REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Eficienţa economică, factorul determinant pentru o agricultură performantă

1/3/2019

0 Comments

 
Picture
JANOS ALBERT, manager de produs Timac Agro România

Dl ing. Gabriel Ungureanu, administrator al II Ungureanu Gabriel, din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, şi-a început activitatea în agricultură în anul 1996. În prezent lucrează o suprafaţă de 150 ha, cultivată în 2017/2018 cu grâu - 60 ha şi cartofi - 90 ha, fiind unul dintre cultivatorii de cartofi reprezentativi ai judeţului
Ce părere aveţi despre actualul context agricol din România? Pentru forma de organizare „Întreprindere Individuală“ avem impozitul pe cultură, care este similar cu impozitul forfetar, reprezentând o sumă fixă de plată per hectar, în funcţie de cultură, şi acest lucru duce la creşterea costurilor. De asemenea, ne afectează situaţia neclară legată de proprietarii terenurilor pe care le avem în arendă. Din cauza că o parte din proprietarii de terenuri sunt decedati, primăriile nu ne pot elibera adeverinţele pe care să le depunem la APIA şi astfel nu putem încasa subvenţia pentru aceste suprafeţe. Tot legat de subvenţii, o altă problemă cu care ne confruntăm este modul de acordare a subvenţiilor la toţi micii deţinători de terenuri care declară suprafeţele la APIA. Este vorba de acei proprietari de terenuri de la care luăm terenuri în arendă, dar care aleg să declare personal terenurile şi practic ne împiedică să le declarăm noi, cei care lucrăm în fapt terenurile respective. Modalitatea actuală de acordare a subvenţiilor este una dintre piedicile pe care le întâlnim în procesul de comasare a terenurilor.

- Dacă aţi fi ministrul agriculturii, cum aţi rezolva aceste probleme?

Soluţia pentru această situaţie ar fi definirea clară a termenului de fermă şi fermier şi acordarea subvenţiilor doar către femierii care se încadrează în această definiţie. O altă soluţie ar fi ca la acele cazuri de fermieri cu mai puţin de 2 ha per cultură, care sunt scutiţi de la plata impozitelor, să fie excluşi şi de la subvenţionare, şi astfel ar duce la diminuarea la jumătate a numărului de fermieri care primesc subvenţie.

- Care este cultura dvs. de suflet şi de ce?

Cartoful, bineînţeles. Am terminat facultatea şi m-am angajat la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului şi Sfeclei de Zahăr Braşov, unde am lucrat 8 ani, până în 2004. De aici a început să se dezvolte dragostea pentru această cultură. Am continuat să lucrez la alte două companii şi în paralel am dezvoltat ferma proprie.

- Ce dificultăţi întâmpină un cultivator de cartofi în România şi ce vă determină să continuaţi activitatea?

Cele enumerate mai sus, care se aplică la fermieri în general şi ar mai fi nivelul diferit de subvenţionare între România şi alte ţări membre UE (Germania, Franţa, Polonia). Instabilitatea preţurilor la această cultură este un alt dezavantaj. (…) Este ca un virus. Muncă multă, volum mare de actvităţi, adrenalină, provocări şi satisfacţiile pe care le am la final mă determină să continui.

- Care sunt costurile pentru înfiinţarea unui hectar de cartofi?

Costurile sunt între 20.000 lei pentru un fermier care foloseşte sămânţă proprie şi poate ajunge la peste 30.000 lei în cazul utilizării unei seminţe din străinătate.

- Ce producţii obţineţi la cartof şi cu ce tehnologie?

„Producţia medie anulă este de circa 50 t/ha. Ca tehnologie, toamna arăm terenul şi aplicăm gunoi de grajd, 30 t/ha, primăvara pregătim terenul cu disc şi combinator. Fertilizarea reprezintă un total de 180 kg azot, 140 kg fosfor, circa 350 kg potasiu, 40 kg calciu şi 20 kg magneziu în substanţă activă. Tot la plantat aplicăm şi 30 kg de microgranulat Physiostart de la Timac Agro România. Efectuăm două erbicidări, aproximativ 10 tratamente pentru boli foliare, la şase dintre acestea adăugăm şi insecticide şi îngrăşăminte foliare. Primul tratament include şi 5 litri de Fertiactyl Starter, biostimulator radicular, tot de la Timac.

- Ce efecte aţi observat utilizând cele două produse de la Timac?

Utilizând Physiostart şi Fertiactyl Starter am observat efectul benefic asupra plantei, dar şi plusul de producţie şi calitate obţinute. Se vede o dezvoltare mai viguroasă, mai rapidă, planta este mai sănătoasă şi mai rezistentă, iar la tuberculi se observă o creştere a numărului acestora, o creştere a dimensiunii şi a uniformităţii.

- Care este factorul determinant pentru a practica o agricultură de performanţă?

Eficienţa economică. Şi aceasta se poate obţine făcând totul ca la carte, 20 de ani de teste şi experienţe, testând variante, soiuri, fertilizări şi căutând permanent optimul. Şi nu neapărat căutând cele mai ieftine variante. Noi producem scump, dar şi de calitate, şi asta ne face eficienţi.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE