m.

Sistemul de rabatare a lancelor permite dispunerea lor în spatele maşinii, fapt ce a condus la mărirea bazinului. Maşina a fost premiată în cadrul expoziţiei Agritechnica datorită designului său mult mai elegant, deoarece toate cablajele maşinii trec printr-un perete ce se află în interiorul bazinului. Toate reglajele se efectuează de la un monitor extern, simplu de operat. Pentru că dispune de sistemul parasol al lancelor, care permite controlul independent al acestora, maşina de erbicidat Vega se pretează foarte bine pentru lucrul pe terenurile deluroase. Totodată, dispune de sistem de control electric al pulverizării şi sistem GPS cu control automat al duzelor. Această maşină se află încă în teste până în anul 2016, după care va fi produsă în serie.

O adâncime mai mare de lucru cu Rubin 12

Conceptul grapelor cu discuri compacte Rubin 12 a fost prezentat pentru prima oară la expoziţia Agritechnica 2011. După doi ani de numeroase teste în câmp, Rubin 12 a intrat din martie 2014 în producţia de serie. Noua grapă Rubin 12, tractată, dispune de discuri concave cu diametrul mai mare, de 736 mm, ceea ce permite o amestecare mai intensă şi uniformă a resturilor vegetale şi a solului. Discurile nu se suprapun între rânduri, spre deosebire de cele de la Rubin 9, ele sunt aliniate simetric pentru a permite menţinerea direcţiei de mers a tractorului la viteze mari de lucru. Este un utilaj care poate fi folosit cu rezultate bune la înfiinţarea culturilor de toamnă, fără arătură, ce amestecă resturile vegetale mult mai bine decât un cultivator.

„Poate lucra până la adâncimea de 20 cm. Este un utilaj construit, în special, pentru lucrul în terenuri cu multe resturi vegetale, de exemplu unde a fost cultivat porumbul, pentru că această cultură lasă o masă mare de resturi organice. Am adus în România un astfel de utilaj la mai multe ferme agricole pentru a face demonstraţii şi pot să spun că acolo unde l-am prezentat s-a şi vândut. Până acum am vândut patru astfel de utilaje”, a susţinut dl Jakoby. Rubin 12 este disponibil în varianta purtată, rigid, cu lăţimi de lucru de 3-4 m şi în versiunea tractată şi rabatabilă hidraulic, cu lăţimi de lucru de 4 şi 6 m. Toate reglajele se fac hidraulic, iar puterea necesară pentru a opera acest utilaj este de 80 CP/ml.

Utilajul prezentat, Rubin 12, cu lăţime de lucru de 5 m, era echipat cu un rând de discuri concave, urmat de un organ de nivelare şi mărunţire, un alt rând de discuri, după care urmau organele active de nivelare şi tăvălugul cu dublu-profil, de 540 mm. La acest utilaj, opţional se poate alege modelul tăvălugului, firma având în acest sens o gamă largă de produse. „Nu există un tăvălug universal cu care să lucrezi, indiferent de condiţii. Un fermier ar trebui să aibă în fermă doi tăvălugi, unul pentru condiţii de secetă şi altul când sunt condiţii de umiditate”, a spus dl Jakoby. Spre deosebire de alte discuri scurte, acest utilaj are doar 4-5 puncte de gresare. Celelalte utilaje prezentate în cadrul evenimentului vor fi detaliate în numărul următor al revistei.

Deplasarea a mai cuprins în program şi vizita la fabrica din Alpen, unde compania are un program major de investiţii, ce include, printre altele, construcţia unui nou centru de cercetare şi dezvoltare şi a unei ferme, unde se vor face training-uri şi teste în câmp. Fabrica din Alpen dispune în prezent de o suprafaţă de 25 ha, din care 5 ha este acoperită. De aici ies circa 400 de utilaje/săptămână.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE