REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Eficientizarea activităţii agricole cu ajutorul soluţiilor digitale

15/8/2017

0 Comments

 
Picture
How to Web, comunitatea online dedicată antreprenorilor în tehnologie, a organizat la Bucureşti un eveniment de dezbatere cu privire la modul în care tehnologia, cu precădere cea digitală, schimbă agricultura şi ce oportunităţi aduce agrotech-ul în România şi în regiune.
La eveniment a fost invitat şi dl Octavian Chihaia, director general Monsanto pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, care a vorbit despre modul în care soluţiile IT pot eficientiza activitatea din agricultură şi modul în care compania americană se implică în acest domeniu.

„În România, accesul tehnologiei în agricultură s-a dovedit a fi greoi, iar aceasta a pătruns mai întâi pe partea de mecanizare, apărând o serie de maşini agricole care uşurează munca de zi cu zi a fermierilor. Totul a început cu acordarea subvenţiilor APIA, acolo unde fermierii raportau cu ajutorul hărţilor digitale situaţia de pe teren. Apoi a apărut cartografierea cu ajutorul dronelor, primul semn că fermierii sunt interesaţi de zona digitală. De la o simplă dronă s-a trecut la o cameră fotospectrală cu ajutorul căreia se pot monitoriza mai bine câmpurile agricole. S-a simţit şi nevoia unui management al fermei, domeniu unde şi Monsanto a început să investească. În agricultură depindem foarte mult de factorul climatic.

Chiar dacă avem specialişti şi oameni responsabili care îşi fac treaba ca la carte, există şi un factor mai greu de controlat, şi anume clima. Unii fermieri au început să folosească diverse aplicaţii pentru a-şi planifica mai uşor activităţile agricole, având o previziune cu privire la factorii climatici. În anul 2013, Monsanto a făcut un pas important în această zonă şi a achiziţionat o companie din Statele Unite ale Americii, Climate Corporation - care se ocupă de date climatice, contra unei sume de aproape un miliard de dolari. Nu este foarte uşor ca o companie din agricultură să investească şi în această zonă, în principal pentru că este un domeniu nou, iar fermierii sunt destul de conservatori, îşi schimbă greu tehnologia. Cred că ceea ce a început să se schimbe este în principal interesul companiilor multinaţionale pentru zona de digitalizare, interes care a stârnit cumva şi un apetit al anteprenorilor, unii dintre ei reuşind să dezvolte anumite afaceri, iar alţii reuşind să-şi vândă afacerea către companii de acest gen. Sunt companii care îşi arată interesul în mod activ, investesc pe partea aceasta şi dezvoltă diverse aplicaţii. Zonele cele mai atrăgătoare ţin de managementul fermei, îmbunătăţirea practicilor agricole, eficientizarea folosirii fertilizanţilor şi a apei pentru irigaţii, monitorizarea mai bună a factorilor climatici etc.

Cel mai important însă este faptul că există interes al marilor companii pentru dezvoltarea pe aceste direcţii. Se vorbeşte despre faptul că agricultura digitală va fi următoarea revoluţie în agricultură. Nu există graniţe în IT, zona este largă şi nu doar Monsanto este prezentă. Fermierii au început deja să utilizeze soluţii digitale pentru eficientizarea activităţii. Nu cunosc să existe studii de piaţă pentru a cuantifica gradul de adoptare, însă pot să spun că în România şi în agricultura din Europa digitalizarea a pătruns foarte greu, dar important este că a reuşit. Cred că nici fermierii nu ştiu exact să cuantifice nevoia care ar fi pe acest segment. Monsanto deţine un fond de investiţii intern care activează destul de bine nu doar în SUA, ci şi în Europa. Un exemplu este achiziţionarea unui start-up din Estonia, VitalFields, pentru monitorizarea lucrărilor agricole şi sunt multe alte exemple în care fondul are participaţii la diverse start-up-uri. România a dovedit că în IT şi în agricultură are potenţial.

România are cea mai mare suprafaţă însămânţată cu porumb din Europa, are cele mai mari ferme din UE, este domeniul în care antreprenorii au succes şi companiile, cum este Monsanto, au reuşit să pună România pe harta agricolă datorită oamenilor care activează în acest domeniu. Tehnologia este prezentă în fermele din România. Cele mai noi utilaje, combine şi tractoare sunt prezente la fel ca în SUA. Fermierul are un apetit de a investi în această zonă, iar agricultura este domeniul care a crescut cel mai mult şi ne dă speranţe.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE